Кортизол нам тањи живце

Ниво хормона стреса је лети знатно виши. Ово откриће је осветлило нову страну феномена "летњег блуза" који научнике интригира већ годинама.

Здравље 09.05.2018 | 11:15
Кортизол нам тањи живце
АКО сте нервозни од врућине, за то постоји научно објашњење. Наиме, нова научна студија показала је да заједно са живом у термометру расте и хормон стреса у нашем организму. Ово откриће је осветлило нову страну феномена "летњег блуза" који научнике интригира већ годинама.

Сада постоји мноштво доказа који топло време повезују са агресијом, суицидношћу и насиљем. Пољски тим научника је открио да на врућину тако реагујемо због хормона стреса - кортизола, који је нижи зими него лети, због чега нас врућина чини раздражљивим. Научници су објаснили да то може да има и утицај на здравље јер је ова хемикалија веома важна у регулисању шећера, соли и течности у телу.

Докторка Доминика Каниковска са Универзитета медицинских наука у Познању каже да је право изненађење што лети имамо виши ниво овог хормона.

- Ова открића су у супротности са традиционалним схватањем лета као "лакшег" годишњег доба - каже она.

Многобројне теорије сугерисале су да повећање температура убрзава рад срца, повећава ниво тестостерона и других метаболичких реакција које су окидач за симпатетички нервни систем, због чега су људи агресивнији. Докторка Каниковска и њене колеге кажу да је разлог једноставан: за све то заслужан је утицај времена на кортизол. О њему се говори као о хормону стреса јер се у крвоток ослобађа у стресним ситуацијама.

Група истраживача анализирала је студенте медицине два насумична дана током лета и током зиме, а утврдили су да је ниво кортизола виши лети. Каниковска наглашава да је истраживање било веома детаљно и да су током периода тестирања - целих 24 сата - на свака два сата у узорцима пљувачке мерили ниво коризола и маркере запаљења.

Маркери запаљења нису се драстично мењали у зависности од годишњег доба.

ВИШЕ НАСИЉА ЛЕТИ

Идеју да истражују о овој теми научници су добили анализирајући податке о криминалу, који су показали да је већа стопа насиља лети, посебно у данима који су топлији од просека.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар