Рим: Новак кренуо силовито!

'Ђоковић експрес' протутњао поред Долгополова за друго коло Рима! Српски тенисер Новак Ђоковић победио је Александра Долгополова из Украјине у првом колу Мастерса у Риму 2-0, 6:1, 6:3 за мање од сат времена игре.  Најбољи српски тенисер убедљив на старту турнира у Риму.  То је прави Ђоковић! Новак добио први меч у Риму против Долгополова - 2:0.

Тенис 14.05.2018 | 17:30
Рим: Новак кренуо силовито!
Пао је Новак Ђоковић на 18. место АТП ранг листе, али то га није спречило да савлада 54. играча света, Александра Долгополова.

Коначно је наш најбољи тенисер заиграо у препознатљивом стилу, те је Украјинац деловао само као спаринг партнер у првом колу мастерса у Риму.

За мање од сат времена (57 минута), Ђоковић је славио 6:1, 6:3 и сада чека нову препреку. Биће то један од двојице квалификаната - Николос Басилашвили из Грузије или Филипо Балди из Италије, који се састају у уторак. Биће то и нова добра прилика да наш тенисер подигне самопоуздање.

Ово је била шеста Ђоковићева победа у исто толико мечева против Долгополова, али треба, ипак, истаћи да је иза Украјинца дуга пауза, пошто је после јануарске турнеје у Аустралији до турнира у Риму играо још само у Маракешу, пре месец дана, где је већ на старту поражен.

Србин је у Рим стигао као 18. тенисер света, што је најслабији пласман још од октобра 2006. године и у првом колу му је дошао играч који се протеклих месеци није бриљирао.

То је Долгополов показао и у првом колу Рима, с тим што му Ђоковић није ни пружио много прилика да се разигра. Већ од почетка меча, Србин је одлично сервирао и сервисима диктирао темпо поена. 

Меч је отворио брејком на сервис Украјинца, за три минута освојио осам поена у прва два гема и већ тада успоставио контролу игре. Ђоковић је у четвртом гему потврдио брејк за 3:1, а онда притиснуо Долгополова који је још једом попустио и изгубио свој сервис. 

Српски играч је рутински решио први сет у своју корист и трећим брејком за 6:1, а у њему је укупно изгубио само десет поена. 

Други сет је био нешто бољи за Украјинца који је у трећем гему другог сета успео чак и да запрети брејк лоптицом за 2:1. У тим тренуцима је сервис Ђоковића функционисао врхунски, па би свака грешка или добар потез ривала био анулиран ас ударцем или сервис винером. 

'Кик' из другог сервиса и лоптица у пољу Долгополова после ударца Украјинца за 2:1 у корист Ђоковића тада је и дефинитивно потврдила да ће српски играч проћи даље. 

Долгополов је после трећег гема пао у игри, Ђоковић је тај пад искористио за 3:1 и до краја одличним сервисом одржавао предност за одлазак у друго коло. 

Српски играч ће у другом колу Рима играти проитв бољег из дуела квалификаната, Николоса Базилашвилија из Грузије или Филипа Балдија из Италије. 

Уколико Ђоковић не одбрани финале, изгубиће 600 бодова и лако би могао да остане без статуса носиоца на Ролан Гаросу који почиње 27. маја.

Изгледао је Новак Ђоковић у Риму попут оног старог, доброг, правог Новака Ђоковића. Поготово у првом сету против Александра Долгополова који је припао Ђоковићу са 6:1 у гемовима. У другом сету је било 6:3 тако да је Новак прошао у следеће, друго коло, са коначних 2:0 у сетовима.

У мечу у ком је ветар правио мале проблеме обојици играча Ђоковић је у неким моментима подсетио на своје добре игре, почео је да црта по терену, солдино је сервирао, контролисао је утакмицу, 

Ђоковић је осам пута играо финале у Риму, половину је освојио, док је, попут прошле године, преостала четири губио. Може се рећи да се добро осећа у Вечном граду.

Значиће му много ова победа, највише на самопоуздању... Много се мучио ове сезоне.

У размаку од 2011. до 2015. Новак је добио свих пет међусобних дуела против Украјинца, који је у јануару одиграо три турнира у Аустралији, да би уочи Рима само једном изашао на терен, пре месец дана у Маракешу, где је одмах поражен од мање познатог Андрее Арнаболдија. Има проблема са здрављем, тачније метаболизмом.

Тако да и то треба имати на уму...

Новак ће играти у наредном колу са бољим из дуела квалификаната Басилашвилија и Балдија. Мораће да настави да игра оваквим темпом како би имао коначно турнир какав прижељкује.

Извор: мондо.рс, Б92, моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар