BiH: 9 migranata zaraženo šugom?

Zdravstvena situacija kada su u pitanju migranti koji borave na području Bihaća i Velike Kladuše za sada je pod kontrolom, ali postoji opasnost izbijanja i širenja zaraznih bolesti, potvrdili su u Zavodu za javno zdravstvo USK.

Bosna i Hercegovina 15.05.2018 | 08:17
BiH: 9 migranata zaraženo šugom?
Prema riječima direktorice ove ustanove Zerine Mulabdić, do sada je evidentirano devet osoba zaraženih šugom i njima je pružena adekvatna zdravstvena pomoć.

“Razloga za strah ima, jer je prvo trebalo stvoriti adekvatne uslove za boravak tih ljudi. Oni sada žive u neuslovnom smještaju, dijele odjeću, obuću, pribor za ishranu, nemaju uslove za održavanje lične higijene i realno je očekivati pojavu kožnih, crijevnih ili respiratornih oboljenja”, istakla je Mulabdićeva. Ministar zdravstva USK Hazim Kapić smatra kako trenutno nema mjesta panici.

“Naši timovi redovno posjećuju migrante, pružaju zdravstvenu pomoć i zasad drže situaciju pod kontrolom. Međutim, ako se imaju u vidu najave o povećanom prilivu migranata i našim ograničenim kapacitetima, u budućnosti bi moglo biti problema”, rekao je Kapić.

On je naveo da je posebno kritična situacija u šatorskom naselju u gradskom parku u Velikoj Kladuši. 

Direktor Doma zdravlja u Velikoj Kladuši Senad Okanović kaže kako su njihovi radnici na terenu u nastojanju da cjelokupna situacija bude pod zdravstvenom kontrolom.

“Plašimo se da cjelokupna situacija može izmaći kontroli ukoliko dođe do drastičnog povećanja broja migranata”, kazao je Okanović.

Inače broj migranata u Bihaću udvostručio se u proteklih sedam dana.  U prihvatnom centru, kojeg su gradske vlasti organizovale u objektu nedovršenog đačkog doma, sada boravi 180 izbjeglica, s tim da se broj neprestano povećava.

U MUP-u USK kažu kako je sigurnosna situacija po pitanju migranata na području ovog kantona još pod kontrolom, a u proteklom periodu evidentirano je desetak krivičnih djela čiji su počinioci strani državljani. Premijer USK Husein Rošić istakao je kako je razočaravajuće što se u rješavanje cjelokupne problemtike s migrantima još nisu uključile državne institucije.

(Glas Srpske)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Prle

15.05.2018 06:34

Treba pomoci sto bolje ovim ljudima.. bar mi znamo kako je to.. Srbija vec odavno to radi kao i druge zemlje, jedino Dodo i Madjari se boje ovih ljudi.. zar je to po vjeri? Za njih ne vazi nikakva vjera ni ljudskost..

ODGOVORITE
Name

Re(Prle)alitic

15.05.2018 06:59

Uz duzno postovanje, ali ti ih vodi kuci. 90 posto su radno sposobni i vojno sposobni muskarci. Lijeni, sebicni, prljavi i kadri su veliko zlo napraviti. jos posebno znaju da su nedodirljivi tako da mogu napadati narod (posebno zene). daleko im BiH i mi generalno, merkelova ih je zvala, neka idu njoj. Ja znam kako cu kada ih vidim, i sta cu....

Name

Neso Republika Srpska

15.05.2018 07:01

Pa otidji u bihac i povedi djecu ako ih imas pa im pomozite svi,neka ih amerika pomaze ona im je to uradila,unistila zivote i onakve drzave,kao i kod nas!

Name

damir

15.05.2018 07:12

Ovim ljudima treba pomoći, potrebno je samo odvojiti one migrante koji zaista jesu izbjeglice od onih koji su migrantsku krizu iskoristili samo kako bi se domogli socijale u zemljama Zapadne Evrope.

Name

n

15.05.2018 07:14

Nisu samo to muslimani već ima i hrišćana !

Name

Xx

15.05.2018 07:15

Pomozi vodi ih kuci svojoj vidices sta ce radit kakve nerede pravit dok samo dobiju papire

Name

Re Prle

15.05.2018 07:21

Koliko si ih ti primio kod sebe i na koji način pomogao tim migrantima

Name

Da da

15.05.2018 07:27

Zato je u srbiji malo malo pa epidemija necega i pretnja narodu pod prisilom da vakcinise decu za razne potrebne i nepotrebne gluposti, i niko ne kaze sta je uzrok toga, dok Vucko glumi mariju tereziju Pametni Orban

Name

medo

15.05.2018 07:10

Ja bih da mi krenemo u suprotnom pravcu, u Siriju. kad Sirijci dođu ovde, njih smjestiti u svoje domove a mi od njih uzeti ključeve od njihovih kuća. No, pokajaće se oni brzo kad upoznaju SDA, SNSD i HDZ, trčaće oni nazad u zagrljaj ISILu, Asadu, Rusima, Irancima, Amerikancima i Izraelcima. ma onisu svi zajedno mala maca šta su ovi naši.

ODGOVORITE
Name

Xy

15.05.2018 14:06

Prle -neka ich devedeset koji su imali pomoc cijelog svijeta neka ih pomazu danas imaju seidske penzije sve se vraca sve se placa kod tad