БиХ: 9 миграната заражено шугом?

Здравствена ситуација када су у питању мигранти који бораве на подручју Бихаћа и Велике Кладуше за сада је под контролом, али постоји опасност избијања и ширења заразних болести, потврдили су у Заводу за јавно здравство УСК.

Босна и Херцеговина 15.05.2018 | 08:17
БиХ: 9 миграната заражено шугом?
Према ријечима директорице ове установе Зерине Мулабдић, до сада је евидентирано девет особа заражених шугом и њима је пружена адекватна здравствена помоћ.

“Разлога за страх има, јер је прво требало створити адекватне услове за боравак тих људи. Они сада живе у неусловном смјештају, дијеле одјећу, обућу, прибор за исхрану, немају услове за одржавање личне хигијене и реално је очекивати појаву кожних, цријевних или респираторних обољења”, истакла је Мулабдићева. Министар здравства УСК Хазим Капић сматра како тренутно нема мјеста паници.

“Наши тимови редовно посјећују мигранте, пружају здравствену помоћ и засад држе ситуацију под контролом. Међутим, ако се имају у виду најаве о повећаном приливу миграната и нашим ограниченим капацитетима, у будућности би могло бити проблема”, рекао је Капић.

Он је навео да је посебно критична ситуација у шаторском насељу у градском парку у Великој Кладуши. 

Директор Дома здравља у Великој Кладуши Сенад Окановић каже како су њихови радници на терену у настојању да цјелокупна ситуација буде под здравственом контролом.

“Плашимо се да цјелокупна ситуација може измаћи контроли уколико дође до драстичног повећања броја миграната”, казао је Окановић.

Иначе број миграната у Бихаћу удвостручио се у протеклих седам дана.  У прихватном центру, којег су градске власти организовале у објекту недовршеног ђачког дома, сада борави 180 избјеглица, с тим да се број непрестано повећава.

У МУП-у УСК кажу како је сигурносна ситуација по питању миграната на подручју овог кантона још под контролом, а у протеклом периоду евидентирано је десетак кривичних дјела чији су починиоци страни држављани. Премијер УСК Хусеин Рошић истакао је како је разочаравајуће што се у рјешавање цјелокупне проблемтике с мигрантима још нису укључиле државне институције.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Прле

15.05.2018 06:34

Треба помоци сто боље овим људима.. бар ми знамо како је то.. Србија вец одавно то ради као и друге земље, једино Додо и Мадјари се боје ових људи.. зар је то по вјери? За њих не вази никаква вјера ни људскост..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре(Прле)алитиц

15.05.2018 06:59

Уз дузно постовање, али ти их води куци. 90 посто су радно способни и војно способни мускарци. Лијени, себицни, прљави и кадри су велико зло направити. јос посебно знају да су недодирљиви тако да могу нападати народ (посебно зене). далеко им БиХ и ми генерално, меркелова их је звала, нека иду њој. Ја знам како цу када их видим, и ста цу....

Name

Несо Република Српска

15.05.2018 07:01

Па отидји у бихац и поведи дјецу ако их имас па им помозите сви,нека их америка помазе она им је то урадила,унистила зивоте и онакве дрзаве,као и код нас!

Name

дамир

15.05.2018 07:12

Овим људима треба помоћи, потребно је само одвојити оне мигранте који заиста јесу избјеглице од оних који су мигрантску кризу искористили само како би се домогли социјале у земљама Западне Европе.

Name

н

15.05.2018 07:14

Нису само то муслимани већ има и хришћана !

Name

Xx

15.05.2018 07:15

Помози води их куци својој видицес ста це радит какве нереде правит док само добију папире

Name

Ре Прле

15.05.2018 07:21

Колико си их ти примио код себе и на који начин помогао тим мигрантима

Name

Да да

15.05.2018 07:27

Зато је у србији мало мало па епидемија нецега и претња народу под присилом да вакцинисе децу за разне потребне и непотребне глупости, и нико не казе ста је узрок тога, док Вуцко глуми марију терезију Паметни Орбан

Name

медо

15.05.2018 07:10

Ја бих да ми кренемо у супротном правцу, у Сирију. кад Сиријци дођу овде, њих смјестити у своје домове а ми од њих узети кључеве од њихових кућа. Но, покајаће се они брзо кад упознају СДА, СНСД и ХДЗ, трчаће они назад у загрљај ИСИЛу, Асаду, Русима, Иранцима, Американцима и Израелцима. ма онису сви заједно мала маца шта су ови наши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

15.05.2018 14:06

Прле -нека ицх деведесет који су имали помоц цијелог свијета нека их помазу данас имају сеидске пензије све се враца све се плаца код тад