Balkanu treba EU, a ne prošlost

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, u obraćanju na konferenciji "Članice Zajednice: Solidarnost u Evropi", održanoj u italijanskoj Firenci, izjavio je da populizam i nacionalizam poput ekonomske krize dovode do povećanja jaza između zemalja članica Evropske unije (EU).

Bosna i Hercegovina 11.05.2018 | 19:14
Balkanu treba EU, a ne prošlost
Junker je upozorio da Evropu u posljednje vrijeme pogađaju različite krize, napominjući kako se solidarnost polako gubi, što je, kako je rekao, najbolje pokazala migrantska kriza.

"Veoma me zbunjuju pukotine koje je uzrokovala migrantska kriza po pitanju naše solidarnosti", rekao je Junker.

Dodao je i da bi članice EU same trebale primjenjivati evropske vrijednosti umjesto da ih neko na to prisiljava. Smatra da je regionu Zapadnog Balkana "hitno potrebna evropska perspektiva", te upozorava da bi se mogli ponoviti problemi i tragedije koji su se dogodili u prošlosti.

Predsjednik Evropske komisije naglasio je da bi Brisel trebao imati snažniji stav po pitanju zajedničke spoljne politike EU, napominjući da bi Evropa ipak morala posvetiti mnogo veću pažnju zaštiti svojih spoljnih granica.

Na kraju je poručio i kako je spas za evropski projekat veća solidarnost među zemljama članicama EU.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je istakao da zemlje članice EU trebaju zajednički djelovati kako bi pružili sigurnost svim građanima unutar Unije.

"Problem s migrantima same ne mogu riješiti zemlje na jugu Evrope. Solidarnost je klju", rekao je Tajani.

(Anadolija) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skakavac

11.05.2018 20:50

Svi ste vi isti banditi,samo svoj interes gledate. Prave nered u drugim drzavama radi svoje koristi,druge unazaduju a oni napreduju.

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.05.2018 23:28

Balkanu treba prakticno povezivanje sa EU vise nego EU sama po sebi posto vidjeli smo na "primjeru' Rumunije i Bugarske da nedostatak prakticne povezanosti vodi do praznjenja Balkana jer ljudi moraju da rade, a posla u maticnoj zemlji nema.

ODGOVORITE
Name

HA HA HA

12.05.2018 10:03

I zato ste nam poslali Novomatic Admiral koji je najveći perač novca u Evropi i to novca najpoznatijih narko kartela u svijetu. Blago nama što nam pomažete!

ODGOVORITE