Једина препрека ка ЕУ - Косово

Питање Косова је главна "препрека" приступању Србије ЕУ, рекао је председник Србије Александар Вучић у данас објављеном интервјуу Франс пресу (АФП).

Србија 14.05.2018 | 23:08
Једина препрека ка ЕУ - Косово
АФП наводи да је ЕУ, која у четвртак у Софији организује самит о Балкану, подељена око независности Косова, коју пет чланица не признаје.

Међутим, она тражи и нормализацију односа Београда и Приштине, који желе да постану чланице ЕУ.

"Тема независности Косова је и десет година после проглашења политички табу у Србији, која га је уписала и у Устав. За Србе је Косово историјска и религијска колевка нације, а министар спољних послова Ивица Дачић га често назива "српским Јерусалимом", пише АФП.

"Једини велики проблем који сматрам правом препреком нашем европском путу је питање Косова. На крају, све зависи од Косова", рекао је Вучић у интервјуу.

Питање Косова засењује и политику Европе према Русији, традиционалној савезници Србије јер, како је Вучић рекао у интервјуу, "у најбољем случају, то (улазак у ЕУ) је за седам година, међународна ситуација ће бити потпуно другачија".

"Ако ме питате да ли ЕУ одушевљава Србе, одговор је не. Али то је рационалан народ, за шта је најбољи пут за Србе и Србију, и свестан је да ће то питање (Косова) морати да реши на веома болан начин", рекао је Вучић.

Иако је "у последњих годину, годину и по опала", подршку процесу приступања ЕУ и даље даје "значајан део становништва".

Вучић ипак, пише АФП, тражи од европских власти да пошаљу "снажну поруку" у којој се траже "уступци" и од Приштине.

Ни пет година после потписивања Бриселског споразума, наводи АФП, косовске власти нису формирале Заједницу српских општина (ЗСО) на северу Косова.

"Ми смо урадили наш део посла", рекао је Вучић француској агенцији.

С друге стране, наводи АФП, власти у Приштини "мисле да је српско признање независности Косова само питање времена".

Вучић је истакао потребу за компромисом, којим ће "обе стране бити најмање помало незадовољне", уместо ситуације у којој "једна страна добије све док друга бива понижена.

Према речима Вучића, тек када ЗСО буде формирана "може се говорити о могућим решењима за будућност" као и да се о признавању Косова "још није разговарало и да Србија не жели такво решење".

АФП пише да би коначно решење захтевало промену Устава Србије, што би морало да се потврди на референдуму.

У случају негативног исхода гласања, Вучић наводи да би дошло до "вишедеценијског замрзнутог конфликта" и да би "сви хтели да напусте Србију".

Министар Дачић је више пута говорио о могућој размени територија. АФП наводи да Вучић ту идеју никада јавно није узимао у разматрање будући да је западни званичници и експерти сматрају дестабилизирајућом.

"Слушам шта говоре на Западу (...), да би то отворило Пандорину кутију. Али Пандорина кутија су пре десет година отвориле западне земље када су признале независност Косова", рекао је Вучић.

Према његовим речима, "Србима се мора понудити нешто што би им показало да су поштовани" и да "неће 30 година после ратова плаћати за дешавања у бившој Југославији".

(Бета)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Самарица

14.05.2018 21:12

А ста друго,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

14.05.2018 21:12

Што још не кажеш гласно и јасно да си признао Косово, а не да млатиш сваки дан као киша око Крагујевца!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

15.05.2018 05:02

Ма мора мало да глуми патриоту прије него сто призна. Вец је рекао да је то готова ствар јер је прослиа влада изгубила Косово-он це га само званицно признати

Name

Улт

14.05.2018 21:29

Признај то ста цекас и да мирно удемо у европу .Докле висе бре да због Косова плацамо скупу цену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

15.05.2018 08:47

Мајмуне један. Шта ти знаш шта је Метохија. Знаш ли шта та ријеч знаци за Србе.

Name

неприсаједињени карлобажанин

14.05.2018 22:05

Ајде у Берлин са Тачијем на шницлу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цетник

14.05.2018 23:28

Вуциц баца маглу народу.Он је све договорио само се прави наивко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

будала а ево доказа:

15.05.2018 04:24

"Ако ме питате да ли ЕУ одушевљава Србе, одговор је не. Али то је рационалан народ, за шта је најбољи пут за Србе и Србију, и свестан је да ће то питање (Косова) морати да реши на веома болан начин"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарк Wаидер

15.05.2018 04:33

Ако се хоце мир на Балкану онда треба задњи остатак сфрј, тј. БиХ, подијелити. Све осталло је узалудан покусај нормализације стања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тхор

15.05.2018 13:14

Мекињашу јадни, подијели то зрневља што имаш по џеповима подераним у тој својој смрдљивој одјећи и правац на трактор према Смрдији да ти Босна види леђа заувијек :Д

Name

Прика

15.05.2018 04:43

Западњаци сматрају да би подјела Косова била дестабилизирајуца.Ха ха ха.Имају ли и један аргумент за то?Наравно да немају.Када би досло до подјеле Косова,тиме би се питање Косова ријесило,и више Косово не би био проблем.То некима не "штима".Они хоце доле стално проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија

15.05.2018 04:54

Вуцко је далеко догурао. ЕУ надомак руке? Данке, Данке Деутсцхланд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

15.05.2018 05:21

ВУК БРАНКОВИЋ, БРОЈ 2. НИКАДА ТИ СРБИ ТО НЕЋЕ ОПРОСТИТИ. НЕЋЕШ БИТИ УПАМЋЕН ПО ДОБРУ, ВЕЋ ПО ЗЛУ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

15.05.2018 05:53

Признаце косово и он и БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

15.05.2018 06:46

Стидим се сто сам србин. Зар да продајемо Косово, Свету српску земљу за ЕУ. Сви они који мисле да цемо боље зивјети у ЕУ него сада благе везе нема. Србија је као спонзоруса, потури гузи.. за новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

15.05.2018 11:33

Оди па зиви доле на "светој српској земљи",а не да потпаљујес друге да иду гинути низаста.

Name

Сињ

15.05.2018 14:00

Метохија је хранила србију