Нова амбасада САД у Јерусалиму

Амбасада САД у Израелу, која ће из Тел Авива бити премјештена у Јерусалем, имаће најмање 50 запослених, а свечано отварање биће одржано данас, у складу с признавањем Јерусалема као главног града те земље.

Свијет 14.05.2018 | 09:08
Нова амбасада САД у Јерусалиму
Свему овоме се противе Палестинци и међународна заједница, а због овог догађаја су најављени и протести.

Пресељење амбасаде је Доналд Трумп најавио у децембру прошле године, што је изазвало велике полемике.

Тим раскидом с дугогодишњом америчком дипломатском праксом и међународним консензусом одушевио је Израелце и разбјеснио Палестинце.

На отварању ће, како агенција наводи, бити отприлике 800 гостију, а званичници који нису имали одобрење да говоре за медије те су говорили под увјетом анонимности, казали су да америчка делегација нема у плану да се састаје с било којим званичницима Палестине током своје посјете.

На отварање амбасаде ће умјесто Трумпа доћи његова кћерка Иванка са супругом Јаред Кусхнером, савјетником Бијеле куће. На отварању ће бити присутни и замјеник америчког државног секретара Јохн Суливан и министар финансија Стевен Мнуцхин, преносе агенције.

Међу првим запосленима у амбасади у Јерусалему бит ће помоћници амбасадора и  амерички конзуларни званичници који већ раде на лицу мјеста.

(Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар