Šta kada u junu ode Euleks?

Blizu 2. 000 policajaca, sudija i tužilaca koji su prethodnih 10 godina radili u okviru misije Euleksa na KiM sredinom juna povlače se sa Kosova, a njihove nadležnosti preuzeće kosovske institucije. Pojedini sagovornici "Blica" ističu da se može očekivati i postepeni odlazak vojnika Kfora, nakon čega se otvora prostor za formiranje vojske Kosova i zaokruživanje nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Srbija 15.05.2018 | 07:46
Šta kada u junu ode Euleks?
Malo koji Srbin na KiM bi pozitivno ocenio rad Euleksa u poslednjih 10 godina. Naprotiv, utisak je za većinu razočaravajući. Očekivalo se vraćanje imovine srpskoj zajednici, hapšenja za ratne zločine, kriminal i korupciju, smanjenje međuetničkih sukoba... To su sve nadležnosti ove misije EU, a malo toga je ispunjeno.

Ipak, sama najava da će deo međunarodnih snaga, kakve god da su, napustiti južnu pokrajinu već za mesec dana budi brigu za bezbednost kod preostalih Srba, a naročito onih u enklavama.

Goran Bogdanović, koji je bio ministar kada su pripadnici misije Euleska došli na Kosovo, kaže da je odluka o njihovom odlasku veoma loša, mada će neki od njih ostati na KiM kao savetodavci.

- Oni neće imati izvršna ovlašćenja, odnosno sudska i policijska. To je loš znak, jer to podrazumeva da EU smatra da na Kosovu nema potrebe za prisustvom međunarodne zajednice u tom obimu u kojem je sada. Priča se i o odlasku vojnika Kfora, a to otvara vrata formiranju kosovske vojske. Očigledno je da su inicijative koje se na to odnose pokrenute uz nečiji blagoslov i to ne samo SAD-a - ističe Bogdanović.

On dodaje da bi se odlaskom i Euleksa i Kfora polako zaokruživala kosovska državnost, kao i da je to delimično učinjeno potpisivanjem Briselskog sporazuma. Na pitanje da li Srbi nakon odlaska misije EU treba da strepe za svoju bezbednost, Bogdanović kaže da mogu da ih štite srpski policajci u okviru KPS.

- U KPS ukupno ima 10 odsto Srba, a na severu KiM čak 96 odsto. Nešto slično je u Gračanici, Štrpcu... Ako oni nisu u stanju da zaštite Srbe, onda ne treba ni da budu tu - odgovara on.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM, kaže za "Blic" da se uz Euleks nije osećala zaštićenije, osim u psihološkom smislu.

- Sve dok ima međunarodnog prisustva na Kosovu, računamo da je nezavisnost udaljenija od realnosti. Svako odlaženje međunarodnih institucija sa KiM otvara prostor i za ubrzani odlazak oni koji su preostali. To izaziva osećaj nesigurnosti i motiv za odlazak Srba koji i dalje žive na Kosovu - navodi Trajkovićeva.

Ona ističe da sve ono što su bila očekivanja od najskuplje misije EU (godišnji trošak oko 100 miliona evra), a to je uspostavljanje vladavine prava i izolacija onih koji su upleteni u korupciju, završilo se se neslavno.

- Deo pripadnika Euleksa, čak sam vrh, upao je u klopku dobro organizovanih ljudi iz kriminalnog miljea i korupcionaških afera. Novac koji su građani EU izdvojili da nas edukuju, da se korupcija eliminiše, kompromitovan je, a predstavnici te misije upleli su se u koruptivno ponašanje - kaže Trajkovićeva.
 
Na pitanje da li je odlazak Euleksa uvertira za formiranje vojske Kosova, o čemu se utamošnjim političkim krugovima sve češće govori, Trajkovićeva navodi da bi ta vojska bila u funkciji destabilizacije regiona.

Sa druge strane, Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste, smatra da odlazak Euleksa i formiranje kosovske vojske ne treba mešati i da to nema veze jedno s drugim. On dodaje da ta misija EU nije ispunila očekivanja Srba na KiM.

- Neretko, kada su se ugrožavala prava Srba njeni zvaničnici su ostali nemi, šta više svojim izveštajima su slali iskrivljenu sliku u Briselu u kojima su govorili o napretku kosovskih institucija. Njihovo pravosuđe se pokazalo kao katastrofalno odbacujući predmete o zločinima nad Srbima, ali kakva god misija bila, bolje je imati nju nego ostaviti nejake privremene kosovske institucije bez ikakvog nadzora i kontrole - ističe Simić.

On, međutim, dodaje da da se ne sme dozvoliti da se okonča misija Euleksa mimo odluke Saveta bezbednosti UN, kao i da EU ne sme dozvoliti da Euleks krši statusnu neutralnost tako što vrši prenošenje nadležnosti koje su mu od UN-a privremeno delegirane.

- Svaka promena misije Euleksa zahteva da i EU traži saglasnost Beograda, koji je podsetiću dao saglasnost za razmeštanje Euleksa na Kosovu i Metohiji - kaže Simić.

"Kfor bi mogao da ode sa Kosova"

Dobra vest za preostale Srbe svakako ne može biti ni moguć odlazak pripadnika Kfora sa KiM. Komandant tih mirovnih snaga na KiM general Salvatore Kuoči izjavio je da bi u slučaju formiranja oružanih snaga Kosova članice NATO pojedinačno odlučivale o ostanku na KiM.

- Formiranje oružanih snaga Kosova odluka je kosovskih institucija, u skladu s ustavnim procedurama. U slučaju da se formiraju oružane snage, članice Alijanse pojedinačno bi odlučivale o tome da li bi snage Kfora ostale na teritoriji Kosova - rekao je Kuoči, ali je dodao i da NATO za sada nema plan da promeni ili smanji misiju na Kosovu.

Upitan da li Kfor obučava pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga, Kuoči je rekao da Kfor "u okviru svog mandata i zadataka podržava razvoj i unapređenje kapaciteta KBS-a koje treba da budu u mogućnosti da reaguju na krizne situacije".

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kumic

15.05.2018 06:01

Vucko je de fakto predao Kosovo. Sta ce biti dalje tamo sa Srbima neka sam Bog zna, a nece biti lako! Srbija ce uci u EU ali to nece nista unutar zemlje promjeniti. Vec sada je stopa iseljavanja ogromna i tako ce ostati. Promasena politika vec uzima svoj danak..

ODGOVORITE
Name

dzoo

15.05.2018 06:09

KM izgubljeno promenom ustava,seca te se marioneta Kerkeza u Vojvodini p onih u CG,Pa cuveni skup vampira na Kosovu.Sve je to predhodilo rasoadu Srbije.Treba priznati siptarsku tvorevinu i ne talasati vise.Moramo znati da jug Srbije jedba ceka neki problem pa Sandzak u najmanju ruku pripoiobi se CG.Vojvodina i na kraju izgubicemo i R Srbsku.

ODGOVORITE
Name

nada

15.05.2018 20:35

Vučko nije predao Kosovo Sledi. Referendum,

Name

Eto

15.05.2018 06:17

To je to...uvertira ka priznavanju nezavisnosti. Priie ili kasnije uslov ce biti priznavanje Kosova...u suprotnom Srbija rizikuje da Kosovo prije nje ude u EU. To je politika 90 godina

ODGOVORITE
Name

Vuk

15.05.2018 07:42

Na istoku stare priče , na zapadu ništa novo.Biće kako Ameri kažu.

ODGOVORITE