Kortizol nam tanji živce

Nivo hormona stresa je leti znatno viši. Ovo otkriće je osvetlilo novu stranu fenomena "letnjeg bluza" koji naučnike intrigira već godinama.

Zdravlje 09.05.2018 | 11:15
Kortizol nam tanji živce
AKO ste nervozni od vrućine, za to postoji naučno objašnjenje. Naime, nova naučna studija pokazala je da zajedno sa živom u termometru raste i hormon stresa u našem organizmu. Ovo otkriće je osvetlilo novu stranu fenomena "letnjeg bluza" koji naučnike intrigira već godinama.

Sada postoji mnoštvo dokaza koji toplo vreme povezuju sa agresijom, suicidnošću i nasiljem. Poljski tim naučnika je otkrio da na vrućinu tako reagujemo zbog hormona stresa - kortizola, koji je niži zimi nego leti, zbog čega nas vrućina čini razdražljivim. Naučnici su objasnili da to može da ima i uticaj na zdravlje jer je ova hemikalija veoma važna u regulisanju šećera, soli i tečnosti u telu.

Doktorka Dominika Kanikovska sa Univerziteta medicinskih nauka u Poznanju kaže da je pravo iznenađenje što leti imamo viši nivo ovog hormona.

- Ova otkrića su u suprotnosti sa tradicionalnim shvatanjem leta kao "lakšeg" godišnjeg doba - kaže ona.

Mnogobrojne teorije sugerisale su da povećanje temperatura ubrzava rad srca, povećava nivo testosterona i drugih metaboličkih reakcija koje su okidač za simpatetički nervni sistem, zbog čega su ljudi agresivniji. Doktorka Kanikovska i njene kolege kažu da je razlog jednostavan: za sve to zaslužan je uticaj vremena na kortizol. O njemu se govori kao o hormonu stresa jer se u krvotok oslobađa u stresnim situacijama.

Grupa istraživača analizirala je studente medicine dva nasumična dana tokom leta i tokom zime, a utvrdili su da je nivo kortizola viši leti. Kanikovska naglašava da je istraživanje bilo veoma detaljno i da su tokom perioda testiranja - celih 24 sata - na svaka dva sata u uzorcima pljuvačke merili nivo korizola i markere zapaljenja.

Markeri zapaljenja nisu se drastično menjali u zavisnosti od godišnjeg doba.

VIŠE NASILjA LETI

Ideju da istražuju o ovoj temi naučnici su dobili analizirajući podatke o kriminalu, koji su pokazali da je veća stopa nasilja leti, posebno u danima koji su topliji od proseka.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar