Milinković Savić - gazda koji obara sve rekorde!

Mora da bude skuplji od Van Dajka. . . ! Srbin je najefikansiji vezista Evrope i polovina najboljeg Lacijevog napada u istoriji, oduševio je i čuvenog vezistu Lacija i iatlijanske reprezentacije.

Fudbal 19.05.2018 | 23:22
Milinković Savić - gazda koji obara sve rekorde!
Treća sezona u italijanskoj Seriji A je donela igračku eksploziju Sergeja Milinković Savića. Sve one priče koje po evropskim midijima kruže od jesenas, na kraju sezone dobijaju i prilično argumentovanu podlogu. Pominajnje Sergejevog imena uz najveće evropske klubove i transfer koji se piše sa devet cifri nalazi svoje utemeljenje u učinku sjajnog Srbina.

Kolo pre kraja sezone u Evropi, Sergej Milinković Savić je najefikasniji vezista u najjačim ligama Evrope. A tu računamo četiri šampionata koji donose polovinu učesnika Lige šampiona od naredne sezone. Sa 12 prvenstvenih golova, srpski reprezentativac ne samo da je najubojitiji među veznim fudbalerima Serije A, nego i u odnosu na igrače sredine terena iz Premijer lige, Primere i Bundeslige.

Posle njega slede Josip Iličić i Luis Alberto po 11, Verdi i Politano po 10, Kristante i Kedira sa po devet golova... Ali neki od njih poput  Alberta, Politana ili Verdija više igraju kao napadači nego kao klasični vezni igrači. Uglavnom kao polušpicevi, dok Milinković Savić u Laciju ima dostu povučeniju ulogu i predstavlja klasičnog veznog fudbalera koji ima obaveze u oba pravca igre.  

U Španiji je najefikasniji vezista Raul Garsija iz Atletik Bilbaoa sa 10 golova, jedan manje su dali Makedonac Bardi iz Levantea i Brazilac Paulinjo iz Barselone. Najefikasniji vezista Premijer lige je RijadMareza sa 12 golova, ali čak i on ima nekad ulogu polušpica i igra bliže napadu nego veznom redu. Slede Kristijan Eriksen i Luka Milivojević sa po 10 golova. U Nemačkoj je Mihael Gregorič dao 13 golova, ali on više igra kao napadač nego u veznom redu. Najefikasniji vezisti Bundeslige su Gnabri iz Hofenhajma i Azar iz Borusije Menhengladbah sa po 10 golova.

Za razliku od mnogih gore pomenutih, Milinković Savić ne šutira penale i nijedan pogodak nije postigao sa bele tačke što njegovom bilansa daje dodatnu težinu. Trese mreže na najrazličitije načine, na raziličitim terenima, u različitim delovima utakmice.

Po šest golova je postigao u oba poluvremena. Šest puta je bio strelac prvog gola na meču kada je Laciju otvarao vrata pobede i u tih šest mečeva je Lacio ostvario pet pobeda i jedan remi. Kada Sergej postigne gol, Lacio ne gubi - sedam pobeda i dva remija. Više pogodaka je dao u gostima (devet) nego na domaćem terenu (tri) što znači da je pogađao kada je Laciju bilo teže. Tresao je mrežu rivala na razne načine i tako dokazao univerzalnost u igri koji Italijani ističu kao njegov najveći kvaliutet. Sedam golova je dao desnom nogom, tri glavom i dva levom nogom. Pet puta je pogađao udarcima sa više od 15 metara udaljenosti.

Zbog svega toga ga italijanska fudbalska javnost obožava. Rimska Republika ga je u današnjem izdanju krstila kao „gazdom sredine terena koji obara sve rekorde“.

Ušao je i u istoriju Lacija kao najefikasniji vezista tokom jedne sezone. Izjednačio je rekord Antonija Kandreve iz sezone 2013/14 koji je polovinu od tih 12 golova postigao sa bele tačke. Primera radi, PolPogba sa kojim najčešće porede Sergeja na Čizmi je u najboljoj sezoni u Juventusovom dresu dao osam prvenstvenih golova.

Sergej je u istoriju Lacija ušao i kao deo najesikasnijeg tandema u istoriji rimskog kluba. Iako nije napadač, po broju golova je drugi strelac ekipe posle Ćira Imobilea koji je dao 29 golova. Njih dvojica zajedno su postigli 41 pogodak što je najbolji bilans dvojice Lacijevih fudbalera u istoriji kluba.

Zato će u meću sezone protiv Intera u poslednjem kolu sve oči biti uprte u Milinković Savića jer su male šanse da će se Imobile oporaviti i zaigrati. Najveća očekivanja pre derbi za Ligu šampiona sa Interom će biti od Srbina koji bi ako nastavi golgetersku formu mogao da izraste u apsolutnog junaka Lacijeve sezone. I da donese klubu ogroman novac. Prvo od plasman u Ligu šampiona koji Laciju garamtuje makar 40.000.000 evra, a potom još više od eventulanog transfera u neki top klub.

Da li Sergej vredi 100.000.000 evra? Sve je više onih koji msatraju da vredi i da ne treba da bude ništa jefitniji pod Pola Pogbe. Jedan od njih je poznati Lacijev vezista i italijanski reprezentativac Stefano Fijore.

„Prema cenama koje se sada vrte na fudbalskom tržištu, sergej vredi 100.000.000 evra. Prema kvalitetima i karakteristikam, on je jedinstven fudbaler u svetu fudbala. Pratim i strani fudbal i još tamo nisam video fudbalera tipa kao što je Sergej. Očekujem da ubrzo počne aukcija za njega, pa ćemo videti šta će biti na kraju. Ako neki defanzivac u Engelskoj vredi 85.000.000 evra, milinković Savić vredi mnogo više. Tržište je poludelo, cene su potišle u nebesa“, kaže Stefano Fjore

Od svih velikih klubova koji su se pomnjali kao potencijalni kupci Milinković Savića, Mančester Junajted je ostao kao glavni favorit. Uz Pari Sen Žermen koji takođe nije odustao. Juventus vreba iz prkrajka jer nema finansijske resurse da izdrži ovu trku. Gazda Lotito će za Sergeja tražiti makar 100.000.000 evra. Tačnije, sa toliko novca bi verovatno bio zadovoljan, s tim što će na poečtku pregovora istaći i veću cenu kako bi maksimalno nabio cenu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar