Србија је мотор нових односа у региону!

"Србија је изузетно важан политички фактор, не само у региону, него је и мотор нових односа у региону, што потврђују и посљедње активности предсједника Александра Вучића", изјавио је данас у Београду  предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

Босна и Херцеговина 09.05.2018 | 11:59
Србија је мотор нових односа у региону!
Босић је, након што је високу парламентарну делегацију БиХ примила предсједница Србије Маја Гојковић, казао да је за делегацију БиХ посебан осећај да води политичке разговоре у здању Народне скупштине Србије, јер су ту, каже, доношене историјске одлуке не само за Србију, већ за цијелу бившу Југославију.

Овдје се стварала историја која је некада била добра, а некада лоша. Мислим да смо на почетку новог доба и ере у међусобним односима у региону, ере коју треба да обиљежи сарадња народа и просперитет економски, политички и сваки други. Наши односи треба да буду што мање оптерећени прошлошћу и што више окренути ка будућности", казао је Босић.

Додао је да сматра да је Србија изузетно важан политички фактор, не само у региону, већ да последње активности предсједника Вучића јасно показују да је Србија мотор нових односа у региону.

"Убијеђен сам да ће и остали у региону и БиХ заједно знати да нешто направимо што ће бити боља будућност и за нашу дјецу", казао је Босић.

Предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић састала се данас са делегацијом Колегијума оба Дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, а након састанка поручила да је ова посјета историјски чин.



Гојковић је навела да је ова посјета историјски чин из два разлога - то што је ово први пут у историји билатералних односа Србије и БиХ је дошло до посјете парламентарне делегације Србији, коју чине свих шест чланова, те да је ово први пут уопште и да је Парламент БиХ у пуном саставу посјетио једну државу.

Гојковић је новинарима у Скупштини Србије казала да је данас посебан дан за све у Европи, Дан побједе, када је побјиеђен фашизам, када су сви народи који су се борили за слободу успјели да ослободе Европу и свијет од пошасти која се надвила над свима у одређеним историјским околностима.

"Заиста нема бољег начина да Србија и БиХ и парламенти обиљеже овај дан него међусобним разговором, дијалогом и симболичном поруком показивања како Србија и БиХ желе да граде своје односе у будућности", казала је Гојковић.

Додала је да бити представник грађана који живе у Србији и БиХ је посебна привилегија, али и обавеза да разговорима и конкретним договорима се унаприједе билатерални односи.

"Разговарали смо о заједничким спољнополитичким циљевима обје државе, то је пуноправно чланство у ЕУ. Србија искрено подржава настојање БиХ да постане кандидат за чланство у ЕУ и на том путу ће имати сву политичку и техничку помоћ, како Скупштине, тако и читаве државе Србије", казала је.

Навела је да је на данашњем састанку разговарано и о регионалној сарадњи и казала да Србија сматра да је БиХ држава која је њен најближи партнер, сусјед и жели да чврсто сарађује, како са централним властима, тако и са оба ентитета на политичком и економском плану.

"Нашу сарадњу можемо да унаприједимо унапређењем и спровођењем пројеката које договаре владе, као и побољшање инфраструктуре која повезује наше двије државе, сарадња у енергетском смислу и економска сарадња, односно представљање и излазак на трећа тржишта заједно", навела је предсједница Скупштина.

Додала је да је ова посјета значајна за Србију и БиХ, те да је посебан значај придодат јер делегацији БиХ предстоје разговори са премијерком Србије Аном Брнабић и сутра са предсједником Србије Александром Вучићем.

Гојковић је казала да је добила позив да дође у узвратну посјету БиХ и додала да је са задовољством тај позив прихватила.

"Поновићу, ово је историјски чин Парламентарне скупштине БиХ и тај чин има поруку колико је БиХ стало до добрих и јаких веза са Србијом", казала је Гојковић.

Предсједавајући Дома народ Огњен Тадић казао је након састанка да су разговарали о могућим аспектима сарадње између два парламента, те да је ова дводневна посјета прилика да се размијене мишљења како успоставити што боље односе две земље.

Честитао је Дан побједе свим грађанима Србије и БиХ и казао да је данас прилика да се сви подсјетимо да је њихова посјета Србији управо на данашњи дан који обиљежава и три историјске платформе, које су биле везане за изградњу будућности како Србије, тако и односа у региону.

"Прва платформа везана за 1911. Годину која се тиче ослобођења јужнословенских народа, потом платформа побједе над фашизмом везане за 1945. годину и ова сада платформа која обиљежава читав регион, а то је платформа ЕУ и наше жеље да чланством у Унији обезбиједимо што боље услове за живот свим људима који на овом простору живе", казао је Тадић.

Додао је да се у смислу европских интеграција захваљује Скупштини Србије која пружа пуну подршку БиХ на том путу.

"Данашњим састанком показали смо у којој мјери су сва три конститутивна народа у БиХ, као и сви представници заинтересовани за што боље могуће односе са Скупштином Србије и Србијом у цјелини", казао је Тадић.

Осим Тадића и Босића, састанку са Гојковић присуствовали су и први заменик председавајућег Дома народа Сафет Софтић, заменик председавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић, други заменик председавајућег Дома народа Бариша Чолак и други заменик председавајућег Представничког дома Борјана Кришто.

Делегација БиХ уписала се и у књигу гостију у Народној скупштини Србије.

(БН/Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Кики

09.05.2018 10:36

Треба свака дрзава да цисти своје двористе..имамо смеца и превисе и све је за рециклазе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Кики

09.05.2018 11:31

Радиш ли ти било шта паметно, осим што шупљираш дању и ноћу на овом порталу.

Name

ре_ре Кики

09.05.2018 11:59

Како ти цирилицни знас да је он овде дању и ноцу?

Name

ре

09.05.2018 12:02

Мој посо је да коментарисем и за то добијем сендвиц са сунком и сланином.

Name

Жика

09.05.2018 13:02

На нивоу нема шта.

Name

Пиxy

09.05.2018 13:54

Стратегија: растјерати свој народ, а населити мигранте.

Name

ре ре Кики

09.05.2018 14:01

Овај цирилицни свој хљеб једе тудју бригу брине.

Name

неко

09.05.2018 14:14

Просјецне плате у региону - Хрватска 850 еура, ЦГ 520 еура, Србија 450 еура, Бих 440 еура, Македонија 380 еура. У цему је Србија лидер сем у лагању и просипању из супљег у празно. Једино у ријалити програмима и у ескорт дамама.

Name

Како да не

09.05.2018 13:45

Да није Србије неби ни сунце сијало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болесни ПЕ

10.05.2018 02:43

какав болесник је овај ПЕ нон стоп је на порталу и све и сваког коментарише нон стоп која шифра.

Name

разумио

09.05.2018 13:50

Ако је Србија мотор развоја засто се сама не развије? Каква идиотска изјава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

09.05.2018 17:50

Који је то тандем за реализацију. нема без вуцица ниста док он не одобри

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

09.05.2018 20:34

Србија је мотор мира и рата

ОДГОВОРИТЕ