ХВАЛА Инијестиној мами!

Мало је недостајало да фудбал остане без шпанског мађионичара са лоптом.

Фудбал 18.05.2018 | 22:00
ХВАЛА Инијестиној мами!
Још само једна утакмица - у недељу на Камп Ноу прортив Реал Сосиједада (20.45) - и Андрес Инијеста напушта Барселону.

Највероватније ће пут истока, али то је тренутно мање битно... 

У најновијем интервјуу који је дао за шпанску радио емисију "Ел Трансистор", 34-годишњи везиста открио је да је мало недостајало да, заправо, никада и не постане професионални фудбалер! 

Или, барем не у Барселони за коју је дебитовао као првотимац 2002. године и од тада одиграо 674 званичне утакмице.

"Било је врло храбро од мојих родитеља што су ме тако младог оставили у Ла Масији (чувена фудбалска академија каталонског клуба). Чак је у једном тренутку отац желео да ме врати кући, али је мајка одлучила да је боље да останем", испричао је Инијеста, који је по доласку из Албасетеа у Барселону имао тек 12 година.

Захваљујући одлуци госпође Марије Лујан, Андресове мајке, фудбал је добио једног од најбољих играча икада, а Барселона човека који је са клубом освојио девет титула националног првака, четири Лиге шампиона, три Светска првенства за клубове, три УЕФА Суперкупа, седам Суперкупова шпаније и шест Купова краља, док је са Шпанијом био светски првак 2010, а европски 2008. и 2012.

Трофејни Каталонац током разговора осврнуо се и на дуеле са највећим ривалом, Реал Мадридом.

"Не сећам се баш најбоље свог дебија у "Ел класику", осим што знам да је био на Камп Ноу, али сећам се да су у то време дуели са Реалом били врло напети због 'затегнутих' односа у репрезентацији. Тада није ишло добро националном тиму, док је сада потпуно другачија ситуација. Све што се догоди на терену током "Ел класика", тамо и остаје, не преноси се даље".

До трофеја светског првака у Јужној Африци 2010, Шпанија је стигла поготком Инијесте у другом продужетку финалне утакмице са Холандијом. Био је то и једини гол те вечери.



"Иако звучи невероватно, те вечери у Јоханесбургу око мене је завладала потпуна тишина када сам примио лопту коју ми је додао Сеск Фабрегас. Неколико секунди касније уследила је бука коју су стварали наши навијачи и тек тада сам постао свестан да сам постигао гол који је Шпанији донео светску титулу", присетио се фантастични техничар.

Објаснио је и због чега напушта Барселону.

"Одлазим јер мислим да је сада право време за то. Свестан сам да не могу више да играм на некадашњем нивоу, а имајући у виду шта се од вас очекује када носите дрес Барселоне, боље је да се склоним. Срећан сам што одлазим на овај начин, после освојене титуле и без икаквих проблема или непријатних ситуација унутар тима. Наравно да бих волео да останем још 10 година, али то не би било добро", искрен је Инијеста.

О будућности - наставку играчке каријере, али и почетку тренерске.

"Кина и Јапан су опције које тренутно разматрам. Желим све да завршим пре почетка Светског првенства у Русији, а одлазак из Барселоне не значи да ћу и престати да играм. Одлазим баш због тога што желим да играм још неколико година... У будућности, надам се повратку у Барселону јер је овде моја кућа и овде сам срећан. Интересује ме посао тренера, али пре тога желим да играм још неко време".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар