Како ријешити прилив миграната?

Босна и Хереговина не може сама ријешити проблем тзв. Балканске руте. То зависи од Турске, Грчке, Албаније, Црне Горе, па тек онда на ред долази БиХ, задња земља у низу пред Европском унијом, изјавио је у разговору за БХРТ министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Босна и Херцеговина 14.05.2018 | 12:43
Како ријешити прилив миграната?
По његовим ријечима, на ту руту може утицати Европска комисија (ЕК) тако што ће још једном преиспитати уговор с Турском, како би званична Анкара зауставила кретање илегалних миграната у том правцу.

"Оно што ми можемо урадити у овом моменту је да онима који уђу у БиХ понудимо одређени вид хуманитарне заштите. Али, од скоро 2.900 регистрованих који су ушли у БиХ, мање од њих 300 затражило је азил. У Делијашу имамо азилантски центар који није попуњен, а они у Сарајеву, у граду, праве шаторе", рекао је Мектић.

Казао је како ће приједложити проширење капацитета за прихват и регистрацију миграната, те да они морају поштивати одлуке надлежних органа ове државе.

"Ми морамо знати да с Европском унијом, с Бриселом, Фронтеxом и свима другима морамо тражити рјешење како би на почетку прекинули ову руту. Не можемо је прекидати ми овдје у БиХ. И пазите, морам да будем искрен, земље кроз које ова рута иде не понашају се коректно.

Неки само окрећу главу од тог проблема и чекају да мигранти слободно, што брже, прођу кроз ту државу. А што ће то негдје, некоме, на крају доћи као проблем њих не брине и зато се то дешава онако како се дешава", нагласио је Мектић у разговору за БХРТ.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

075

14.05.2018 10:49

Мектићу, схватите да ви и остали "наши политичари" сте "мали пијуни" који се ништа не питају јер "велики" одлучују о нама свима на овим "нашим" балканским просторима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПАС

14.05.2018 11:06

Проблем миграната се може врло лако ријешити. Треба их дочекати са крухом и соли, домаћински их примити и лијепо им објаснити ситуацију у БиХ. Објаснити им ко је на власти, како народ живи, шта морају урадити да би постали ухљеби, да ће морати радити у реалном сектору као робови за 200 евра мјесечно радећи шест дана у седмици по 10 сати, показати им фотографијеи биографије Мајкићке и Марковићке, те Изетбеговића, Додика и Човића. Објаснити им како им дјеца могу лако завршити скончана у потоку, показати им изјаве Стевандића о коњу и Црквеној, објаснити им да Лукач није неки негативац из хорор филмова већ министар полиције, показати им слику Жељке Цвијановић и биографију Николе Шпирића.....И људи ће побјећи главом без обзира.

Name

А је Ц

14.05.2018 11:20

Драган "да тако кажем" Мектић, дика и понос СДС-а.

Name

Иран

14.05.2018 11:56

Нек је он против Иранаца па нек .....Какве глупости.

Name

Сиријци

14.05.2018 13:05

Сиријце смјестите у куце БиХ терориста који су отисли у Сирију да кољу и убијају.

Name

Лија

16.05.2018 15:13

Једини који их може зауставити је Мекта, цар, будући ПРЕДСЈЕДНИК БЕИХА.

Name

префорсирани

14.05.2018 10:49

Рјесити тако да се домаце становниство помјери ка западу и остави сто висе простора иза себе. Знаци ми тамо, а избјеглице овамо. Фактицки нови демократски капацитет за корисне идиоте на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

14.05.2018 11:13

Говедарица је јуче рекао да ће министар Мектић од сутра, тј.од данас почети да ради на проблему мигрантске кризе. Па, постављам сам себи онда питање да ли је уопште било шта и радио по овом питању, односно да ли уопште зна да у БиХ постоје мигранти. Тако му дође на основу изјаве Говедарице. пажљиво сам је слушао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

14.05.2018 17:46

@Последњи кинески цар Памет одавно не "станује" на овим "нашим" просторима али када видим ко све "води" планету Земљу буде ми мало лакше!

Name

Xx

14.05.2018 11:19

Нецете ви имати никога и ми це мо бит мигранти народ се осели јесте паметни свака вам цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

14.05.2018 11:20

Свака нормална држава рјешава овај проблем самостално. Ти си министре не тако давно причао другу причу и убјеђивао овај несретни народ да се мигрантска криза неће осјетити у БиХ. Наравно, као и у другим процјенама дебело си обмануо. На крају ћеш оптужити институције РС и саму Републику Српску и за ову кризу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

14.05.2018 11:29

Господине Мектицу сви ви у Босни који врсите фукције у власти нисте способни се бринути за свој народ тако да се не морате правдати за имигранте. Зао ми је тих тих људих јер сам сам осјетио ста знаци бити далеко од куце и на азилу јер сам провео висе од 7 год цекају ци да стекнем право на боравак.Поред њихове не среце да су напустили своју земљу тек их цека пакао у Босни, гдје зиве фасисти, националисти и цијонисти најгоре врсте.Нека им се смилује драги Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

14.05.2018 12:42

Нека иду у Сарајево тамо је дзамахирија а у Републлици Српској немају ста тразити.Ми не моземо своје становниство збринути на адекватан нацин а уосталом за тај проблем нисмо ни одговорни.Они који су одговорни САД Енглеска Француска нека их они све до једног смјесте у своје дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакинци

14.05.2018 13:56

У БАКИНЦИМА ИМА СМИЈЕСТАЈ ЗА СВЕ ИМИГРАНТЕ КОИ СЕ ТРЕНУТНО НАЛАЗЕ У БиХ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

14.05.2018 14:41

Проблем је много већи него што изгледа. Циљ је мигранте населити у БиХ,у потпуности промијенити демографску структуру, Србе терористи и истерати преко Дрине, управо како је то урађено на КиМ. Бошњаци такав расплет догађаја прижељкују и намерно опструкшу било какве активности на спречавању уласка и останка миграната у БиХ. Стварно смо угрожени. Сводити проблем на Мектића стварно је неозбиљно. Одавно се прибојавам оваквог сценарија. Било шта да предузмемо можемо рачунати на жестоку осуду Европе. Манире се свађе и препуцавања. Морамо по овом питању испољити јединство.

ОДГОВОРИТЕ