HVALA Inijestinoj mami!

Malo je nedostajalo da fudbal ostane bez španskog mađioničara sa loptom.

Fudbal 18.05.2018 | 22:00
HVALA Inijestinoj mami!
Još samo jedna utakmica - u nedelju na Kamp Nou prortiv Real Sosijedada (20.45) - i Andres Inijesta napušta Barselonu.

Najverovatnije će put istoka, ali to je trenutno manje bitno... 

U najnovijem intervjuu koji je dao za špansku radio emisiju "El Transistor", 34-godišnji vezista otkrio je da je malo nedostajalo da, zapravo, nikada i ne postane profesionalni fudbaler! 

Ili, barem ne u Barseloni za koju je debitovao kao prvotimac 2002. godine i od tada odigrao 674 zvanične utakmice.

"Bilo je vrlo hrabro od mojih roditelja što su me tako mladog ostavili u La Masiji (čuvena fudbalska akademija katalonskog kluba). Čak je u jednom trenutku otac želeo da me vrati kući, ali je majka odlučila da je bolje da ostanem", ispričao je Inijesta, koji je po dolasku iz Albasetea u Barselonu imao tek 12 godina.

Zahvaljujući odluci gospođe Marije Lujan, Andresove majke, fudbal je dobio jednog od najboljih igrača ikada, a Barselona čoveka koji je sa klubom osvojio devet titula nacionalnog prvaka, četiri Lige šampiona, tri Svetska prvenstva za klubove, tri UEFA Superkupa, sedam Superkupova španije i šest Kupova kralja, dok je sa Španijom bio svetski prvak 2010, a evropski 2008. i 2012.

Trofejni Katalonac tokom razgovora osvrnuo se i na duele sa najvećim rivalom, Real Madridom.

"Ne sećam se baš najbolje svog debija u "El klasiku", osim što znam da je bio na Kamp Nou, ali sećam se da su u to vreme dueli sa Realom bili vrlo napeti zbog 'zategnutih' odnosa u reprezentaciji. Tada nije išlo dobro nacionalnom timu, dok je sada potpuno drugačija situacija. Sve što se dogodi na terenu tokom "El klasika", tamo i ostaje, ne prenosi se dalje".

Do trofeja svetskog prvaka u Južnoj Africi 2010, Španija je stigla pogotkom Inijeste u drugom produžetku finalne utakmice sa Holandijom. Bio je to i jedini gol te večeri.



"Iako zvuči neverovatno, te večeri u Johanesburgu oko mene je zavladala potpuna tišina kada sam primio loptu koju mi je dodao Sesk Fabregas. Nekoliko sekundi kasnije usledila je buka koju su stvarali naši navijači i tek tada sam postao svestan da sam postigao gol koji je Španiji doneo svetsku titulu", prisetio se fantastični tehničar.

Objasnio je i zbog čega napušta Barselonu.

"Odlazim jer mislim da je sada pravo vreme za to. Svestan sam da ne mogu više da igram na nekadašnjem nivou, a imajući u vidu šta se od vas očekuje kada nosite dres Barselone, bolje je da se sklonim. Srećan sam što odlazim na ovaj način, posle osvojene titule i bez ikakvih problema ili neprijatnih situacija unutar tima. Naravno da bih voleo da ostanem još 10 godina, ali to ne bi bilo dobro", iskren je Inijesta.

O budućnosti - nastavku igračke karijere, ali i početku trenerske.

"Kina i Japan su opcije koje trenutno razmatram. Želim sve da završim pre početka Svetskog prvenstva u Rusiji, a odlazak iz Barselone ne znači da ću i prestati da igram. Odlazim baš zbog toga što želim da igram još nekoliko godina... U budućnosti, nadam se povratku u Barselonu jer je ovde moja kuća i ovde sam srećan. Interesuje me posao trenera, ali pre toga želim da igram još neko vreme".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar