Што политика у БиХ не може, урадио је спорт!

"Сви смо скакали од радости. Све околне земље су навијале за нас, од Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе, као да смо њихови", истакао је Мирослав Клепић, селектор у карате репрезентацији Босне и Херцеговине.

Остали спортови 18.05.2018 | 20:30
Што политика у БиХ не може, урадио је спорт!
Босна и Херцеговина је недавно на Европском првенству у каратеу у Новом Саду добила двоје освајача медаља - Иван Клепић је стигао до злата, а Ивона Ћавар до бронзе.

Занимљиво обоје су из Карате клуба Неретва из Мостара. Њихов клупски тренер, уједно и селектор женске карате репрезентације БиХ, Мирослав Клепић истакао је данас да су у Новом Саду сви заједно били БиХ и дисали као једно, те да се испоставило да је оно што политика не може, постигао спорт.

"Као тренер бих подвукао да смо тамо били БиХ и били смо као једно. Оно што не може политика, спорт је постигао. Сви смо скакали од радости. Све околне земље су навијале за нас, од Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе, као да смо њихови. До тога је дошло када се видјело да међу нама влада јединство и да смо један тим. Било је тако лијепо бити у тој дворани и бити БиХ, да је то нестварно", нагласио је Мирослав Клепић.

Додао је да оба освајача медаља са ЕП имају још доста простора за напредак, те да је њихов заједнички циљ пласман на Олимпијске игре 2020. године у Токију, и не само то, него и прва олимпијска медаља за БиХ.

"Денис Муховић и ја већ шест година радимо заједно као селектори. Пронашли смо компромис, иако понекад не мислимо исто. Циљ је остварен, БиХ је узела двије медаље. Игром случаја су овог пута то такмичари из Неретве. Мени је жао што нисмо узели још медаља. Од четири кандидата два су узела медаље што је врхунски. Циљ нам је да имамо још више кандидата за медаље. Тренутно је четири, али надам се да ћемо сљедеће године повећати за још два кандидата. Нама је циљ доћи и освојити медаљу на великом такмичењу, не тражимо разлоге због чега да је не узмемо", казао је Клепић.

Он је још истакао податак да у Новом Саду једна Њемачка није освојила нити једну медаљу, а да је БиХ стигла до двије, те да је иза себе оставила многе карате велесиле.

Иван Клепић је казао да је пресудан био тријумф у првом колу против њемачког такмичара, који је у Нови Сада стигао као први на свјетској ранг листи и важио је за великог фаворита. По њему то је био наговјештај да ће се нешто лијепо догодити.

"Моје одушевљење је било немјерљиво у том тренутку, као и одушевљење мојих колега у репрезентацији. Сви су доживјели тај резултат као лични и желим се захвалити свима, као и селектору Денису Муховићу, али и мом тренер Мирославу Клепићу", рекао је европски шампион у тешкој категорији.

Његов наредни циљ је испуњење олимпијске норме, коју ће бити тешко изборити кроз квалификационе турнире.

"Квалификације почињу у другом дијелу ове године. Биће одређени турнири Свјетске лиге, те мислим континентално и Свјетско првенство сљедеће године да ће улазити у квалификације за остварење норме. Мислим ће бити посебна ранг листа која ће одредити представнике на Олимпијским играма. Реално је очекивати, али биће заиста тешко испунити норму. Али, ја ћу настојати радити даље, још јаче и још више, те испунити неки свој сан, али и сан БиХ да донесем прву олимпијску медаљу", оптимиста је Иван Клепић.

Ивона Ћавар је након брознане медаље на Свјетском првенству прије годину и по у Линцу, у Новом Саду стигла до истог одличја на ЕП.

"Што се тиче самог Европског првенства, презадовољна сам оствареним резултатом. Ова је медаља дошла као надопуна свјетској од прије годину и по. У квалификацијама се закомпликовало, јер сам изгубила у првом мечу од Азербејџанке. Али, она је срећом прошла у финале и повукла ме у репасаж, гдје сам побиједила четири меча и освојила бронзу", поручила је Ћавар и наставила:

"Остварили смо на неки начин историјски резултат, Иван и ја. Захваљујемо се тренеру Клепићу, селектору Муховићу и свим члановима репрезентације. Прво такмичење које нас чека је Свјетска премијера лига у Истанбула, али је фокус на Свјетском првенству у Мадриду крајем године. Желим у најмању руку одбранити бронзу, али и пласирати се у финале, а највиши циљ је пласман на Олимпијаду."

Селектору мушке бх. репрезентације, који је својевремено такође био европски шампион из 2002. године, Муховић није крио одушевљење резултатима који су постигнути у Новом Саду.

"Задовољство је велико. Ово је један веома велики резултат за БиХ, не први, али један од најважнијих резултата. Од када је карате спорт доживио уједињење на свим нивоима савез функционише јако добро. СКК Неретва направио је историјски резултат за БиХ, а то није случајно. То је плод систематског улагања појединаца и ентузијаста који су спремни дати све да остваре овакве резултате. Велико хвала Мирославу Клепићу, који носи све то на себи. Поред рада са свим селекцијама издваја велика средства за наступе на такмичењима. Иза ових резултата је јако пуно рада, труда и улагања", нагласио је Муховић.

Некадашњи карате ас казао је и да је вриједно споменути како је Клепић био најбољи такмичар Европског првенства, јер је у тешкој категорији "помео" све противнике, те показао врхунску форму.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар