Шта када у јуну оде Еулекс?

Близу 2. 000 полицајаца, судија и тужилаца који су претходних 10 година радили у оквиру мисије Еулекса на КиМ средином јуна повлаче се са Косова, а њихове надлежности преузеће косовске институције. Поједини саговорници "Блица" истичу да се може очекивати и постепени одлазак војника Кфора, након чега се отвора простор за формирање војске Косова и заокруживање независности јужне српске покрајине.

Србија 15.05.2018 | 07:46
Шта када у јуну оде Еулекс?
Мало који Србин на КиМ би позитивно оценио рад Еулекса у последњих 10 година. Напротив, утисак је за већину разочаравајући. Очекивало се враћање имовине српској заједници, хапшења за ратне злочине, криминал и корупцију, смањење међуетничких сукоба... То су све надлежности ове мисије ЕУ, а мало тога је испуњено.

Ипак, сама најава да ће део међународних снага, какве год да су, напустити јужну покрајину већ за месец дана буди бригу за безбедност код преосталих Срба, а нарочито оних у енклавама.

Горан Богдановић, који је био министар када су припадници мисије Еулеска дошли на Косово, каже да је одлука о њиховом одласку веома лоша, мада ће неки од њих остати на КиМ као саветодавци.

- Они неће имати извршна овлашћења, односно судска и полицијска. То је лош знак, јер то подразумева да ЕУ сматра да на Косову нема потребе за присуством међународне заједнице у том обиму у којем је сада. Прича се и о одласку војника Кфора, а то отвара врата формирању косовске војске. Очигледно је да су иницијативе које се на то односе покренуте уз нечији благослов и то не само САД-а - истиче Богдановић.

Он додаје да би се одласком и Еулекса и Кфора полако заокруживала косовска државност, као и да је то делимично учињено потписивањем Бриселског споразума. На питање да ли Срби након одласка мисије ЕУ треба да стрепе за своју безбедност, Богдановић каже да могу да их штите српски полицајци у оквиру КПС.

- У КПС укупно има 10 одсто Срба, а на северу КиМ чак 96 одсто. Нешто слично је у Грачаници, Штрпцу... Ако они нису у стању да заштите Србе, онда не треба ни да буду ту - одговара он.

Рада Трајковић, председница Европског покрета Срба са КиМ, каже за "Блиц" да се уз Еулекс није осећала заштићеније, осим у психолошком смислу.

- Све док има међународног присуства на Косову, рачунамо да је независност удаљенија од реалности. Свако одлажење међународних институција са КиМ отвара простор и за убрзани одлазак они који су преостали. То изазива осећај несигурности и мотив за одлазак Срба који и даље живе на Косову - наводи Трајковићева.

Она истиче да све оно што су била очекивања од најскупље мисије ЕУ (годишњи трошак око 100 милиона евра), а то је успостављање владавине права и изолација оних који су уплетени у корупцију, завршило се се неславно.

- Део припадника Еулекса, чак сам врх, упао је у клопку добро организованих људи из криминалног миљеа и корупционашких афера. Новац који су грађани ЕУ издвојили да нас едукују, да се корупција елиминише, компромитован је, а представници те мисије уплели су се у коруптивно понашање - каже Трајковићева.
 
На питање да ли је одлазак Еулекса увертира за формирање војске Косова, о чему се утамошњим политичким круговима све чешће говори, Трајковићева наводи да би та војска била у функцији дестабилизације региона.

Са друге стране, Игор Симић, посланик и портпарол Српске листе, сматра да одлазак Еулекса и формирање косовске војске не треба мешати и да то нема везе једно с другим. Он додаје да та мисија ЕУ није испунила очекивања Срба на КиМ.

- Неретко, када су се угрожавала права Срба њени званичници су остали неми, шта више својим извештајима су слали искривљену слику у Бриселу у којима су говорили о напретку косовских институција. Њихово правосуђе се показало као катастрофално одбацујући предмете о злочинима над Србима, али каква год мисија била, боље је имати њу него оставити нејаке привремене косовске институције без икаквог надзора и контроле - истиче Симић.

Он, међутим, додаје да да се не сме дозволити да се оконча мисија Еулекса мимо одлуке Савета безбедности УН, као и да ЕУ не сме дозволити да Еулекс крши статусну неутралност тако што врши преношење надлежности које су му од УН-а привремено делегиране.

- Свака промена мисије Еулекса захтева да и ЕУ тражи сагласност Београда, који је подсетићу дао сагласност за размештање Еулекса на Косову и Метохији - каже Симић.

"Кфор би могао да оде са Косова"

Добра вест за преостале Србе свакако не може бити ни могућ одлазак припадника Кфора са КиМ. Командант тих мировних снага на КиМ генерал Салваторе Куочи изјавио је да би у случају формирања оружаних снага Косова чланице НАТО појединачно одлучивале о останку на КиМ.

- Формирање оружаних снага Косова одлука је косовских институција, у складу с уставним процедурама. У случају да се формирају оружане снаге, чланице Алијансе појединачно би одлучивале о томе да ли би снаге Кфора остале на територији Косова - рекао је Куочи, али је додао и да НАТО за сада нема план да промени или смањи мисију на Косову.

Упитан да ли Кфор обучава припаднике Косовских безбедносних снага, Куочи је рекао да Кфор "у оквиру свог мандата и задатака подржава развој и унапређење капацитета КБС-а које треба да буду у могућности да реагују на кризне ситуације".

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кумиц

15.05.2018 06:01

Вуцко је де факто предао Косово. Ста це бити даље тамо са Србима нека сам Бог зна, а неце бити лако! Србија це уци у ЕУ али то неце ниста унутар земље промјенити. Вец сада је стопа исељавања огромна и тако це остати. Промасена политика вец узима свој данак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

15.05.2018 06:09

КМ изгубљено променом устава,сеца те се марионета Керкеза у Војводини п оних у ЦГ,Па цувени скуп вампира на Косову.Све је то предходило расоаду Србије.Треба признати сиптарску творевину и не таласати висе.Морамо знати да југ Србије једба цека неки проблем па Сандзак у најмању руку припоиоби се ЦГ.Војводина и на крају изгубицемо и Р Србску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

15.05.2018 20:35

Вучко није предао Косово Следи. Референдум,

Name

Ето

15.05.2018 06:17

То је то...увертира ка признавању независности. Приие или касније услов це бити признавање Косова...у супротном Србија ризикује да Косово прије ње уде у ЕУ. То је политика 90 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.05.2018 07:42

На истоку старе приче , на западу ништа ново.Биће како Амери кажу.

ОДГОВОРИТЕ