Није теорија завјере, истина је!

Премијер лига штеловала календар, ТОП 6 привилеговани? А ни два наредна клуба нису лоше пролазила. . .

Фудбал 11.05.2018 | 09:00
Није теорија завјере, истина је!
Таблоидна штампа даће целој причи неку мистичну ноту, спекулишући о томе како су највећи клубови Премијер лиге привилеговани у односу на конкуренцију. Реалност је међутим нешто другачија. Управа такмичења једноставно је морала да се послужио маркетиншким триковима како би исте те клубове учинила најбогатијима на свету. Па чак и ако то значи да се шест најмоћнијих клубова Енглеске - Манчестер Сити, Тотенхем, Арсенал, Челси, Манчестер јунајтед и Ливерпул - не могу да се састану један са другим ни у првом ни у последњем колу!

Да је заиста тако - а годинама већ тренери мањих клубова причају да јесте - открио је угледни Тајмс дошавши до понуде коју је Премијер лига слала ТВ станицама приликом преговора о продаји права на преносе утакмица.

У тој понуди, ТВ кућама се гарантује и да се ни у једном колу неће одиграти више од два дербија клубова из такозване ТОП 6 групе. Такође се гарантује и да ће у сваком колу бити барем један окршај тимова из ТОП 8 групе, коју су ове сезоне поред првих шест набројаних чинили и Евертон и Саутемптон.

Тимови из ТОП 6 и ТОП 8 групе се бирају према пласману у последње три сезоне, а њихове се утакмице темпирају тако да би у сваком колу било нешто од врхунског фудбала да се погледа. Па је тако изведено и да у 26 од 38 кола сезоне имамо барем један дерби клубова из ТОП 6 групе.

А зашто не у првом и последњем колу? У првом не зато што су људи углавном на одморима и већ традиционално старт сезоне није толико гледан колико наредне рунде такмичења. У последњем се дерби мечеви избегавају јер се све утакмице кола играју у истом термину. Ако би једна одскочила, све друге би пале у други план, а то већ није у интересу такмичења.

Тајмс је такође открио и да се мечеви најбољих шест клубова никад не играју викендима у којима су на програму полуфинала ФА купа.

Критичари ће наравно рећи да су највећи под протекцијом. Што делом и јесте тако, али они и доносе највише пара. Сада додуше покушавају и да себи обезбеде највећи део финансијског колача од продаје ТВ права. А то већ није фер.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар