Барса и Реал су рекли ДА овој идеји...!

Све смо ближи Светском клупском првенству са 24 тима! Ко би све играо да се данас одржава? Половина би дошла из Европе, пет из Јужне Африке…

Фудбал 21.05.2018 | 22:30
Барса и Реал су рекли ДА овој идеји...!
Емилио Бутрагењо је први рекао да је Реалу предлог “врло занимљив”, а касно синоћ и управа Барселоне је проценила: Фифина идеја са Светским клупским првенством од 24 клуба више је него добра. А сада када има подршку два највећа шпанска клуба прилично је јасно да ће добити и много већи простор да убеди друге великане да прихвате ново такмичење. Већине се уосталом ни не тиче, а овако ће круг заинтересованих бити значајно проширен.

Како би све изгледало? Садашњи турнир, у децембру са по једним представником са сваког континента, биће укинут. Иста судбина чека и Куп конфедерација, који је у години пред Мундијале укрштао континенталне прваке. Самим тим, играчи највећих клубова би још били и растерећени, тог једног лета не би добро прошли, али би све скупа играли мањи број утакмица.

Ново такмичење играло би се једном у четири године са почетком од 2021. У јуну и јулу, не би трајало више од три недеље. Донело би стравичан новца сваком учеснику. Само их замислите све на једном месту: 12 најјачих из Европе, па пет из Јужне Африке, док би Азија, Африка и Северна Америка дала по два тима. Представник Океаније вероватно би играо квалификациони дуел са петим из Јужне Америке. И тешко да би прошао. Последњи учесник - домаћин турнира.

Како би се континентални представници бирали? Није баш све договорено, али у Европи превладава став да би најбоље било да на турнир иду четири последња освајача Лиге шампиона, четири последња финалиста и још четири екипе са најбољим коефицијентом.

Угрубо, то би тренутно изгледало отприлике овако:

Европа: Реал Мадрид, Барселона, Атлетико, Севиља, Јувентус, Бајерн, Пари Сен Жермен, Манчестер Сити, Борусија Дортмунд, Ливерпул, Арсенал, Порто;
Јужна Америка: Насионал, Ривер Плејт, Сан Лоренцо, Гремио, Бока Јуниорс;
Северна Америка: Пачука, Гвадалахара;
Африка: Видад Казабланка, Мамелоди Сандаунс;
Азија: Урава Ред Дајмондс, Џеонбук;
Океанија (можда): Оукленд Сити.

Истина, Уефа се и даље противи оваквом такмичењу. Тачније, Александар Чеферин. Заговорници новог турнира наводно су већ седели са људима из Реала, Барселоне, Јувентуса, Манчестер Ситија, Манчестер јунајтеда, Пари Сен Жермена  и Бајерна. Чеферин тврди да се барем три од ових седам клубова противи путу којим се Фифа креће. Истина, остаје мистерија зашто састанак са Јунајтедом? Тренутно, он никако не упада у 12 у Европи. Бар по резултатима, а они би требало да се гледају.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар