Priča: Mundijal 2010. godine - Južna Afrika...

Moć "tiki-take"!

Fudbal 31.05.2018 | 23:00
Priča: Mundijal 2010. godine - Južna Afrika...
Konačno je titula prvaka sveta otišla u Evropu sa takmičenja održanog na drugom kontinentu. I to iz devetog pokušaja!

Španija je naslovu evropskog prvaka dodala prvu svetsku titulu i svojim stilom, baziranim na posedu lopte, ostavila trajni pečat na fudbalu prve decenije 21. veka. Mnogima se takav način igre nije dopadao, između ostalog i zato što su probojnost i efikasnost "crvene furije" u odnosu na EURO 2008. drastično opali.

Rečnikom kladionice, ekipa pod vođstvom Visentea del Boskea samo jednom na sedam utakmica je odigrala "3+". Sva četiri meča "nokaut" faze Španci su dobili rezultatom 1:0, s tim da je finale protiv Holandije odlučeno tek u 116. minutu, pogotkom Andresa Inijeste. Sa ukupno osam postignutih golova postali su najneefikasniji prvaci sveta svih vremena.

Evropa je na neutralnom terenu odnela prevagu nad Južnom Amerikom, ne samo zbog konačnog ishoda turnira.

Južnoamerikanci su imali stoprocentan učinak u prvoj fazi (5/5), u četvrtfinale su prošle četiri tamošnje selekcije (jedna je morala da otpadne zbog međusobnog susreta Brazila i Čilea), da bi u polufinalu taj kontinent spao samo na Urugvaj, koji je penalima eliminisao Ganu. U preostala tri četvrtfinala bilo je Evropa - Južna Amerika 3:0.

Iako su ostali bez "medalje", Urugvajci su privukli pažnju svojim prvim polufinalom posle 40 godina, a i "Zlatna lopta" namenjena najboljem igraču turnira otišla je u ruke njihovom centarforu Dijegu Forlanu.

Prvi Mundijal na teritoriji Afrike umalo je završen najvećim uspehom neke tamošnje selekcije u istoriji. Gana je ispala od SAD na penale, nakon što je Asamoa Gjan sa "bele tačke" u 120. minutu pogodio prečku!

Selekcija "crnih zvezda", koju je sa klupe predvodio Srbin Milovan Rajevac, tako je samo izjednačila uspeh Kameruna iz Italije 1990. i Senegala iz 2002.

Južna Afrika postala je prvi domaćin SP koji je ispao u prvoj fazi. Pienar, Šabalala, Mfela i drugovi bili su blizu cilja, međutim, osvetio im se visok poraz od Urugvaja - Meksiko je zauzeo drugo mesto u grupi zahvaljujući boljoj gol-razlici i peti Mundijal zaredom se plasirao među 16 najboljih!

Doduše, Meksikanci su svih pet puta i završili nastup u osmini finala...

Japan i Južna Koreja prvi put su prošle grupu posle uspeha na domaćem terenu 2002. godine, a možda i najveći kuriozitet prvenstva je da su se neporaženi kući vratili jedino autsajderi sa Novog Zelanda!

Oni su odigrali nerešeno protiv Slovačke, Italije i Paragvaja i zauzeli treće mesto u svojoj grupi...

Finalisti iz 2006, Italija i Francuska, ispali su u prvoj fazi ne ostvarivši nijednu pobedu. "Trikolori" čak uz bojkot selektora Domeneka, zbog čega su po povratku u Francusku "letele glave"...

Holandija je preko Brazila i Urugvaja stigla u svoje treće finale SP i posle poraza 1974. i 1978. ponovo ostala praznih šaka. Predvođeni Snajderom i Robenom, do duela sa Španijom su ostvarili svih šest pobeda.

Reprezentacija Nemačke igrom je otišla korak dalje u odnosu na Mundijal 2006. pred svojim navijačima, ali je ponovo završila kao treća na planeti. "Panceri" su Australiji, Engleskoj i Argentini dali po četiri gola, a Urugvaju tri.

REZULTATI

OSMINA FINALA

Urugvaj - Južna Koreja 2:1
SAD - Gana 1:2 (1:1 u regularnom toku)
Nemačka - Engleska 4:1
Argentina - Meksiko 3:1
Holandija - Slovačka 2:1
Brazil - Čile 3:0
Paragvaj - Japan 5:3 penalima (0:0 posle produžetaka)
Španija - Portugal 1:0

ČETVRTFINALE

Holandija - Brazil 2:1
Urugvaj - Gana 4:2 penalima (1:1 posle produžetaka)
Argentina - Nemačka 0:4
Paragvaj - Španija 0:1

POLUFINALE

Holandija - Urugvaj 3:2
Nemačka - Španija 0:1

ZA TREĆE MESTO

Nemačka - Urugvaj 3:2

FINALE

Španija - Holandija 1:0 (0:0 u regularnom toku)

KONAČAN PLASMAN

1. Španija, 2. Holandija, 3. Nemačka, 4. Urugvaj

----------------------------------------------------

Utakmica sa najviše golova: Portugal - Severna Koreja 7:0
Ukupno golova na turniru: 145
Prosek golova po utakmici: 2,27

Najbolji strelci: Tomas Miler (Nemačka), Vesli Snajder (Holandija), David Vilja (Španija), Dijego Forlan (Urugvaj) - 5
Najviše golova na utakmici: Gonzalo Iguain (Argentina) - 3, protiv Južne Koreje (4:1)

Najveća poseta: 84.490 (Južna Afrika - Meksiko, prvo kolo i Španija - Holandija, finale)
Ukupna poseta: 3.178.856
Prosečna poseta: 49.670

Debitovali: Srbija i Slovačka

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar