Nova ambasada SAD u Jerusalimu

Ambasada SAD u Izraelu, koja će iz Tel Aviva biti premještena u Jerusalem, imaće najmanje 50 zaposlenih, a svečano otvaranje biće održano danas, u skladu s priznavanjem Jerusalema kao glavnog grada te zemlje.

Svijet 14.05.2018 | 09:08
Nova ambasada SAD u Jerusalimu
Svemu ovome se protive Palestinci i međunarodna zajednica, a zbog ovog događaja su najavljeni i protesti.

Preseljenje ambasade je Donald Trump najavio u decembru prošle godine, što je izazvalo velike polemike.

Tim raskidom s dugogodišnjom američkom diplomatskom praksom i međunarodnim konsenzusom oduševio je Izraelce i razbjesnio Palestince.

Na otvaranju će, kako agencija navodi, biti otprilike 800 gostiju, a zvaničnici koji nisu imali odobrenje da govore za medije te su govorili pod uvjetom anonimnosti, kazali su da američka delegacija nema u planu da se sastaje s bilo kojim zvaničnicima Palestine tokom svoje posjete.

Na otvaranje ambasade će umjesto Trumpa doći njegova kćerka Ivanka sa suprugom Jared Kushnerom, savjetnikom Bijele kuće. Na otvaranju će biti prisutni i zamjenik američkog državnog sekretara John Sulivan i ministar finansija Steven Mnuchin, prenose agencije.

Među prvim zaposlenima u ambasadi u Jerusalemu bit će pomoćnici ambasadora i  američki konzularni zvaničnici koji već rade na licu mjesta.

(Vijesti)

Komentari / 0

Ostavite komentar