Вучић: Русија да искаже став о КиМ

Предсједник Србије Александр Вучић оцијенио је данас, по доласку у посјету Москви, да је позив предсједника Руске федерације Владимира Путина значајан сигнал за Србију и велика част за представнике Србије, те најавио да ће предсједника Русије замолити да највише пажње посвете регионалним питањима, односно прије свега Косову и Метохији.

Србија 08.05.2018 | 15:44
Вучић: Русија да искаже став о КиМ
Вучић је најавио да ће са Путином разговарати о свим важним питањима за нашу земљу, о убрзању наше економске сарадње, енергетици, прије свега о Турском току и гасном снабдјевању Србије, о војно-техничкој сарадњи.

“Највише времена ћемо свакако разговарати о глобалној, регионалној политици, о очувању статуса војне неутралности Србије и о Косову и Метохији, нема никакве сумње. Сматрам да би, уз то што Русија подржава ставове Србије, било важно да и Русија изађе са својим ставом, и замолићу председника Путина да, поред директне подршке коју пружа Србији недвосмислено, изађе са својим политичким ставом кроз све друге органе и институције и међународне организације", рекао је Вучић", рекао је он.

На питање шта очекује од предсједника Путина и Русије, Вучић је одговорио да су он, као и Србија мали да би могли да очекују нешто до Русије, већ да нешто замоле.

“Да ли имам нешто да замолим председника Путина? Имаћу. Али, нажалост, то ће остати за нас двојицу", додао је он.

“Имаћемо дуге разговоре, уверен сам пријатељске, отворене и искрене. Прво ћемо имати састанак у четири ока, па ћемо вечерати заједно. Сутра јутро имамо величанствену параду поводом победен над фашизмом, онда заједничко полагање венаца, мислим да ће заједно са нама венце положити израелски премијер Бењамин Нетањаху. После тога имамо пријем у Кремљу, па учествујемо, на позив председника Путина, у акцији ‘бесмртни пук’", објаснио је Вучић новинарима.

Ово је, према његовим ријечима показатељ искреног и отвореног пријатељства које постоји између Србије и Русије.

“Ово је значајан сигнал за нашу земљу и велика част за представнике Србије, што су баш на данашњи дан позвани у Москву и што уживамо овако гостропримство председника Путина", казао је он.

Упитан да ли је било планирано да прва посјета страног државника од када је предсједник Путин добио нови мандат буде баш шеф српске државе, Вучић је казао да је позив добио прије неколико дана.

“По плану посјете видите да је планирано и да је предсједник Путин то желио. Нисам ја нити можете сами себе да позовете овде. Стварно мислим да је велика част за нашу земљу“; подвукао је он.

Вучић је најавио да ће предскеднику Путину упутити позив да посјети Србију.

“Ми ћемо крајем године организовати и велики скуп, обележавање, прославу поебде у Првом светском рату, занчајних победа у Другом светском рату, али и присаједињење Војводине Србији. Мислим да су то све важни догађаји и надамо се и доласку председника Путина у Србију пре краја ове године. Ја ћу му вечерас и званично упутити позив“, рекао је он.

Казао је да са Путином има много тога да разговара, указујући да се много тога мења у свијету.

“Председник Путин и турски председник (Реџеп Тајип) Ердоан разговарају на сваких 15 дана. Ствари се мењају на дневном нивоу у савременом свету. Ја сам срећан што су наши односи такви да, када је било потребно, упркос ужасно тешкој ситуацији када је у тржном центру много деце погинуло, Путин се јавио када смо имали кризу на северу Косова. Мислим да сам се састао више пута са председником Путином него сви председници у претходних 30 година заједно са свим руским председницима. То говори о унапређењу наше сарадње, већој блискости, о већем поверењу“, нагласио је он.

Вучић је подвукао да Србија не обећава превише, да се налази на евроспком путу, али да, када каже да неће да уведе санкције Руској федерацији онда их и неће увести, као и када каже да неће у НАТО и да је војно неутрална знају да то то значи.

“Та позиција једне суштински независне земље, поносног и непокореног народа који жели своју будућност и своју слободу, наилази на поштовање које сте могли да видите јуче у Анкари, прекјуче у Истанбулу и данас у Москви. Поносан сам због грађана Србије што смо такву позицију наше земље успјели да изградимо“, објаснио је Вучић.

Изразио је наду у решавање бројних ствари које ће додатно допринијети бољем животу наших грађана.

С тим у вези је указао да када се год прича о војно техничким споразумима све што набавимо од оружја и оруђа то су додатне гаранцијеза нашу земљу, јер служи само одвраћању сваког агресора од потенцијалног напада на нашу земљу.

“Радујем се нашем сусрету и верујем да ћемо имати добрих резултата, а свакако током вечере молићу председника Путина да највише пажње посветимо регионалним питањима, балканским, односно пре свега Косову и Метохији”, закључио је он.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Буди добар комсија и то је то

08.05.2018 14:05

Па да,Србија је мала и небитна за Русију да би се због ње завадили са великим и јаким.Ово мозе овако посјете као подрска на папиру и бла бла блааа али користи од Руса нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2018 18:47

Ја сумњам у ову љубав

Name

@ Тип топ

08.05.2018 14:14

Срби из РС хоце да буду веци Срби од они из Србије,а ови опет хоце да буду веци Руси од они у Русији.А Руси гледају свој интерес бас се сикирају за Косовом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

08.05.2018 14:26

Вуцицу прво ниси цовек немас карактер друго па како да дозволис себи да други одлуцују о Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

08.05.2018 14:45

Е будало..уколико тако мислис како говорис..а мозда си толико блесав да мислис да те зове јер му је стало до тебе и Србије...мој Алеxандрре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мууу

08.05.2018 14:58

Срби дизу русе у небеса и дају им велику битноцу.Зеле на тај нацин доци до свог интереса.Несрби на балкану се окрецу американцима за помоц јер се боје Тога.Мислим да је то греска и једни и други.Китити се тудјим перјем је поприлицно блесаво.

ОДГОВОРИТЕ