Тешка судбина Путинове породице

На маршу "Бесмртног пука", који је одржан у сриједу у Москви послије Параде победе, руски предсједник Владимир Путин био је на челу колоне, носећи фотографију свог оца.

Свијет 12.05.2018 | 19:40
Тешка судбина Путинове породице
Путин је рођен 7. октобра 1952. у Лењинграду (данашњи Санкт Петербург) као треће дијете Марије Ивановне Путине и Владимира Спиридоновича Путина. Његовом рођењу претходила је смрт два брата Виктора и Алберта, који су рођени средином тридесетих година.

Алберт је умро у дјетињству, а Виктор је умро од дифтерије за вријеме опсаде Лењинграда у Другом свјетском рату.

Путинова мајка Марија радила је у фабрици, док је његов отац био заповједник у совјетској морнарици и служио је на подморничкој флоти почетком тридесетих година.

На почетку ИИ свјетског рата служио је у разводном батаљону НКВД-у. Касније је пребачен у редовну војску, а 1941. тешко је рањен у цјеваницу и стопало.

Послије рата, током педесетих година, Путинов отац радио је као чувар, а касније као руководилац радова.

"Мој отац рођен је у Санкт Петербургу 1911. године. Када је почео И свјетски рат, живот у Санкт Петербургу постао је тежак, људи су гладовали, па се читава породица преселила у Поминово, село у региону Твер одакле је моја баба. Сасвим случајно, моји рођаци су и даље били у кући у којој су живјели моји дјед и баба. У Поминову је мој отац упознао моју мајку и вјенчали су се када су имали 17 година", испричао је једном приликом предсједник Русије.

Када се рат завршио, његова породица преселила се у собу у комуналном стану у типичној згради у Санкт Петербургу.

"То је била зграда са двориштем. Пети спрат, без лифта. Прије ИИ свјетског рата моји родитељи заузели су пола куће у Петерхофу и били су веома поносни на животни стандард који су тада постигли. Није било пуно, али њима се чинило као да живе свој сан", присјетио се Путин.

Путинов отац Владимир придружио се малој саботажној групи при Народном комесаријату за унутрашње послове (НКВД), чија је мисија била да дигне у ваздух мостове и жељезничке линије у близини тадашњег Лењинграда.

Од 28 чланова групе, 24 је погинуло у борбама са нацистима близу града.

Једног дана, нацисти су их јурили у шуми. Путинов отац је преживио тако што се неколико сати крио у мочвари.

"Док се крио у мочвари и дисао кроз трску, чуо је кораке њемачких војника који су пролазили поред, као и лавеж паса", истакао је Путин.

Он је са преживјелим саборцима пронашао излаз иза нацистичке војске, али су изненада наишли на њемачког војника. Он их је пажљиво погледао, узео двије гранате и бацио на њих. Када се Путинов отац пробудио, није могао да хода и морао је преко замрзнуте ријеке Неве да дође до своје групе која је била стационирана са са супротне стране ријеке.

Тада је налетио на комшију, који је успио да га одведе у болницу. Дијелови гранате били су у његовој нози, а доктори нису хтјели да их дирају да би сачували његове удове.

Комшија га је чекао у болници, а када је видио да је операција прошла успјешно, рекао му је "добро, ти ћеш сад да живиш, а ја идем да умрем".

Међутим, обојица су преживјели рат, иако је Путинов отац десет година мислио да је његов спасилац мртав. Случајно су се послије 15-ак година срели у једној радњи. Путинов старији брат рођен је за вријеме ИИ свјетског рата. Да би сачувао свог сина, Владимир је тајно давао своје оброке супрузи.

Ипак, када се онесвијестио у болници, доктори су схватили шта је урадио, узели су бебу и предали је хранитељској породици одакле је требало да буде евакуисана.

Тамо је оболио од дифтерије и преминуо, а Путиновим родитељима никад нико није рекао гдје је њихов син сахрањен.

Путин је тек недавно сазнао гдје почива његов старији брат. Када је Путинова мајка остала сама, послије одузимања првог сина, а њен супруг се и даље опорављао у болници, Марија се разбољела. Доктори су мислили да је мртва и заједно је са другим тијелима спремили за сахрану. У том тренутку, Путинов отац је изашао из болнице.

Када је ушао у њихов дом, видио је да доктори износе лешеве.

"Тада је видио моју мајку. Пришао јој је ближе и учинило му се да она још увијек дише. 'Још увијек је жива'", присјетио се Путин шта је његов отац рекао докторима.

Иако су доктори инстистирали да ће она ускоро умријети, Владимир је одбио да вјерује у ово и напао је докторе штакама.

"Бринуо се о мојој мајци и она је преживјела", навео је Путин.

Његови родитељи преминули су крајем деведесетих.

"Свака породица изгубила је вољене у рату. Али моја породица није мрзила непријатеље, то је невјероватно. И даље не могу у потпуности то да схватим", написао је Путин.

Руски предсједник присјетио се ријечи своје мајке, која је рекла да не мрзи њемачке војнике јер су и "они били обични људи који су убијени у рату".

(Курир.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Име

13.05.2018 14:41

Страно чудно име Алберт поготово у та времена

ОДГОВОРИТЕ