Шта још може бити узрок сиједе косе

Сматра се да је процес косе која рано седи узрокован генетским факторима. Ипак, учинак може имати и стрес, напомињу научници са Универзитета Алабама, у Бирмингему.

Здравље 09.05.2018 | 11:24
Шта још може бити узрок сиједе косе
Научници су наиме открили да, кад је тело под стресом због неког разлога или озбиљног шока, долази до двоструког ефекта.

Гени задужени за контролу хормона стреса подстичу промене у фоликулама косе које производе боју. Кад се активира имунолошки систем, он такође може да подстакне промене у ћелијама фоликула косе. Због тога онда коса почиње да седи.

Научници су открили везу између гена који контролишу боју косе и оних гена који шаљу сигнал телу да је време за борбу против инфекције.

Студија објављена у часопису ПЛОС Биологy, спроведена на мишевима, показује да ћелије кад су нападнуте производе интерфероне. Интерферони омогућују да ћелије пролазе промене које ометају вирусе и генерално појачавају обрану.

Неочекивана успутна појава активације обрамбеног система је да искључује ћелије које производе боју косе и коже.

Аутори студије сматрају да би нам откриће ове повезаности могло бити од помоћи у разумевању појаве седе косе. Најважније од свега, моћи ћемо боље да разумемо болести попут леукодермије, пише Клиx.

Она узрокује дисколорацију делова коже, а погађа око 0.5 до 1 одсто популације. Тврдње како коса може поседети дословно преко ноћи нису ипак научно утемељене.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар