Договор западних сила око Косова?

Међу западним дипломатама већ постоји усаглашеност око онога шта би се могло сматрати водећим начелима финалног споразума између Београда и Приштине, пише приштинска штампа.

Регион 10.05.2018 | 22:29
Договор западних сила око Косова?
Западне земље - САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија, састале су се у Вашингтону да би разматрале разговоре Београда и Приштине, који би могли да се заврше једним споразумом у току ове године, преноси приштинска Газета експрес.

Тај лист пише да су се политички директори за Западни Балкан пет западних земаља - САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије састали у Вашингтону на консултацијама око финалне фазе дијалога Београда и Приштине који би требало да се одржи наредних месеци, крунишући га финалним споразумом између страна, за који се очекује да резултира нормализацијом односа.

До сада се мислило да ова нормализација не подразумева признање Косова од стране Србије, већ само признавање реалности, односно дозвољавање учлањења Косова у УН, што би Србији омогућило чланство у ЕУ.

Према изворима „Експреса“, међу западним дипломатама већ постоји усаглашеност око онога шта би се могло сматрати водећим начелима.

Једно од тих начела је да је „боље да нема никаквог споразума, него лошег споразума“ између страна.

Лош споразум би био подела Косова и нешто попут Републике Српске на Косову, навео је неименовани извор за лист.

У циљу овога, осим Брисела, разговори се одржавају и у другим центрима, попут Берлина, а лист наводи да је немачка канцеларка Ангела Меркел већ била позвала у свој кабинет српског председника Александра Вучића два пута, а да се јуче састала са косовским председником Хашимом Тачијем.

Извор: Мондо/Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

родјо

10.05.2018 20:39

Сада би ја дао њима ултиматум,без присуства Руса не преговарамо висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@токмак

11.05.2018 00:25

Мислиш да се договоре с русима да врате силом окупирани Крим? Благо кући коју заобиђеш...

Name

Логика

11.05.2018 06:24

А како је узето Косово ако није силом?

Name

ре тукмак

11.05.2018 20:11

Ако не познас историју и географију,неби било лосе да несто процитас и науцис. Лупетати глупости мозе свако....!

Name

Игор

10.05.2018 21:23

Само нека јаве Вуцицу ста "он мисли". Пита га се к'о и мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо..11.Мај.2018

10.05.2018 22:57

Дати банди шиптарској столицу у УН као признаш ксово као државу.Србија се мора предржавати резолуције 1244 и ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

11.05.2018 06:36

По једном од начела западне силе не желе да на Косову направе нешто попур РС !? паметном доста... за оне који ипак нису разумели, то значи да ове западне земље не виде РС као добро решење у БиХ, а то у будућности може водити само у једном правцу...нажалост!

ОДГОВОРИТЕ