Прича: Мундијал 1950. године - Бразил...

Препотентни Енглези, отказ новинару, Митићева повреда. . . Дан када је "Маракана" плакала.

Фудбал 16.05.2018 | 23:00
Прича: Мундијал 1950. године - Бразил...
Прво Светско првенство по завршетку рата одржано је у Јужној Америци, у којој између 1939. и 1945. године није било разарања.

Домаћинство је припало Бразилу, као награда за одличан фудбал демонстриран 12 година раније у Француској и био је то Мундијал шокова, на којем су препотентни Енглези поражени од Сједињених Америчких Држава, а Бразил од Уругваја, у утакмици у којој му је за прву титулу првака планете био довољан и реми.

Прва фаза требало је да буде одиграна кроз четири групе са по четири тима, међутим, у групи Д прича се свела само на Уругвај и Боливију. Репрезентација Индије пропустила је јединствену прилику да наступи на шампионату света, и то зато што ФИФА није дозволила њеним фудбалерима да играју без копачки - босоноги!

Пошто су се британске земље 1946, после 21 године добровољног изгнанства, вратиле у чланство ФИФА, Енглеска и Шкотска успешно су пребродиле квалификације, али су Шкоти потом сами себи измислили бараж, одлучивши да оду на Мундијал само ако претходно постану прваци Велике Британије. Априла 1950. Енглези су на глазговском Хемпден Парку победили Шкотску са 1:0 и ови су, као људи од речи, одустали од пута у Бразил...

Како су Енглези прошли на свом дебију, после су вероватно зажалили што се и они нису захвалили на учешћу. Репрезенти колевке фудбала, којима је претходно било испод части да се такмиче са другим нацијама, на премијери су савладали Чиле 2:0, а онда доживели историјски пораз од САД - 0:1 у Бело Хоризонтеу.

Чувена анегдота везана за тај меч каже да је један новинар добио отказ, јер је резултат са телекса "Енглеска - САД 0:1" на своју руку преиначио у 10:1, сматрајући да је у питању грешка! Енглези су затим изгубили и од Шпаније, такође 0:1, па су се на Острво вратили потпуно осрамоћени.

Шведски аматери елиминисали су браниоце трона, Италијане, победивши их 3:2, док су Уругвајци своју једину утакмицу прве фазе (8:0 против Боливије) одиграли 10 дана после почетка Мундијала, када су њихови ривали у преосталим групама већ имали по два меча у ногама.

Први и последњи пут, питање првака света није решавано кроз нокаут окршаје, већ су четири репрезентације оформиле нову групу, у којој се играло по једнокружном бод-систему. Као победници својих прелиминарних група, у завршницу су се пласирали још Бразил и Шпанија.

Домаћи фудбалери, који су у првој фази ремизирали са Швајцарском (2:2), а затим под "морањем" савладали Југославију (2:0), почели су такмичење у финалној групи више него импресивним победама над Шведском (7:1) и Шпанијом (6:1).

Рекордних 200.000 људи (званично 174.000) окупило се 16. јула на новом стадиону Маракана, једва саграђеном на време, да прослави последњи корак успона својих љубимаца на кров света.

Зато што су са Шпанијом одиграли нерешено (2:2), Уругвајци су у треће коло ушли са бодом мање од Бразила и била им је неопходна победа. "Кариоке" су тражиле само један бод и чинило се да неће имати никаквих проблема када су у 47. минуту дошли у вођство голом Фријаке. Медјутим, наследници шампиона из 1930. године нису дигли руке од титуле и то им се исплатило када је Хуан Скијафино изједначио у 66, а Алсидес Ђиђа постигао победоносни погодак 11 минута пре краја.

А ГДЕ ЈЕ ПЕХАР?

Овај неуспех био је просто неподношљив за организаторе и они су, намерно или не, једноставно заборавили да победницима уруче трофеј. Пехар који је од тог шампионата понео име Жила Римеа, француског фудбалског радника заслужног за одигравање првог Мундијала, капитену Уругваја морао је да уручи лично Риме, и то пошто га је једва пронашао у гужви насталој на терену.

ЈУГОСЛАВИЈА - ПОВРАТАК НА ВЕЛИКУ СЦЕНУ
 
После два неуспеха у квалификацијама, репрезентација Југославије је уз доста драме обезбедила право да по други пут наступи на завршном турниру првенства света. Плави су у квалификационој групи два пута савладали Израел (6:0 у Београду и 5:2 у Тел Авиву), док су са Французима у оба наврата ремизирали (по 1:1 у Београду и Паризу).

Пошто су "триколори" такође освојили максималан број бодова у окршајима са Израелом, у складу са тадашњим пропозицијама, морала је да буде одиграна "мајсторица".

Домаћин меча одлуке била је Фиренца, 11. децембра 1949, а плави су тек после продужетака победили резултатом 3:2 и пласирали се на Мундијал. Француска је у 83. минуту повела са 2:1, минут касније из пенала је изједначио двоструки стрелац Првослав Михајловић, а тријумф је у 113. минуту донео Жељко Чајковски.

На самом шампионату, Југославија је прве мечеве против Швајцарске и Мексика без проблема решила у своју корист. Било је 3:0, односно 4:1, а пошто су Бразилци неочекивано поделили бодове са Швајцарцима (2:2), плавима је у окршају на Маракани био потребан само један бод за пласман у завршницу. Медјутим, пре почетка утакмице задесио их је велики пех.

Рајко Митић је на путу од свлачионице до терена ударио главом у металну конструкцију и задобио дубоку посекотину. Одлучено је да он остане у свлачионици, како би му лекари указали помоћ, а да екипа крене на "кариоке" са десеторицом играча.

Бразил је искористио ту предност и већ у 4. минуту је "златна копачка" Мундијала Адемир обрадовао више од 140.000 навијача. Митић се укључио у игру после двадесетак минута, наш национални тим је успоставио равнотежу, али се до краја утакмице ипак затресла само мрежа Срдјана Мркушића. Зизињо је средином другог полувремена поставио коначних 2:0 и послао плаве кућама.

Селектор: Милорад Арсенијевић.

Играчи: Срђан Мркушић 3 (наступа) / 0 (голова), Владимир Беара -, Иван Хорват 3/0, Бранко Станковић 3/0, Божо Брокета -, Ратко Чолић -, Жељко Чајковски 3/0, Предраг Дјајиц 3/0, Миодраг Јовановић 3/0, Бела Палфи -, Коста Томашевић 3/3, Стјепан Бобек 3/1, Рајко Митић 3/0, Златко Чајковски 2/2, Бернард Вукас 2/0, Тихомир Огњанов 1/1, Првослав Михајловић 1/0, Александар Атанацковић -, Владимир Фирм -.

РЕЗУЛТАТИ ПЛАВИХ

Прва фаза

Југославија - Швајцарска 3:0 (Митић 60, Томашевић 70, Огњанов 76)
Југославија - Мексико 4:1 (Бобек 19, Чајковски 22, 62, Томашевић 81 - Ортиз 89п)
Југославија - Бразил 0:2 (Адемир 4, Зизињо 69)

- РЕЗУЛТАТИ -

РЕЗУЛТАТИ ФИНАЛНЕ ГРУПЕ

Бразил - Шведска 7:1

Уругвај - Шпанија 2:2

Бразил - Шпанија 6:1

Уругвај - Шведска 3:2

Шведска - Шпанија 3:1

Уругвај - Бразил 2:1

КОНАЧАН ПЛАСМАН:

1. Уругвај, 2. Бразил, 3. Шведска, 4. Шпанија

---------------------------------------------------------
Утакмица са највише голова: Бразил - Шведска 7:1 (финална група), Уругвај - Боливија 8:0 (прва фаза)

Укупно голова на турниру: 88

Просек голова по утакмици: 4,00

Најбољи стрелац: Адемир (Бразил) - 9

Највише голова на утакмици: Адемир (Бразил) - 4

Највећа посета: 199.854 (Уругвај - Бразил, финална група)

Укупна посета: 1.069.354

Просечна посета: 48.607

Дебитовала: Енглеска.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар