Балкану треба ЕУ, а не прошлост

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер, у обраћању на конференцији "Чланице Заједнице: Солидарност у Европи", одржаној у италијанској Фиренци, изјавио је да популизам и национализам попут економске кризе доводе до повећања јаза између земаља чланица Европске уније (ЕУ).

Босна и Херцеговина 11.05.2018 | 19:14
Балкану треба ЕУ, а не прошлост
Јункер је упозорио да Европу у посљедње вријеме погађају различите кризе, напомињући како се солидарност полако губи, што је, како је рекао, најбоље показала мигрантска криза.

"Веома ме збуњују пукотине које је узроковала мигрантска криза по питању наше солидарности", рекао је Јункер.

Додао је и да би чланице ЕУ саме требале примјењивати европске вриједности умјесто да их неко на то присиљава. Сматра да је региону Западног Балкана "хитно потребна европска перспектива", те упозорава да би се могли поновити проблеми и трагедије који су се догодили у прошлости.

Предсједник Европске комисије нагласио је да би Брисел требао имати снажнији став по питању заједничке спољне политике ЕУ, напомињући да би Европа ипак морала посветити много већу пажњу заштити својих спољних граница.

На крају је поручио и како је спас за европски пројекат већа солидарност међу земљама чланицама ЕУ.

Предсједник Европског парламента Антонио Тајани је истакао да земље чланице ЕУ требају заједнички дјеловати како би пружили сигурност свим грађанима унутар Уније.

"Проблем с мигрантима саме не могу ријешити земље на југу Европе. Солидарност је кљу", рекао је Тајани.

(Анадолија) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скакавац

11.05.2018 20:50

Сви сте ви исти бандити,само свој интерес гледате. Праве неред у другим дрзавама ради своје користи,друге уназадују а они напредују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.05.2018 23:28

Балкану треба практицно повезивање са ЕУ висе него ЕУ сама по себи посто видјели смо на "примјеру' Румуније и Бугарске да недостатак практицне повезаности води до празњења Балкана јер људи морају да раде, а посла у матицној земљи нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХА ХА ХА

12.05.2018 10:03

И зато сте нам послали Новоматиц Адмирал који је највећи перач новца у Европи и то новца најпознатијих нарко картела у свијету. Благо нама што нам помажете!

ОДГОВОРИТЕ