Dogovor zapadnih sila oko Kosova?

Među zapadnim diplomatama već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima finalnog sporazuma između Beograda i Prištine, piše prištinska štampa.

Region 10.05.2018 | 22:29
Dogovor zapadnih sila oko Kosova?
Zapadne zemlje - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, sastale su se u Vašingtonu da bi razmatrale razgovore Beograda i Prištine, koji bi mogli da se završe jednim sporazumom u toku ove godine, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Taj list piše da su se politički direktori za Zapadni Balkan pet zapadnih zemalja - SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali u Vašingtonu na konsultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo da se održi narednih meseci, krunišući ga finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa.

Do sada se mislilo da ova normalizacija ne podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvoljavanje učlanjenja Kosova u UN, što bi Srbiji omogućilo članstvo u EU.

Prema izvorima „Ekspresa“, među zapadnim diplomatama već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima.

Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma“ između strana.

Loš sporazum bi bio podela Kosova i nešto poput Republike Srpske na Kosovu, naveo je neimenovani izvor za list.

U cilju ovoga, osim Brisela, razgovori se održavaju i u drugim centrima, poput Berlina, a list navodi da je nemačka kancelarka Angela Merkel već bila pozvala u svoj kabinet srpskog predsednika Aleksandra Vučića dva puta, a da se juče sastala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Izvor: Mondo/Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

rodjo

10.05.2018 20:39

Sada bi ja dao njima ultimatum,bez prisustva Rusa ne pregovaramo vise.

ODGOVORITE
Name

@tokmak

11.05.2018 00:25

Misliš da se dogovore s rusima da vrate silom okupirani Krim? Blago kući koju zaobiđeš...

Name

Logika

11.05.2018 06:24

A kako je uzeto Kosovo ako nije silom?

Name

re tukmak

11.05.2018 20:11

Ako ne poznas istoriju i geografiju,nebi bilo lose da nesto procitas i naucis. Lupetati gluposti moze svako....!

Name

Igor

10.05.2018 21:23

Samo neka jave Vucicu sta "on misli". Pita ga se k'o i mene.

ODGOVORITE
Name

Neđo..11.Maj.2018

10.05.2018 22:57

Dati bandi šiptarskoj stolicu u UN kao priznaš ksovo kao državu.Srbija se mora predržavati rezolucije 1244 i ništa drugo.

ODGOVORITE
Name

Vuk

11.05.2018 06:36

Po jednom od načela zapadne sile ne žele da na Kosovu naprave nešto popur RS !? pametnom dosta... za one koji ipak nisu razumeli, to znači da ove zapadne zemlje ne vide RS kao dobro rešenje u BiH, a to u budućnosti može voditi samo u jednom pravcu...nažalost!

ODGOVORITE