Посланици запалили америчку заставу

Због одлуке америчког предсеника да се САД повуку из Иранског споразума, ирански посланици запалили америчку заставу од папира у парламенту.

Свијет 09.05.2018 | 10:33
Посланици запалили америчку заставу
Посланици су узвикивали "Смрт Америци", а запалили су и папир који је симболично представљао нуклеарни споразум, пренела је агенција АП.

Подсетио, Трамп је у уторак саопштио да се САД повлаче из нуклеарног споразума са Ираном и да ће поново увести санкције Ирану, и то "највишег степена". Трамп је додао и да би друге земље могле бити санкционисане. Нуклеарни споразум са Ираном је, како је истакао амерички председник, требало да штити САД и савезнике, али је омогућио Ирану да настави да обогаћује уранијум.

С друге стране, генерални секретар УН Антонио Гутереш каже да је дубоко забринут због одлуке америчког председника и позива преостале потписнице тог споразума да се придржавају својих обавеза.

"Од суштинског је значаја да све бриге у вези са применом плана буду решене преко механизама, који су успостављени у ЗСАП (Заједничком свеобухватном акционом плану). Питања која нису директно повезана са ЗСАП требало би решити без предрасуда да би се сачувао споразум и његова постигнућа", навео је Гутереш у саопштењу.

ШШефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини каже да ће ЕУ наставити да подржава пуну имплементацију нуклеарног споразума са Ираном. "Споразум је функционан и и испуњава свој циљ који гарантује да Иран не развија нуклеарно оружје. ЕУ је одлучна да га сачува", поручила је Могерини.

"Нуклеарни споразум са Ираном је кулминација 12 година дипломатских активности. Он припада целој међународној заједници", додала је Могерини и истакла да је ирански нуклеарни споразум "кључан за безбедност региона, Европе и света" и позвала остатак међународне заједнице да настави да испуњава свој део обавеза и обезбеди пуну имплементацију споразума у циљу заједничке безбедности.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар