Šta još može biti uzrok sijede kose

Smatra se da je proces kose koja rano sedi uzrokovan genetskim faktorima. Ipak, učinak može imati i stres, napominju naučnici sa Univerziteta Alabama, u Birmingemu.

  • Magazin
  • Zdravlje


Naučnici su naime otkrili da, kad je telo pod stresom zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, dolazi do dvostrukog efekta.

Geni zaduženi za kontrolu hormona stresa podstiču promene u folikulama kose koje proizvode boju. Kad se aktivira imunološki sistem, on takođe može da podstakne promene u ćelijama folikula kose. Zbog toga onda kosa počinje da sedi.

Naučnici su otkrili vezu između gena koji kontrolišu boju kose i onih gena koji šalju signal telu da je vreme za borbu protiv infekcije.

Studija objavljena u časopisu PLOS Biology, sprovedena na miševima, pokazuje da ćelije kad su napadnute proizvode interferone. Interferoni omogućuju da ćelije prolaze promene koje ometaju viruse i generalno pojačavaju obranu.

Neočekivana usputna pojava aktivacije obrambenog sistema je da isključuje ćelije koje proizvode boju kose i kože.

Autori studije smatraju da bi nam otkriće ove povezanosti moglo biti od pomoći u razumevanju pojave sede kose. Najvažnije od svega, moći ćemo bolje da razumemo bolesti poput leukodermije, piše Klix.

Ona uzrokuje diskoloraciju delova kože, a pogađa oko 0.5 do 1 odsto populacije. Tvrdnje kako kosa može posedeti doslovno preko noći nisu ipak naučno utemeljene.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.