Хрвати напали новинаре

У аустријском мјесту Блајбургу данас је дошло инцидента након мисе убијеним усташама, пошто су младићи који су се упутили према Блајбуршком пољу гдје се одржава централна комеморација испред улаза напали новинаре.

Регион 12.05.2018 | 15:06
Хрвати напали новинаре
Аустријска полиција је и зауставила мушкарца који је носио мајицу с натписом “За дом спремни”. Иако су задржали, чини се да га нису ухапсили, него само удаљили, преноси портал индеx.хр.

Хрватски портал индеx.хр преноси да је прво нападнут словеначки сниматељ којем су двојица младића почела да приговарају што снима окупљање, а потом се на мети нападача нашао и сниматељ тог портала који се налазио у близини.

Наводи се да је један од младића њих посебно агресиван и викао новинарима “Ðубрад једна!”

У том је тренутку дошао један од организатора скупа који га је одгурнуо и рекао му да је у Аустрији и да се не свађа са новинарима.

Тај младић одјевен у црно са шаховницом на грудима коју има прво бијело поље, као у вријеме Независне државе Хрватске, у пролазу је опсовао новинара портала изазивајући га на тучу.

Новинари су затражили помоћ обезбјеђења, али је насилник још једном дошао до новинара портала који је све снимао мобилним телефоном и истрагао му га из руке.

Након што је дошао један од организатора из такозваног “Почасног блајбуршког вода”, насилник је новинару вратио мобилни.

Аустријске власти изнијеле су очекивања да ће око 15.000 људи учествовати на комеморацији у Блајбургу, скупу који је протеклих мјесеци био у жижи аустријске јавности због многобројних захтјева да буде забрањен, јер се ради, како је више пута наглашено, о највећем окупљању профашиста и десничара-екстремиста у Европи.



Према програму, најпре је одат помен на гробљу, а у подне је одржана миса на Лојбахер фелду, гдје се налази споменик убијенима.

На комеморацији, која се одржава под покровитељством Хрватског сабора, присутни су предсједник Сабора Гордан Јандроковић, члан Председништва БиХ Драган Човић, хрватски министар државне имовине Горан Марић, који је изасланик предсједнице Колинде Грабар-Китаровић, као и министар ветерана Томо Медвед у име премијера Андреја Пленковића.

Комеморацији присуствују и потпредсједник Сабора Милијан Бркић, председник саборског Одбора за ратне ветеране Јосип Ðакић, посланици Анте Бабић, Иван Шипић, Бруна Есих, Златко Хасанбеговић и Жељко Гласновић и секретар Сабора Давор Орловић.

Први пут од одржавања комеморације у Блајбургу одржавају се и демонстрације против тог скупа.

Због ризика од избијања сукоба између учесника два догађаја полиција је одредила да анти-Блајбург демонстрације буду далеко од места на којем се сваке године окупљају десничари из Хрватске.

Комеморација у Блајбургу ове године је суочена са највећом критиком у Аустрији, а јавност је тражила да се скуп забрани, што влада није желела, али зато предстоји могућност да се у закон о забрани величања нацизма уврсте и усташки сиболи, како би се забранило њихово ношење на овом догађају.

Римокатоличка црква у Аустрији реаговала је на критике и забранила је политичке говоре за вријеме мисе, као и ношење униформи и симбола, транспаренаната са десничарским саржајем, као и точење алкохола и штандове за продају.

Иначе прошле године је, у вези кршења закона о забрани величања нацизма, поднијето 12 пријава.

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

МИРОЉУБ

12.05.2018 13:33

МИСЛИМ ДАСУ ТО ДОДИКОВИ ЈАРАНИ А НЕ ХРВАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гну

12.05.2018 14:59

Болест се мора лијецити.

Name

Силе

12.05.2018 13:59

Драган Човић као изасланик предсједника РС Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

12.05.2018 15:39

И заститник српских интереса у прламенту БиХ. Тако бар казе нас велики Баја.

Name

Ре ,

13.05.2018 17:42

Свака птица своме јату лети ,па и драган ;покварењак бедни ,ста има уопсте тамо да трази.

Name

Карадоз

12.05.2018 14:02

Док свијет слави побједу антифасизма Хрватска и Србија слави фасисте у истом дану само на разлицитим мјестима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.05.2018 15:04

Иза цетника нсу остајали логори као иза устаса и њиховог цвијеца а посебно не логори за малу дјецу које цак ни Хитлер није правио

Name

ре

12.05.2018 19:55

На крају испаде да су муслимани једини антифасисти??? Колико ми је познато и у оном рату су били устаска коалиција.Злодјела да не набрајам од Козаре до Подриња, које је било забрањено спомињати иитд.Срецом предјосе на крају 1944 у партизане и Јоза их награди пензијом итд.

Name

Ми-8

12.05.2018 15:48

Види овом младом усташи грба. На грудима. Прво поље на грбу бијело. Млад усташица се намерачио на новинаре. Док му аустријски полицијски “зракомлат” лети над главом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младенко Шепур

12.05.2018 16:29

Ти екстремни десничари су малобројни,али су изразито агресивни,дрски,безобзирни итд. и тешко земљи гдје они имају било каквог утицаја.У Хрватској их изгледа његују као неку ријетку биљку,да не увене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блајбург

12.05.2018 18:48

Човић отишао да брани српске интересе. Миле наложио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијете

12.05.2018 19:19

Дијете сам из мијесаног брака. Отац Хрват, мајка Српкиња. Нису сви Хрвати устасе нити су сви Срби цетници. И са оцеве и са мајкине стране нико није био ни у устасама ни цетницима. Увијек смо мирно, скромно, постено зивјели и друзили се са својим комсијама, вецином Србима. Кум мог оца је Србин. Просле године сам и сам кумовао мом најбољем пријатељу из дјетинства Србину. На то сам понодан и то је посебна цаст. Ови из Блајбурга су обицне будале и кретени. Ти сто су бјезали у Блајбург нису имали цисте руке, вјероватно запрљане у Јасеновцу, Јадовну и другим јамама и стратистима. Дјед од моје мајке је такодје страдао од устаса. Искрено сацуцесце свим зртвама геноцида у Јасеновцу. Лијеп поздрав свим добрим и цеститим људима, а ови сто се бусају са којекаквим обијезљима и устаским симболима мјесто је на паихијатрији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.05.2018 21:52

Земљаце науци неке ствари.Србија је једина била дрзава а остали протекторати. Ту дрзавност уноси у краљевину СХС. То је била дрзавна регуларна формација,друге нијесу имали. Док су други били покрет за униставање Срба.

Name

Сцаниа

12.05.2018 20:23

Засто није Драган и Додика повео са собом кад су партнери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

13.05.2018 05:45

Ови хрвати су тотални манипулатори.. испаде да си они сад зртве..

ОДГОВОРИТЕ