Прича: Мундијал 2010. године - Јужна Африка...

Моћ "тики-таке"!

Фудбал 31.05.2018 | 23:00
Прича: Мундијал 2010. године - Јужна Африка...
Коначно је титула првака света отишла у Европу са такмичења одржаног на другом континенту. И то из деветог покушаја!

Шпанија је наслову европског првака додала прву светску титулу и својим стилом, базираним на поседу лопте, оставила трајни печат на фудбалу прве деценије 21. века. Многима се такав начин игре није допадао, између осталог и зато што су пробојност и ефикасност "црвене фурије" у односу на ЕУРО 2008. драстично опали.

Речником кладионице, екипа под вођством Висентеа дел Боскеа само једном на седам утакмица је одиграла "3+". Сва четири меча "нокаут" фазе Шпанци су добили резултатом 1:0, с тим да је финале против Холандије одлучено тек у 116. минуту, поготком Андреса Инијесте. Са укупно осам постигнутих голова постали су најнеефикаснији прваци света свих времена.

Европа је на неутралном терену однела превагу над Јужном Америком, не само због коначног исхода турнира.

Јужноамериканци су имали стопроцентан учинак у првој фази (5/5), у четвртфинале су прошле четири тамошње селекције (једна је морала да отпадне због међусобног сусрета Бразила и Чилеа), да би у полуфиналу тај континент спао само на Уругвај, који је пеналима елиминисао Гану. У преостала три четвртфинала било је Европа - Јужна Америка 3:0.

Иако су остали без "медаље", Уругвајци су привукли пажњу својим првим полуфиналом после 40 година, а и "Златна лопта" намењена најбољем играчу турнира отишла је у руке њиховом центарфору Дијегу Форлану.

Први Мундијал на територији Африке умало је завршен највећим успехом неке тамошње селекције у историји. Гана је испала од САД на пенале, након што је Асамоа Гјан са "беле тачке" у 120. минуту погодио пречку!

Селекција "црних звезда", коју је са клупе предводио Србин Милован Рајевац, тако је само изједначила успех Камеруна из Италије 1990. и Сенегала из 2002.

Јужна Африка постала је први домаћин СП који је испао у првој фази. Пиенар, Шабалала, Мфела и другови били су близу циља, међутим, осветио им се висок пораз од Уругваја - Мексико је заузео друго место у групи захваљујући бољој гол-разлици и пети Мундијал заредом се пласирао међу 16 најбољих!

Додуше, Мексиканци су свих пет пута и завршили наступ у осмини финала...

Јапан и Јужна Кореја први пут су прошле групу после успеха на домаћем терену 2002. године, а можда и највећи куриозитет првенства је да су се непоражени кући вратили једино аутсајдери са Новог Зеланда!

Они су одиграли нерешено против Словачке, Италије и Парагваја и заузели треће место у својој групи...

Финалисти из 2006, Италија и Француска, испали су у првој фази не остваривши ниједну победу. "Триколори" чак уз бојкот селектора Доменека, због чега су по повратку у Француску "летеле главе"...

Холандија је преко Бразила и Уругваја стигла у своје треће финале СП и после пораза 1974. и 1978. поново остала празних шака. Предвођени Снајдером и Робеном, до дуела са Шпанијом су остварили свих шест победа.

Репрезентација Немачке игром је отишла корак даље у односу на Мундијал 2006. пред својим навијачима, али је поново завршила као трећа на планети. "Панцери" су Аустралији, Енглеској и Аргентини дали по четири гола, а Уругвају три.

РЕЗУЛТАТИ

ОСМИНА ФИНАЛА

Уругвај - Јужна Кореја 2:1
САД - Гана 1:2 (1:1 у регуларном току)
Немачка - Енглеска 4:1
Аргентина - Мексико 3:1
Холандија - Словачка 2:1
Бразил - Чиле 3:0
Парагвај - Јапан 5:3 пеналима (0:0 после продужетака)
Шпанија - Португал 1:0

ЧЕТВРТФИНАЛЕ

Холандија - Бразил 2:1
Уругвај - Гана 4:2 пеналима (1:1 после продужетака)
Аргентина - Немачка 0:4
Парагвај - Шпанија 0:1

ПОЛУФИНАЛЕ

Холандија - Уругвај 3:2
Немачка - Шпанија 0:1

ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

Немачка - Уругвај 3:2

ФИНАЛЕ

Шпанија - Холандија 1:0 (0:0 у регуларном току)

КОНАЧАН ПЛАСМАН

1. Шпанија, 2. Холандија, 3. Немачка, 4. Уругвај

----------------------------------------------------

Утакмица са највише голова: Португал - Северна Кореја 7:0
Укупно голова на турниру: 145
Просек голова по утакмици: 2,27

Најбољи стрелци: Томас Милер (Немачка), Весли Снајдер (Холандија), Давид Виља (Шпанија), Дијего Форлан (Уругвај) - 5
Највише голова на утакмици: Гонзало Игуаин (Аргентина) - 3, против Јужне Кореје (4:1)

Највећа посета: 84.490 (Јужна Африка - Мексико, прво коло и Шпанија - Холандија, финале)
Укупна посета: 3.178.856
Просечна посета: 49.670

Дебитовали: Србија и Словачка

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар