Милинковић Савић - газда који обара све рекорде!

Мора да буде скупљи од Ван Дајка. . . ! Србин је најефикансији везиста Европе и половина најбољег Лацијевог напада у историји, одушевио је и чувеног везисту Лација и иатлијанске репрезентације.

Фудбал 19.05.2018 | 23:22
Милинковић Савић - газда који обара све рекорде!
Трећа сезона у италијанској Серији А је донела играчку експлозију Сергеја Милинковић Савића. Све оне приче које по европским мидијима круже од јесенас, на крају сезоне добијају и прилично аргументовану подлогу. Поминајње Сергејевог имена уз највеће европске клубове и трансфер који се пише са девет цифри налази своје утемељење у учинку сјајног Србина.

Коло пре краја сезоне у Европи, Сергеј Милинковић Савић је најефикаснији везиста у најјачим лигама Европе. А ту рачунамо четири шампионата који доносе половину учесника Лиге шампиона од наредне сезоне. Са 12 првенствених голова, српски репрезентативац не само да је најубојитији међу везним фудбалерима Серије А, него и у односу на играче средине терена из Премијер лиге, Примере и Бундеслиге.

После њега следе Јосип Иличић и Луис Алберто по 11, Верди и Политано по 10, Кристанте и Кедира са по девет голова... Али неки од њих попут  Алберта, Политана или Вердија више играју као нападачи него као класични везни играчи. Углавном као полушпицеви, док Милинковић Савић у Лацију има досту повученију улогу и представља класичног везног фудбалера који има обавезе у оба правца игре.  

У Шпанији је најефикаснији везиста Раул Гарсија из Атлетик Билбаоа са 10 голова, један мање су дали Македонац Барди из Левантеа и Бразилац Паулињо из Барселоне. Најефикаснији везиста Премијер лиге је РијадМареза са 12 голова, али чак и он има некад улогу полушпица и игра ближе нападу него везном реду. Следе Кристијан Ериксен и Лука Миливојевић са по 10 голова. У Немачкој је Михаел Грегорич дао 13 голова, али он више игра као нападач него у везном реду. Најефикаснији везисти Бундеслиге су Гнабри из Хофенхајма и Азар из Борусије Менхенгладбах са по 10 голова.

За разлику од многих горе поменутих, Милинковић Савић не шутира пенале и ниједан погодак није постигао са беле тачке што његовом биланса даје додатну тежину. Тресе мреже на најразличитије начине, на разиличитим теренима, у различитим деловима утакмице.

По шест голова је постигао у оба полувремена. Шест пута је био стрелац првог гола на мечу када је Лацију отварао врата победе и у тих шест мечева је Лацио остварио пет победа и један реми. Када Сергеј постигне гол, Лацио не губи - седам победа и два ремија. Више погодака је дао у гостима (девет) него на домаћем терену (три) што значи да је погађао када је Лацију било теже. Тресао је мрежу ривала на разне начине и тако доказао универзалност у игри који Италијани истичу као његов највећи квалиутет. Седам голова је дао десном ногом, три главом и два левом ногом. Пет пута је погађао ударцима са више од 15 метара удаљености.

Због свега тога га италијанска фудбалска јавност обожава. Римска Република га је у данашњем издању крстила као „газдом средине терена који обара све рекорде“.

Ушао је и у историју Лација као најефикаснији везиста током једне сезоне. Изједначио је рекорд Антонија Кандреве из сезоне 2013/14 који је половину од тих 12 голова постигао са беле тачке. Примера ради, ПолПогба са којим најчешће пореде Сергеја на Чизми је у најбољој сезони у Јувентусовом дресу дао осам првенствених голова.

Сергеј је у историју Лација ушао и као део најесикаснијег тандема у историји римског клуба. Иако није нападач, по броју голова је други стрелац екипе после Ћира Имобилеа који је дао 29 голова. Њих двојица заједно су постигли 41 погодак што је најбољи биланс двојице Лацијевих фудбалера у историји клуба.

Зато ће у мећу сезоне против Интера у последњем колу све очи бити упрте у Милинковић Савића јер су мале шансе да ће се Имобиле опоравити и заиграти. Највећа очекивања пре дерби за Лигу шампиона са Интером ће бити од Србина који би ако настави голгетерску форму могао да израсте у апсолутног јунака Лацијеве сезоне. И да донесе клубу огроман новац. Прво од пласман у Лигу шампиона који Лацију гарамтује макар 40.000.000 евра, а потом још више од евентуланог трансфера у неки топ клуб.

Да ли Сергеј вреди 100.000.000 евра? Све је више оних који мсатрају да вреди и да не треба да буде ништа јефитнији под Пола Погбе. Један од њих је познати Лацијев везиста и италијански репрезентативац Стефано Фијоре.

„Према ценама које се сада врте на фудбалском тржишту, сергеј вреди 100.000.000 евра. Према квалитетима и карактеристикам, он је јединствен фудбалер у свету фудбала. Пратим и страни фудбал и још тамо нисам видео фудбалера типа као што је Сергеј. Очекујем да убрзо почне аукција за њега, па ћемо видети шта ће бити на крају. Ако неки дефанзивац у Енгелској вреди 85.000.000 евра, милинковић Савић вреди много више. Тржиште је полудело, цене су потишле у небеса“, каже Стефано Фјоре

Од свих великих клубова који су се помњали као потенцијални купци Милинковић Савића, Манчестер Јунајтед је остао као главни фаворит. Уз Пари Сен Жермен који такође није одустао. Јувентус вреба из пркрајка јер нема финансијске ресурсе да издржи ову трку. Газда Лотито ће за Сергеја тражити макар 100.000.000 евра. Тачније, са толико новца би вероватно био задовољан, с тим што ће на поечтку преговора истаћи и већу цену како би максимално набио цену.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар