Srbija je motor novih odnosa u regionu!

"Srbija je izuzetno važan politički faktor, ne samo u regionu, nego je i motor novih odnosa u regionu, što potvrđuju i posljednje aktivnosti predsjednika Aleksandra Vučića", izjavio je danas u Beogradu  predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Bosna i Hercegovina 09.05.2018 | 11:59
Srbija je motor novih odnosa u regionu!
Bosić je, nakon što je visoku parlamentarnu delegaciju BiH primila predsjednica Srbije Maja Gojković, kazao da je za delegaciju BiH poseban osećaj da vodi političke razgovore u zdanju Narodne skupštine Srbije, jer su tu, kaže, donošene istorijske odluke ne samo za Srbiju, već za cijelu bivšu Jugoslaviju.

Ovdje se stvarala istorija koja je nekada bila dobra, a nekada loša. Mislim da smo na početku novog doba i ere u međusobnim odnosima u regionu, ere koju treba da obilježi saradnja naroda i prosperitet ekonomski, politički i svaki drugi. Naši odnosi treba da budu što manje opterećeni prošlošću i što više okrenuti ka budućnosti", kazao je Bosić.

Dodao je da smatra da je Srbija izuzetno važan politički faktor, ne samo u regionu, već da poslednje aktivnosti predsjednika Vučića jasno pokazuju da je Srbija motor novih odnosa u regionu.

"Ubijeđen sam da će i ostali u regionu i BiH zajedno znati da nešto napravimo što će biti bolja budućnost i za našu djecu", kazao je Bosić.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom Kolegijuma oba Doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon sastanka poručila da je ova posjeta istorijski čin.



Gojković je navela da je ova posjeta istorijski čin iz dva razloga - to što je ovo prvi put u istoriji bilateralnih odnosa Srbije i BiH je došlo do posjete parlamentarne delegacije Srbiji, koju čine svih šest članova, te da je ovo prvi put uopšte i da je Parlament BiH u punom sastavu posjetio jednu državu.

Gojković je novinarima u Skupštini Srbije kazala da je danas poseban dan za sve u Evropi, Dan pobjede, kada je pobjieđen fašizam, kada su svi narodi koji su se borili za slobodu uspjeli da oslobode Evropu i svijet od pošasti koja se nadvila nad svima u određenim istorijskim okolnostima.

"Zaista nema boljeg načina da Srbija i BiH i parlamenti obilježe ovaj dan nego međusobnim razgovorom, dijalogom i simboličnom porukom pokazivanja kako Srbija i BiH žele da grade svoje odnose u budućnosti", kazala je Gojković.

Dodala je da biti predstavnik građana koji žive u Srbiji i BiH je posebna privilegija, ali i obaveza da razgovorima i konkretnim dogovorima se unaprijede bilateralni odnosi.

"Razgovarali smo o zajedničkim spoljnopolitičkim ciljevima obje države, to je punopravno članstvo u EU. Srbija iskreno podržava nastojanje BiH da postane kandidat za članstvo u EU i na tom putu će imati svu političku i tehničku pomoć, kako Skupštine, tako i čitave države Srbije", kazala je.

Navela je da je na današnjem sastanku razgovarano i o regionalnoj saradnji i kazala da Srbija smatra da je BiH država koja je njen najbliži partner, susjed i želi da čvrsto sarađuje, kako sa centralnim vlastima, tako i sa oba entiteta na političkom i ekonomskom planu.

"Našu saradnju možemo da unaprijedimo unapređenjem i sprovođenjem projekata koje dogovare vlade, kao i poboljšanje infrastrukture koja povezuje naše dvije države, saradnja u energetskom smislu i ekonomska saradnja, odnosno predstavljanje i izlazak na treća tržišta zajedno", navela je predsjednica Skupština.

Dodala je da je ova posjeta značajna za Srbiju i BiH, te da je poseban značaj pridodat jer delegaciji BiH predstoje razgovori sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Gojković je kazala da je dobila poziv da dođe u uzvratnu posjetu BiH i dodala da je sa zadovoljstvom taj poziv prihvatila.

