Kako riješiti priliv migranata?

Bosna i Heregovina ne može sama riješiti problem tzv. Balkanske rute. To zavisi od Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore, pa tek onda na red dolazi BiH, zadnja zemlja u nizu pred Evropskom unijom, izjavio je u razgovoru za BHRT ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Bosna i Hercegovina 14.05.2018 | 12:43
Kako riješiti priliv migranata?
Po njegovim riječima, na tu rutu može uticati Evropska komisija (EK) tako što će još jednom preispitati ugovor s Turskom, kako bi zvanična Ankara zaustavila kretanje ilegalnih migranata u tom pravcu.

"Ono što mi možemo uraditi u ovom momentu je da onima koji uđu u BiH ponudimo određeni vid humanitarne zaštite. Ali, od skoro 2.900 registrovanih koji su ušli u BiH, manje od njih 300 zatražilo je azil. U Delijašu imamo azilantski centar koji nije popunjen, a oni u Sarajevu, u gradu, prave šatore", rekao je Mektić.

Kazao je kako će prijedložiti proširenje kapaciteta za prihvat i registraciju migranata, te da oni moraju poštivati odluke nadležnih organa ove države.

"Mi moramo znati da s Evropskom unijom, s Briselom, Frontexom i svima drugima moramo tražiti rješenje kako bi na početku prekinuli ovu rutu. Ne možemo je prekidati mi ovdje u BiH. I pazite, moram da budem iskren, zemlje kroz koje ova ruta ide ne ponašaju se korektno.

Neki samo okreću glavu od tog problema i čekaju da migranti slobodno, što brže, prođu kroz tu državu. A što će to negdje, nekome, na kraju doći kao problem njih ne brine i zato se to dešava onako kako se dešava", naglasio je Mektić u razgovoru za BHRT.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

075

14.05.2018 10:49

Mektiću, shvatite da vi i ostali "naši političari" ste "mali pijuni" koji se ništa ne pitaju jer "veliki" odlučuju o nama svima na ovim "našim" balkanskim prostorima!

ODGOVORITE
Name

SPAS

14.05.2018 11:06

Problem migranata se može vrlo lako riješiti. Treba ih dočekati sa kruhom i soli, domaćinski ih primiti i lijepo im objasniti situaciju u BiH. Objasniti im ko je na vlasti, kako narod živi, šta moraju uraditi da bi postali uhljebi, da će morati raditi u realnom sektoru kao robovi za 200 evra mjesečno radeći šest dana u sedmici po 10 sati, pokazati im fotografijei biografije Majkićke i Markovićke, te Izetbegovića, Dodika i Čovića. Objasniti im kako im djeca mogu lako završiti skončana u potoku, pokazati im izjave Stevandića o konju i Crkvenoj, objasniti im da Lukač nije neki negativac iz horor filmova već ministar policije, pokazati im sliku Željke Cvijanović i biografiju Nikole Špirića.....I ljudi će pobjeći glavom bez obzira.

Name

A je C

14.05.2018 11:20

Dragan "da tako kažem" Mektić, dika i ponos SDS-a.

Name

Iran

14.05.2018 11:56

Nek je on protiv Iranaca pa nek .....Kakve gluposti.

Name

Sirijci

14.05.2018 13:05

Sirijce smjestite u kuce BiH terorista koji su otisli u Siriju da kolju i ubijaju.

Name

Лија

16.05.2018 15:13

Једини који их може зауставити је Мекта, цар, будући ПРЕДСЈЕДНИК БЕИХА.

Name

preforsirani

14.05.2018 10:49

Rjesiti tako da se domace stanovnistvo pomjeri ka zapadu i ostavi sto vise prostora iza sebe. Znaci mi tamo, a izbjeglice ovamo. Fakticki novi demokratski kapacitet za korisne idiote na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

14.05.2018 11:13

Govedarica je juče rekao da će ministar Mektić od sutra, tj.od danas početi da radi na problemu migrantske krize. Pa, postavljam sam sebi onda pitanje da li je uopšte bilo šta i radio po ovom pitanju, odnosno da li uopšte zna da u BiH postoje migranti. Tako mu dođe na osnovu izjave Govedarice. pažljivo sam je slušao.

ODGOVORITE
Name

075

14.05.2018 17:46

@Poslednji kineski car Pamet odavno ne "stanuje" na ovim "našim" prostorima ali kada vidim ko sve "vodi" planetu Zemlju bude mi malo lakše!

Name

Xx

14.05.2018 11:19

Necete vi imati nikoga i mi ce mo bit migranti narod se oseli jeste pametni svaka vam cast

ODGOVORITE
Name

XXL

14.05.2018 11:20

Svaka normalna država rješava ovaj problem samostalno. Ti si ministre ne tako davno pričao drugu priču i ubjeđivao ovaj nesretni narod da se migrantska kriza neće osjetiti u BiH. Naravno, kao i u drugim procjenama debelo si obmanuo. Na kraju ćeš optužiti institucije RS i samu Republiku Srpsku i za ovu krizu.

ODGOVORITE
Name

hare

14.05.2018 11:29

Gospodine Mekticu svi vi u Bosni koji vrsite fukcije u vlasti niste sposobni se brinuti za svoj narod tako da se ne morate pravdati za imigrante. Zao mi je tih tih ljudih jer sam sam osjetio sta znaci biti daleko od kuce i na azilu jer sam proveo vise od 7 god cekaju ci da steknem pravo na boravak.Pored njihove ne srece da su napustili svoju zemlju tek ih ceka pakao u Bosni, gdje zive fasisti, nacionalisti i cijonisti najgore vrste.Neka im se smiluje dragi Bog.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

14.05.2018 12:42

Neka idu u Sarajevo tamo je dzamahirija a u Republlici Srpskoj nemaju sta traziti.Mi ne mozemo svoje stanovnistvo zbrinuti na adekvatan nacin a uostalom za taj problem nismo ni odgovorni.Oni koji su odgovorni SAD Engleska Francuska neka ih oni sve do jednog smjeste u svoje drzave.

ODGOVORITE
Name

Bakinci

14.05.2018 13:56

U BAKINCIMA IMA SMIJESTAJ ZA SVE IMIGRANTE KOI SE TRENUTNO NALAZE U BiH!!!!!

ODGOVORITE
Name

Перо

14.05.2018 14:41

Проблем је много већи него што изгледа. Циљ је мигранте населити у БиХ,у потпуности промијенити демографску структуру, Србе терористи и истерати преко Дрине, управо како је то урађено на КиМ. Бошњаци такав расплет догађаја прижељкују и намерно опструкшу било какве активности на спречавању уласка и останка миграната у БиХ. Стварно смо угрожени. Сводити проблем на Мектића стварно је неозбиљно. Одавно се прибојавам оваквог сценарија. Било шта да предузмемо можемо рачунати на жестоку осуду Европе. Манире се свађе и препуцавања. Морамо по овом питању испољити јединство.

ODGOVORITE