Barsa i Real su rekli DA ovoj ideji...!

Sve smo bliži Svetskom klupskom prvenstvu sa 24 tima! Ko bi sve igrao da se danas održava? Polovina bi došla iz Evrope, pet iz Južne Afrike…

Fudbal 21.05.2018 | 22:30
Barsa i Real su rekli DA ovoj ideji...!
Emilio Butragenjo je prvi rekao da je Realu predlog “vrlo zanimljiv”, a kasno sinoć i uprava Barselone je procenila: Fifina ideja sa Svetskim klupskim prvenstvom od 24 kluba više je nego dobra. A sada kada ima podršku dva najveća španska kluba prilično je jasno da će dobiti i mnogo veći prostor da ubedi druge velikane da prihvate novo takmičenje. Većine se uostalom ni ne tiče, a ovako će krug zainteresovanih biti značajno proširen.

Kako bi sve izgledalo? Sadašnji turnir, u decembru sa po jednim predstavnikom sa svakog kontinenta, biće ukinut. Ista sudbina čeka i Kup konfederacija, koji je u godini pred Mundijale ukrštao kontinentalne prvake. Samim tim, igrači najvećih klubova bi još bili i rasterećeni, tog jednog leta ne bi dobro prošli, ali bi sve skupa igrali manji broj utakmica.

Novo takmičenje igralo bi se jednom u četiri godine sa početkom od 2021. U junu i julu, ne bi trajalo više od tri nedelje. Donelo bi stravičan novca svakom učesniku. Samo ih zamislite sve na jednom mestu: 12 najjačih iz Evrope, pa pet iz Južne Afrike, dok bi Azija, Afrika i Severna Amerika dala po dva tima. Predstavnik Okeanije verovatno bi igrao kvalifikacioni duel sa petim iz Južne Amerike. I teško da bi prošao. Poslednji učesnik - domaćin turnira.

Kako bi se kontinentalni predstavnici birali? Nije baš sve dogovoreno, ali u Evropi prevladava stav da bi najbolje bilo da na turnir idu četiri poslednja osvajača Lige šampiona, četiri poslednja finalista i još četiri ekipe sa najboljim koeficijentom.

Ugrubo, to bi trenutno izgledalo otprilike ovako:

Evropa: Real Madrid, Barselona, Atletiko, Sevilja, Juventus, Bajern, Pari Sen Žermen, Mančester Siti, Borusija Dortmund, Liverpul, Arsenal, Porto;
Južna Amerika: Nasional, River Plejt, San Lorenco, Gremio, Boka Juniors;
Severna Amerika: Pačuka, Gvadalahara;
Afrika: Vidad Kazablanka, Mamelodi Sandauns;
Azija: Urava Red Dajmonds, Džeonbuk;
Okeanija (možda): Ouklend Siti.

Istina, Uefa se i dalje protivi ovakvom takmičenju. Tačnije, Aleksandar Čeferin. Zagovornici novog turnira navodno su već sedeli sa ljudima iz Reala, Barselone, Juventusa, Mančester Sitija, Mančester junajteda, Pari Sen Žermena  i Bajerna. Čeferin tvrdi da se barem tri od ovih sedam klubova protivi putu kojim se Fifa kreće. Istina, ostaje misterija zašto sastanak sa Junajtedom? Trenutno, on nikako ne upada u 12 u Evropi. Bar po rezultatima, a oni bi trebalo da se gledaju.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar