Vučić: Rusija da iskaže stav o KiM

Predsjednik Srbije Aleksandr Vučić ocijenio je danas, po dolasku u posjetu Moskvi, da je poziv predsjednika Ruske federacije Vladimira Putina značajan signal za Srbiju i velika čast za predstavnike Srbije, te najavio da će predsjednika Rusije zamoliti da najviše pažnje posvete regionalnim pitanjima, odnosno prije svega Kosovu i Metohiji.

Srbija 08.05.2018 | 15:44
Vučić: Rusija da iskaže stav o KiM
Vučić je najavio da će sa Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima za našu zemlju, o ubrzanju naše ekonomske saradnje, energetici, prije svega o Turskom toku i gasnom snabdjevanju Srbije, o vojno-tehničkoj saradnji.

“Najviše vremena ćemo svakako razgovarati o globalnoj, regionalnoj politici, o očuvanju statusa vojne neutralnosti Srbije i o Kosovu i Metohiji, nema nikakve sumnje. Smatram da bi, uz to što Rusija podržava stavove Srbije, bilo važno da i Rusija izađe sa svojim stavom, i zamoliću predsednika Putina da, pored direktne podrške koju pruža Srbiji nedvosmisleno, izađe sa svojim političkim stavom kroz sve druge organe i institucije i međunarodne organizacije", rekao je Vučić", rekao je on.

Na pitanje šta očekuje od predsjednika Putina i Rusije, Vučić je odgovorio da su on, kao i Srbija mali da bi mogli da očekuju nešto do Rusije, već da nešto zamole.

“Da li imam nešto da zamolim predsednika Putina? Imaću. Ali, nažalost, to će ostati za nas dvojicu", dodao je on.

“Imaćemo duge razgovore, uveren sam prijateljske, otvorene i iskrene. Prvo ćemo imati sastanak u četiri oka, pa ćemo večerati zajedno. Sutra jutro imamo veličanstvenu paradu povodom pobeden nad fašizmom, onda zajedničko polaganje venaca, mislim da će zajedno sa nama vence položiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Posle toga imamo prijem u Kremlju, pa učestvujemo, na poziv predsednika Putina, u akciji ‘besmrtni puk’", objasnio je Vučić novinarima.

Ovo je, prema njegovim riječima pokazatelj iskrenog i otvorenog prijateljstva koje postoji između Srbije i Rusije.

“Ovo je značajan signal za našu zemlju i velika čast za predstavnike Srbije, što su baš na današnji dan pozvani u Moskvu i što uživamo ovako gostroprimstvo predsednika Putina", kazao je on.

Upitan da li je bilo planirano da prva posjeta stranog državnika od kada je predsjednik Putin dobio novi mandat bude baš šef srpske države, Vučić je kazao da je poziv dobio prije nekoliko dana.

“Po planu posjete vidite da je planirano i da je predsjednik Putin to želio. Nisam ja niti možete sami sebe da pozovete ovde. Stvarno mislim da je velika čast za našu zemlju“; podvukao je on.

Vučić je najavio da će predskedniku Putinu uputiti poziv da posjeti Srbiju.

“Mi ćemo krajem godine organizovati i veliki skup, obeležavanje, proslavu poebde u Prvom svetskom ratu, zančajnih pobeda u Drugom svetskom ratu, ali i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji. Mislim da su to sve važni događaji i nadamo se i dolasku predsednika Putina u Srbiju pre kraja ove godine. Ja ću mu večeras i zvanično uputiti poziv“, rekao je on.

Kazao je da sa Putinom ima mnogo toga da razgovara, ukazujući da se mnogo toga menja u svijetu.

“Predsednik Putin i turski predsednik (Redžep Tajip) Erdoan razgovaraju na svakih 15 dana. Stvari se menjaju na dnevnom nivou u savremenom svetu. Ja sam srećan što su naši odnosi takvi da, kada je bilo potrebno, uprkos užasno teškoj situaciji kada je u tržnom centru mnogo dece poginulo, Putin se javio kada smo imali krizu na severu Kosova. Mislim da sam se sastao više puta sa predsednikom Putinom nego svi predsednici u prethodnih 30 godina zajedno sa svim ruskim predsednicima. To govori o unapređenju naše saradnje, većoj bliskosti, o većem poverenju“, naglasio je on.

Vučić je podvukao da Srbija ne obećava previše, da se nalazi na evrospkom putu, ali da, kada kaže da neće da uvede sankcije Ruskoj federaciji onda ih i neće uvesti, kao i kada kaže da neće u NATO i da je vojno neutralna znaju da to to znači.

“Ta pozicija jedne suštinski nezavisne zemlje, ponosnog i nepokorenog naroda koji želi svoju budućnost i svoju slobodu, nailazi na poštovanje koje ste mogli da vidite juče u Ankari, prekjuče u Istanbulu i danas u Moskvi. Ponosan sam zbog građana Srbije što smo takvu poziciju naše zemlje uspjeli da izgradimo“, objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu u rešavanje brojnih stvari koje će dodatno doprinijeti boljem životu naših građana.

S tim u vezi je ukazao da kada se god priča o vojno tehničkim sporazumima sve što nabavimo od oružja i oruđa to su dodatne garancijeza našu zemlju, jer služi samo odvraćanju svakog agresora od potencijalnog napada na našu zemlju.

“Radujem se našem susretu i verujem da ćemo imati dobrih rezultata, a svakako tokom večere moliću predsednika Putina da najviše pažnje posvetimo regionalnim pitanjima, balkanskim, odnosno pre svega Kosovu i Metohiji”, zaključio je on.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Budi dobar komsija i to je to

08.05.2018 14:05

Pa da,Srbija je mala i nebitna za Rusiju da bi se zbog nje zavadili sa velikim i jakim.Ovo moze ovako posjete kao podrska na papiru i bla bla blaaa ali koristi od Rusa nema.

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2018 18:47

Ja sumnjam u ovu ljubav

Name

@ Tip top

08.05.2018 14:14

Srbi iz RS hoce da budu veci Srbi od oni iz Srbije,a ovi opet hoce da budu veci Rusi od oni u Rusiji.A Rusi gledaju svoj interes bas se sikiraju za Kosovom.

ODGOVORITE
Name

dzoo

08.05.2018 14:26

Vucicu prvo nisi covek nemas karakter drugo pa kako da dozvolis sebi da drugi odlucuju o Srbiji.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

08.05.2018 14:45

E budalo..ukoliko tako mislis kako govoris..a mozda si toliko blesav da mislis da te zove jer mu je stalo do tebe i Srbije...moj Alexandrre

ODGOVORITE
Name

Muuu

08.05.2018 14:58

Srbi dizu ruse u nebesa i daju im veliku bitnocu.Zele na taj nacin doci do svog interesa.Nesrbi na balkanu se okrecu amerikancima za pomoc jer se boje Toga.Mislim da je to greska i jedni i drugi.Kititi se tudjim perjem je poprilicno blesavo.

ODGOVORITE