"Ponoviću, ovo je istorijski čin Parlamentarne skupštine BiH i taj čin ima poruku koliko je BiH stalo do dobrih i jakih veza sa Srbijom", kazala je Gojković.

Predsjedavajući Doma narod Ognjen Tadić kazao je nakon sastanka da su razgovarali o mogućim aspektima saradnje između dva parlamenta, te da je ova dvodnevna posjeta prilika da se razmijene mišljenja kako uspostaviti što bolje odnose dve zemlje.

Čestitao je Dan pobjede svim građanima Srbije i BiH i kazao da je danas prilika da se svi podsjetimo da je njihova posjeta Srbiji upravo na današnji dan koji obilježava i tri istorijske platforme, koje su bile vezane za izgradnju budućnosti kako Srbije, tako i odnosa u regionu.

"Prva platforma vezana za 1911. Godinu koja se tiče oslobođenja južnoslovenskih naroda, potom platforma pobjede nad fašizmom vezane za 1945. godinu i ova sada platforma koja obilježava čitav region, a to je platforma EU i naše želje da članstvom u Uniji obezbijedimo što bolje uslove za život svim ljudima koji na ovom prostoru žive", kazao je Tadić.

Dodao je da se u smislu evropskih integracija zahvaljuje Skupštini Srbije koja pruža punu podršku BiH na tom putu.

"Današnjim sastankom pokazali smo u kojoj mjeri su sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i svi predstavnici zainteresovani za što bolje moguće odnose sa Skupštinom Srbije i Srbijom u cjelini", kazao je Tadić.

Osim Tadića i Bosića, sastanku sa Gojković prisustvovali su i prvi zamenik predsedavajućeg Doma naroda Safet Softić, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović, drugi zamenik predsedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i drugi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto.

Delegacija BiH upisala se i u knjigu gostiju u Narodnoj skupštini Srbije.

(BN/Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Kiki

09.05.2018 10:36

Treba svaka drzava da cisti svoje dvoriste..imamo smeca i previse i sve je za reciklaze..

ODGOVORITE
Name

ре Кики

09.05.2018 11:31

Радиш ли ти било шта паметно, осим што шупљираш дању и ноћу на овом порталу.

Name

re_ре Кики

09.05.2018 11:59

Kako ti cirilicni znas da je on ovde danju i nocu?

Name

re

09.05.2018 12:02

Moj poso je da komentarisem i za to dobijem sendvic sa sunkom i slaninom.

Name

Žika

09.05.2018 13:02

Na nivou nema šta.

Name

Pixy

09.05.2018 13:54

Strategija: rastjerati svoj narod, a naseliti migrante.

Name

re re Kiki

09.05.2018 14:01

Ovaj cirilicni svoj hljeb jede tudju brigu brine.

Name

neko

09.05.2018 14:14

Prosjecne plate u regionu - Hrvatska 850 eura, CG 520 eura, Srbija 450 eura, Bih 440 eura, Makedonija 380 eura. U cemu je Srbija lider sem u laganju i prosipanju iz supljeg u prazno. Jedino u rijaliti programima i u eskort damama.

Name

Kako da ne

09.05.2018 13:45

Da nije Srbije nebi ni sunce sijalo.

ODGOVORITE
Name

Bolesni PE

10.05.2018 02:43

kakav bolesnik je ovaj PE non stop je na portalu i sve i svakog komentariše non stop koja šifra.

Name

razumio

09.05.2018 13:50

Ako je Srbija motor razvoja zasto se sama ne razvije? Kakva idiotska izjava!

ODGOVORITE
Name

Vuper

09.05.2018 17:50

Koji je to tandem za realizaciju. nema bez vucica nista dok on ne odobri

ODGOVORITE
Name

?

09.05.2018 20:34

Srbija je motor mira i rata

ODGOVORITE