Турбулентна животна прича Франка Риберија...

Грађевина, ниже лиге, бег од истанбулскх бејзбол палица и мирна лука у Минхену! И до 2019. године.

Фудбал 14.05.2018 | 23:15
Турбулентна животна прича Франка Риберија...
Није то баш протекло како су у Бајерну испланирали. Франк Рибери је први објавио вест, а кад је схватио да је пожурио избрисао је, али је већ било касно. Тек који сат касније баварски гигант је потврдио: омиљени Француз у Минхену продужио је уговор са шампионом Немачке и на следећу сезону што у преводу значи да ће на Алијанц арена провести безмало 12 година!

А није тако изгледало на почетку каријере сада већ 35-годишњег ветерана.

У младости је имао пубертетске бубице, па га је Лил отерао из сопствене академије, а Рибери се дуго смуцао по нижим француским лигама и чак као 20-годишњак, баш пред долазак у Брест у коме је одиграо прву добру полусезону, био принуђен да са оцем ради на грађевини.

Из Бреста у Мец и деби у Лиги 1. Био је сјајан, навијачи су га поредили са Робером Пиресом, али је љубав кратко трајала. Легендарни Георге Хаџи га је одвео у Галатасарај за свега 2.000.000 евра.

Али ни тамо Рибери није пронашао срећу. Плате су касниле и решио је да дигне руке. Иако је имао важећи уговор на три године побегао је назад у Француску, овог пута у Олимпик из Марсеља. У Истанбулу су полудели, тражили да им се исплати обештећење од 10.000.000, али је Рибери успео да их добије на суду бранећи се, између осталог, и тврдњом да су му бивши аген Џон Бико т и један од Галатиних директора Булент Тулун претили бејзбол палицом. Фифа, а потом и Суд за арбитражу у спорту, пресудили су у фудбалерову корист. Рибери је стигао на Велодром и већ после прве сезоне, појачане добрим наступом на Мундијалу у Немачкој, постао један од траженијих играча Европе.

Нису то још биле суме које се данас врте у свету фудбала, али биле су огромне за ту еру. Арсенал је покренуо лицитацију са 15.000.000 евра, Реал је касније наводно нудио 30.000.000, али је Рибериизабрао Бајерн. Олимпик је прихватио обештећење од 25.000.000 евра. У то време, најскупља Олимпикова продаја. Смешно сада звучи та цифра.

У то време чудан је био и Риберијев избор. Био је то период потпуне доминације енглеских клубова, уз наравно све јаче Барселону и Реал. Бајерн се баш није сврставао у најужи круг кандидата за највише подвиге. Али са доласком Риберија, касније и Арјена Робена, све се променило.

Колико тачно можда и најбоље описује податак да је само годину дана после његовог доласка у Минхен газда Челсија Роман Абрамович понудио Бајерну чак 80.000.000 евра и Жозеа Босингвуу замену за Риберија! Незамисливе паре за Бајерн те 2008. године. Понуда је одбијена и са ове дистанце чини се да је Бајерн тада повукао један од мудријих потеза у новијој историји.

Осам титула првака Немачке у прилог тој тези. Пет пехара у Купу. Четири Суперкупа. Светско клупско првенство. Европски Суперкуп. И највреднији од свих: трофеј Лиге шампиона 2013. године. Тачно 385 утакмица, 117 голова, 177 асистенција...

Прича се наставља.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар