Hrvati napali novinare

U austrijskom mjestu Blajburgu danas je došlo incidenta nakon mise ubijenim ustašama, pošto su mladići koji su se uputili prema Blajburškom polju gdje se održava centralna komemoracija ispred ulaza napali novinare.

Region 12.05.2018 | 15:06
Hrvati napali novinare
Austrijska policija je i zaustavila muškarca koji je nosio majicu s natpisom “Za dom spremni”. Iako su zadržali, čini se da ga nisu uhapsili, nego samo udaljili, prenosi portal index.hr.

Hrvatski portal index.hr prenosi da je prvo napadnut slovenački snimatelj kojem su dvojica mladića počela da prigovaraju što snima okupljanje, a potom se na meti napadača našao i snimatelj tog portala koji se nalazio u blizini.

Navodi se da je jedan od mladića njih posebno agresivan i vikao novinarima “Ðubrad jedna!”

U tom je trenutku došao jedan od organizatora skupa koji ga je odgurnuo i rekao mu da je u Austriji i da se ne svađa sa novinarima.

Taj mladić odjeven u crno sa šahovnicom na grudima koju ima prvo bijelo polje, kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske, u prolazu je opsovao novinara portala izazivajući ga na tuču.

Novinari su zatražili pomoć obezbjeđenja, ali je nasilnik još jednom došao do novinara portala koji je sve snimao mobilnim telefonom i istragao mu ga iz ruke.

Nakon što je došao jedan od organizatora iz takozvanog “Počasnog blajburškog voda”, nasilnik je novinaru vratio mobilni.

Austrijske vlasti iznijele su očekivanja da će oko 15.000 ljudi učestvovati na komemoraciji u Blajburgu, skupu koji je proteklih mjeseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahtjeva da bude zabranjen, jer se radi, kako je više puta naglašeno, o najvećem okupljanju profašista i desničara-ekstremista u Evropi.



Prema programu, najpre je odat pomen na groblju, a u podne je održana misa na Lojbaher feldu, gdje se nalazi spomenik ubijenima.

Na komemoraciji, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, prisutni su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, član Predsedništva BiH Dragan Čović, hrvatski ministar državne imovine Goran Marić, koji je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kao i ministar veterana Tomo Medved u ime premijera Andreja Plenkovića.

Komemoraciji prisustvuju i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Ðakić, poslanici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović i sekretar Sabora Davor Orlović.

Prvi put od održavanja komemoracije u Blajburgu održavaju se i demonstracije protiv tog skupa.

Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajburg demonstracije budu daleko od mesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske.

Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što vlada nije želela, ali zato predstoji mogućnost da se u zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški siboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju.

Rimokatolička crkva u Austriji reagovala je na kritike i zabranila je političke govore za vrijeme mise, kao i nošenje uniformi i simbola, transparenanata sa desničarskim saržajem, kao i točenje alkohola i štandove za prodaju.

Inače prošle godine je, u vezi kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, podnijeto 12 prijava.

(Tanjug)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

MIROLJUB

12.05.2018 13:33

MISLIM DASU TO DODIKOVI JARANI A NE HRVATI

ODGOVORITE
Name

Gnu

12.05.2018 14:59

Bolest se mora lijeciti.

Name

Sile

12.05.2018 13:59

Dragan Čović kao izaslanik predsjednika RS Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

Misko

12.05.2018 15:39

I zastitnik srpskih interesa u prlamentu BiH. Tako bar kaze nas veliki Baja.

Name

Re ,

13.05.2018 17:42

Svaka ptica svome jatu leti ,pa i dragan ;pokvarenjak bedni ,sta ima uopste tamo da trazi.

Name

Karadoz

12.05.2018 14:02

Dok svijet slavi pobjedu antifasizma Hrvatska i Srbija slavi fasiste u istom danu samo na razlicitim mjestima.

ODGOVORITE
Name

Zoran

12.05.2018 15:04

Iza cetnika nsu ostajali logori kao iza ustasa i njihovog cvijeca a posebno ne logori za malu djecu koje cak ni Hitler nije pravio

Name

re

12.05.2018 19:55

Na kraju ispade da su muslimani jedini antifasisti??? Koliko mi je poznato i u onom ratu su bili ustaska koalicija.Zlodjela da ne nabrajam od Kozare do Podrinja, koje je bilo zabranjeno spominjati iitd.Srecom predjose na kraju 1944 u partizane i Joza ih nagradi penzijom itd.

Name

Mi-8

12.05.2018 15:48

Vidi ovom mladom ustaši grba. Na grudima. Prvo polje na grbu bijelo. Mlad ustašica se nameračio na novinare. Dok mu austrijski policijski “zrakomlat” leti nad glavom

ODGOVORITE
Name

Mladenko Šepur

12.05.2018 16:29

Ti ekstremni desničari su malobrojni,ali su izrazito agresivni,drski,bezobzirni itd. i teško zemlji gdje oni imaju bilo kakvog uticaja.U Hrvatskoj ih izgleda njeguju kao neku rijetku biljku,da ne uvene.

ODGOVORITE
Name

Blajburg

12.05.2018 18:48

Čović otišao da brani srpske interese. Mile naložio.

ODGOVORITE
Name

Dijete

12.05.2018 19:19

Dijete sam iz mijesanog braka. Otac Hrvat, majka Srpkinja. Nisu svi Hrvati ustase niti su svi Srbi cetnici. I sa oceve i sa majkine strane niko nije bio ni u ustasama ni cetnicima. Uvijek smo mirno, skromno, posteno zivjeli i druzili se sa svojim komsijama, vecinom Srbima. Kum mog oca je Srbin. Prosle godine sam i sam kumovao mom najboljem prijatelju iz djetinstva Srbinu. Na to sam ponodan i to je posebna cast. Ovi iz Blajburga su obicne budale i kreteni. Ti sto su bjezali u Blajburg nisu imali ciste ruke, vjerovatno zaprljane u Jasenovcu, Jadovnu i drugim jamama i stratistima. Djed od moje majke je takodje stradao od ustasa. Iskreno sacucesce svim zrtvama genocida u Jasenovcu. Lijep pozdrav svim dobrim i cestitim ljudima, a ovi sto se busaju sa kojekakvim obijezljima i ustaskim simbolima mjesto je na paihijatriji.

ODGOVORITE
Name

re

12.05.2018 21:52

Zemljace nauci neke stvari.Srbija je jedina bila drzava a ostali protektorati. Tu drzavnost unosi u kraljevinu SHS. To je bila drzavna regularna formacija,druge nijesu imali. Dok su drugi bili pokret za unistavanje Srba.

Name

Scania

12.05.2018 20:23

Zasto nije Dragan i Dodika poveo sa sobom kad su partneri.

ODGOVORITE
Name

Holland

13.05.2018 05:45

Ovi hrvati su totalni manipulatori.. ispade da si oni sad zrtve..

ODGOVORITE