8 грађана БиХ промијенило пол

Укупно осам пацијената из БиХ, а 400 са простора бивше Југославије, у протеклих десет година промијенило је пол у здравственим установама у Београду.

Босна и Херцеговина 07.05.2018 | 07:54
8 грађана БиХ промијенило пол
Прије операције морали су да прођу процес од најмање двије године, како би постигли жељени резултат.

"Операција представља посљедњи дио транзиције ка жељеном полу и укључује одстрањење постојећих унутрашњих и спољашњих полних органа с којима је трансродна особа рођена, те формирање нових према полу ка којем особа тежи", рекао је за "Независне" Мирослав Ђорђевић, свјетски признати хирург из области трансродне медицине, уролог Дечје универзитетске клинике у Тиршовој у Београду и професор на Медицинском факултету у Београду, који је оперисао ове пацијенте.

Према његовим ријечима, прије операције неопходно је да се особа обрати за мишљење код стручних психијатара/психолога, а то праћење, како каже, траје око годину.

"Након тог праћења, када се добије препорука стручњака, особа започиње хормонску терапију према полу којем тежи и након око годину она има право да се обрати за хируршку транзицију, што значи да процес прије операције траје најмање двије године", казао је Ђорђевић.

За највише осам сати, појаснио је Ђорђевић, жена може да постане мушкарац, а мушкарац да постане жена.

"Операције се, углавном, изводе у једном акту и трају од три до осам сати, у зависности од типа операције и начина реконструкције нових гениталија", истиче Ђорђевић за "Независне".

Како наводи, за пацијенте из Србије операције се изводе на Универзитетској дечјој клиници, а за све остале у специјалној болници СТ "Медика" у Београду.

Истакао је да су и операције промјене мушкарца у жену и жене у мушкарца комплексне и да могу довести до одређених компликација, те се зато, како каже, и савјетује трансродним особама да се за подршку обрате стручним тимовима у Београдском центру за трансродна стања, гдје је до сада лијечено преко 400 особа са подручја бивше Југославије.

Александар Милић, психолог из Бањалуке, појаснио је да људи могу имати неке хормоналне поремећаје, односно насљедне поремећаје полности.

"У случају насљедних поремећаја људи теже да разријеше то и да се усмјере ка једном полу, а са друге стране имате људе који у свом полу не остваре себе, односно не разријеше одређене унутрашње несугласице", истиче Милић.

Према његовим ријечима, када је у питању друга категорија, ту постоји унутрашњи конфликт у човјеку између оног што жели и онога што може.

"Лица која теже полу супротном од оног у којем су рођена се уживљавају и играју улогу у полу који прижељкују, па прибјегавају и медицинским захватима промјене пола како би добили и физичку слику пола којег желе", рекао је Милић.

Славни који су промијенили пол

Кејтлин Џенер

Брус Џенер, отац познате манекенке Кендал, промијенио је пол и постао жена по имену Кејтлин. Познат је као америчка ТВ личност и освајач златне олимпијске медаље.

Балиан Бушбаун

Један од "заробљеника у туђем тијелу" био је Балиан Бушбаун, који је некад био жена, скакачица увис. Прије 11 година се повукао из спорта и подвргнуо се операцији промјене пола.

Јан Харви

Глумац и станд уп комичар, Јан Харви је некад био жена и већ као врло млад се изјашњавао као трансродна особа. Овај педесетогодишњак је у тридесет другој години одлучио да се подвргне операцији промјене пола и постане мушкарац.

Извор: НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ОваВласт

07.05.2018 08:00

Ова власт нас ј.бе све по реду-и муско и зенско, па ако сам муско, промијеницу пол (сада сам муско), па нек ме ј.бе као зену, јер, то је природно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

07.05.2018 08:59

Ма режу чуне да избјегну мобилизацију

Name

пол

07.05.2018 12:39

Којег пола је премијер србије ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

побро

07.05.2018 14:56

Ха ха ха добри сте у коментарима.

ОДГОВОРИТЕ