Šta još može biti uzrok sijede kose

Smatra se da je proces kose koja rano sedi uzrokovan genetskim faktorima. Ipak, učinak može imati i stres, napominju naučnici sa Univerziteta Alabama, u Birmingemu.

Zdravlje 09.05.2018 | 11:24
Šta još može biti uzrok sijede kose
Naučnici su naime otkrili da, kad je telo pod stresom zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, dolazi do dvostrukog efekta.

Geni zaduženi za kontrolu hormona stresa podstiču promene u folikulama kose koje proizvode boju. Kad se aktivira imunološki sistem, on takođe može da podstakne promene u ćelijama folikula kose. Zbog toga onda kosa počinje da sedi.

Naučnici su otkrili vezu između gena koji kontrolišu boju kose i onih gena koji šalju signal telu da je vreme za borbu protiv infekcije.

Studija objavljena u časopisu PLOS Biology, sprovedena na miševima, pokazuje da ćelije kad su napadnute proizvode interferone. Interferoni omogućuju da ćelije prolaze promene koje ometaju viruse i generalno pojačavaju obranu.

Neočekivana usputna pojava aktivacije obrambenog sistema je da isključuje ćelije koje proizvode boju kose i kože.

Autori studije smatraju da bi nam otkriće ove povezanosti moglo biti od pomoći u razumevanju pojave sede kose. Najvažnije od svega, moći ćemo bolje da razumemo bolesti poput leukodermije, piše Klix.

Ona uzrokuje diskoloraciju delova kože, a pogađa oko 0.5 do 1 odsto populacije. Tvrdnje kako kosa može posedeti doslovno preko noći nisu ipak naučno utemeljene.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar