Nije teorija zavjere, istina je!

Premijer liga štelovala kalendar, TOP 6 privilegovani? A ni dva naredna kluba nisu loše prolazila. . .

Fudbal 11.05.2018 | 09:00
Nije teorija zavjere, istina je!
Tabloidna štampa daće celoj priči neku mističnu notu, spekulišući o tome kako su najveći klubovi Premijer lige privilegovani u odnosu na konkurenciju. Realnost je međutim nešto drugačija. Uprava takmičenja jednostavno je morala da se poslužio marketinškim trikovima kako bi iste te klubove učinila najbogatijima na svetu. Pa čak i ako to znači da se šest najmoćnijih klubova Engleske - Mančester Siti, Totenhem, Arsenal, Čelsi, Mančester junajted i Liverpul - ne mogu da se sastanu jedan sa drugim ni u prvom ni u poslednjem kolu!

Da je zaista tako - a godinama već treneri manjih klubova pričaju da jeste - otkrio je ugledni Tajms došavši do ponude koju je Premijer liga slala TV stanicama prilikom pregovora o prodaji prava na prenose utakmica.

U toj ponudi, TV kućama se garantuje i da se ni u jednom kolu neće odigrati više od dva derbija klubova iz takozvane TOP 6 grupe. Takođe se garantuje i da će u svakom kolu biti barem jedan okršaj timova iz TOP 8 grupe, koju su ove sezone pored prvih šest nabrojanih činili i Everton i Sautempton.

Timovi iz TOP 6 i TOP 8 grupe se biraju prema plasmanu u poslednje tri sezone, a njihove se utakmice tempiraju tako da bi u svakom kolu bilo nešto od vrhunskog fudbala da se pogleda. Pa je tako izvedeno i da u 26 od 38 kola sezone imamo barem jedan derbi klubova iz TOP 6 grupe.

A zašto ne u prvom i poslednjem kolu? U prvom ne zato što su ljudi uglavnom na odmorima i već tradicionalno start sezone nije toliko gledan koliko naredne runde takmičenja. U poslednjem se derbi mečevi izbegavaju jer se sve utakmice kola igraju u istom terminu. Ako bi jedna odskočila, sve druge bi pale u drugi plan, a to već nije u interesu takmičenja.

Tajms je takođe otkrio i da se mečevi najboljih šest klubova nikad ne igraju vikendima u kojima su na programu polufinala FA kupa.

Kritičari će naravno reći da su najveći pod protekcijom. Što delom i jeste tako, ali oni i donose najviše para. Sada doduše pokušavaju i da sebi obezbede najveći deo finansijskog kolača od prodaje TV prava. A to već nije fer.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar