Споро, али ипак БиХ корача ка ЕУ

Када сам дошао у ову земљу, затекао сам политичку стагнацију. Данас имамо спори, али сигурни напредак на путу ка приступању ЕУ, рекао је у интервјуу за "Независне" Едвард Фергусон, амбасадор Велике Британије у БиХ.

Босна и Херцеговина 14.05.2018 | 09:17
Споро, али ипак БиХ корача ка ЕУ
Интервју поново почињем питањем о Брекситу, али чини ми се важно питање суверенитета: Британски народ је одлучио да треба да врати суверенитет из ЕУ, док се БиХ одлучује да преда дио суверенитета ЕУ. Зашто је за БиХ боље да одлучи супротно?

ФЕРГУСОН: Ваши политички лидери су најбоља адреса за одговор на то питање, јер су они ти који су аплицирали за чланство у ЕУ! Не постоји једноставан одговор на питање зашто је Уједињено Краљевство изабрало другачији пут. Наравно, не можемо игнорисати чињеницу да се наше земље знатно разликују и да имамо веома различите историје. Британски став по питању суверенитета је увелико одређен управо тиме. На примјер, неке од наших институција, као што су наш парламент и наши судови, старе су стотинама година. Упркос вашој богатој историји, ваше институције су још младе и већина грађана са којима се сусрећем вјерује да се те институције могу значајно побољшати испуњавањем стандарда ЕУ. Уједињено Краљевство је, такође, и велика свјетска сила, те трговинска земља: пета највећа економија на свијету и стална чланица Савјета безбједности УН-а. За мању земљу, попут БиХ, пуно је теже да буде успјешна на конкурентном глобалном тржишту. Чињенице су поприлично јасне: 70 одсто трговинске размјене БиХ је са ЕУ. Можда је ово најједноставнији одговор на питање зашто су се неки од ваших сусједа недавно придружили ЕУ, зашто неки журе да се придруже, те зашто је БиХ одлучила да ће њена будућност најбоље изгледати у ЕУ. Оно што је битно је да сте донијели одлуку, из само ваших разлога, и ми потпуно разумијемо и подржавамо вашу одлуку.

НН: Општи избори су сазвани иако нисмо имплементирали ни одлуку Уставног суда БиХ, укључујући рјешење "хрватског питања", нити увели скенере... Да ли је демократија могућа без повјерења у изборни систем и имплементације?

ФЕРГУСОН: Нисам сигуран да ли то може бити стварна демократија ако се воља људи, изражена путем гласачког листића, не имплементира. Зато је кључно да политички лидери престану губити вријеме и да брзо пронађу разуман договор који уједно имплементира пресуду Уставног суда БиХ и Босну и Херцеговину води напријед на путу европских демократских стандарда, а не уназад. Зато је веома важно да се побољша спровођење избора. Технологија може имати улогу. Када сам био посматрач на изборима 2014. године, требало је девет сати да се преброје гласови 550 гласача. С обзиром на комплексност, могу схватити зашто људи желе електронска рјешења. Али, технологија није универзални лијек и њено увођење се треба пажљиво планирати. Постоје и други начини да се побољша интегритет процеса гласања. На примјер, потребно је више транспарентности у именовању одбора на гласачким мјестима, да се избјегне трговина мјестима између странака. Гласачки спискови треба да се ажурирају. И употреба провидних гласачких кутија би била значајан помак.

НН: Нећу Вас питати о протестима у Бањалуци јер мислим да је то ствар грађана и њихове власти, али Вас морам питати како видите уопштено ситуацију када народ тражи више одговорности од власти?

ФЕРГУСОН: Хвала Вам, слажем се да то није питање о којем је потребно мишљење страног амбасадора, иако, као отац, дубоко саосјећам са Давидовом породицом. Истрага је још у току, али прошле седмице сам био у Бањалуци и јасно је да је ово код свих доминантна тема. Као што и Ви кажете, мислим да то указује на неко шире питање. Људи овдје се не разликују од људи било гдје друго: желе да се осјећају сигурно и заштићено и желе транспарентност и одговорност институција за које плаћају порезе.

НН: Ваша мисија у БиХ се ближи крају. Примјећујете ли стварни и конкретни напредак? Не мислим на формална питања попут упитника...

ФЕРГУСОН: Одређени напредак је дефинитивно постигнут, али не онолико колико сам се надао 2014. године, када смо покренули британско-њемачку иницијативу. Када сам ја дошао у ову земљу, затекао сам политичку стагнацију. Данас имамо спори, али сигурни напредак на путу ка приступању ЕУ. Регионални односи су се побољшали, лидери се сада редовно састају, као што ће то бити случај на самиту у Лондону у јулу, како би продубили политичку и економску сарадњу. А реформе које су имплементиране протеклих година значе да је ваша економија сада стабилнија и свједочимо повећању раста, запослења, извоза и индустријске производње. Не треба занемарити тај напредак, који је постигнут уз снажне напоре, али треба бити искрен те рећи да је он преспор и недовољан. Већина људи још не осјећа добробит раста ваше економије. У другим подручјима, попут владавине права и независности медија, напредак је слабо видљив. У ствари, видјели смо и одређено назадовање. Ја се надам да ће на изборима гласачи послати јасну поруку да желе брже и боље реформе како би БиХ била стабилнија и просперитетнија и да млади људи имају свјетлију будућност, како би одабрали да остану овдје умјесто да напуштају земљу.

Пројекти
НН: На којим пројектима сте радили у БиХ и који су Вам приоритети?

ФЕРГУСОН: Наши приоритети су једноставни. Желимо да БиХ буде стабилна и просперитетна европска земља. Наши пројекти су осмишљени како би управо то подржали. Ако поменете подручје које је битно људима, ми сигурно радимо нешто у том пољу. Обучавамо Оружане снаге и полицију. Радимо са судовима и тужилаштвима како бисмо им помогли да достигну европске стандарде независности и ефикасности, те како бисмо се борили против криминала и корупције.

У пољу економије подржавамо компаније и инвеститоре и смањујемо трошкове јавног сектора и бирократије. Помогли смо при изради стратегија за развој ваше транспортне и енергетске инфраструктуре, а планирамо увести онлине систем за регистрацију нових компанија на једном мјесту. Са Британским савјетом смо снажно укључени у развијање дигиталне економије. Инвестирамо у младе људе и будуће лидере путем наших Цхевенинг стипендија и Феллоwсхип програма Амбасаде. БиХ има огроман потенцијал, ја то видим сваки дан. Уједињено Краљевство вам жели помоћи да га остварите.

(Независне новине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

разумио

14.05.2018 07:20

Да овако несто изјави земља која је управо изасла из ЕУ? Па овај Фергусон мисли да смо ми сви преливоде као и он сам!? Затоје ЕУ добра за ЕУ, а није за ВБ? Нека на ово питање одговори господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.05.2018 08:19

Неце Срби у ЕУ и то је сва фора

Name

Вук

14.05.2018 08:19

Па човјек ти је фино одговорио, само што ти милокрадов потрчко коментираш наслов, а ниси ни прочитао чланак!! ..ЕВО..зашто они излазе, а ми требамо ући у ЕУ, ово је човјек одговорио а ти ниси прочитао : "Уједињено Краљевство је, такође, и велика свјетска сила, те трговинска земља: пета највећа економија на свијету и стална чланица Савјета безбједности УН-а. За мању земљу, попут БиХ, пуно је теже да буде успјешна на конкурентном глобалном тржишту. Чињенице су поприлично јасне: 70 одсто трговинске размјене БиХ је са ЕУ. Можда је ово најједноставнији одговор на питање зашто су се неки од ваших сусједа недавно придружили ЕУ, зашто неки журе да се придруже, те зашто је БиХ одлучила да ће њена будућност најбоље изгледати у ЕУ. Оно што је битно је да сте донијели одлуку, из само ваших разлога, и ми потпуно разумијемо и подржавамо вашу одлуку.

Name

Пајо

14.05.2018 08:26

ВБ наслутила распад ЕУ па да се извуце на вријеме. Сада је БиХ на реду да као ХР да све најбоље сто има властодрсцима. Сто прије то боље, зељезо се кује док је вруце.

Name

СПАС

14.05.2018 07:22

Корача, корача, један корак напријед, два назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

14.05.2018 07:36

Годинама се биљеже рекорди у прикупљању пореза и акциза...ГДЈЕ СУ ПАРЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.05.2018 08:07

Додај још рекордна задуживања. Гдје су те паре?

Name

ћата

14.05.2018 07:45

Велика Британија није могла прогутати чињеницу да је Њемачка у ЕУ најзначајнији фактор па из тог разлога не жели остати у њој. Нама савјетују да уђемо, као то је наша жеља, и они нас подржавају у тој намјери. Преко главе ми је више свјетских добронамјерника од којих смо имали само нове самаре на леђима и васпитавања у погледу "бољитка" за народ. Лицно желим да никада не уђемо у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОС

14.05.2018 08:26

Велика Британија је инаце цланица ЕУ. Какав будалас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук

14.05.2018 09:28

Чуј ,кораца споро,у Е.У ! Иду ,аутобусима ,авионима ,брзе не мозе !!!!!

ОДГОВОРИТЕ