Посрнули великан се вратио у Бундеслигу!

Послије Фортуне из Дизелдорфа, други сигуран путник у елитни шампион Њемачке је тим Нирнберга! Пре 50 година шампиони, данас славе повратак у Бундеслигу! Нирнберг је и математички постао прволигаш, док ће Кил играти у баражу за пласман у елиту.

Фудбал 06.05.2018 | 21:05
Посрнули великан се вратио у Бундеслигу!
Некадашњи деветоструки шампион Бундеслиге је побједом у Сандхаузену коло прије краја осигурао повратак у елитни разред њемачког фудбала након четири сезоне у Другој лиги Њемачке!

Хано Бехренс и Тим Леиболд били су стријелци за Нирнберг у недјељној утакмици на стадиону "Хардвалд" гдје је прослављена 17. овосезонска побједа у "Цвајти", али се велика прослава повратка у Бундеслигу очекује у посљедњем колу на домаћем мечу против Сент Паулија.

Нирнберг је по броју освојених титула одмах иза Бајерна, али посљедњи пут давне 1968. године.

Претпоследње коло Цвајте отклонило нам је преостале две дилеме око пласмана у виши ранг, а поред Фортуне и Нирнберг ће од лета играти директно у највишем рангу немачког фудбала. Ради се о једном од довова тамошњег фудбала, клуба који је чак девет пута био шампион Немачке и који по реномеу треба да игра сваког викенда са најбољима - Бајерном, Шалкеом, Борусијом из Дортмунда...

После четири сезоне таворења у Цвајти, Дер Клуб је данас коначно пронашао излаз, а за њега се побринуо 48-годишњи тренер Михаел Келнер који је маестрално предводио овај тим у тешкој и исцрпљујућој сезони.

Повратак у Бундеслигу рутински је оверен на гостовању у Сандхаузену где је Нирнберг славио са 2:0 головима Беренса у 38. и Лејболда у 76. минуту, а захваљујући киксу Фортуне, уочи последњег кола Нирнберг је преузео чело табеле и моћиће наредног викенда да освоји "салатару" намењену првопласираном клубу у другој лиги Немачке.

Занимљиво, промоција је изборена у сезони у којој славе 50 година од освајања последње титуле шампиона Немачке, давне 1968. године.

Поред Фортуне и Нирнберга у елити би следеће сезоне могао да игра и Кил. Новајлија у Цвајти успео је у првој сезони у вишем рангу да се докопа трећег места и баража са 16-пласираним из Бундеслиге. Екипа са севера Немачке није добила бундеслигашку лиценцу и питање је где ће играти као домаћин у елити следеће сезоне, али је на терену заслужила право да се бори са Волфзбургом или Хамбургером у зависности ко буде 16. у Бундеслиги

Њихов најбољи стрелац Марвин Дукч побринуо се данас да освоје бод вредан трећег места и то на гостовању у Дизелдорфу (1:1). Иако је лидер водио поготком Белгијанца Рамана од 75. минута, чим је лопта кренула са центра Дукч је на другој страни 17. голом у сезони донео баража вредан бод свом тиму. Килу су на руку ишли и данашњи порази сва три кандидата за треће место - Регензбурга, Арминије и Бохума - па ће се вечерас сигурно славити и у граду рукомета.

Када је реч о борби за опстанак, коначна одлуке биће донесена тек у последњем колу.

А сада је јасно да чак седам клубова виси уочи последњих 90 минута у сезони. Поред давно отписаног Кајзерслаутерна тренутно су најугроженији Гројтер Фирт који је избегао данас некако пораз од Дуизбурга (2:2) и Брауншвајг који је поражен код куће од Инголштата са 0:2. Велику победу оставрио је и Дармштад (без нашег Слободана Медојевића у тиму) на гостовању против фаворизованог Регензбурга од 3:0.  

Само је Санкт Паули на 10. мести безбедан за статус у Цвајти у завршници сезоне, остале тимове до 17. места чека прави пакао у последњем колу (13. маја), а парови су: Хејденхајм - Гројтер Фирт, Нирнберг - Фортуна, Арминија - Сендхаузен, Дармштад - Ауе, Динамо Дрезден - Унион Берлин, Кил - Брауншвајг, Инголштат - Кајзерслаутерн, Дуизбург - Санкт Паули, Бохум - Регензбург.

НЕМАЧКА 2 - 33. коло 

Недеља
Ерцгебирге Ауе - Динамо Дрезден 0:0

Ајнтрахт Брауншвајг - Инголштат 0:2 (0:0)
/Лејперц 56, Кучке 67/

Фортуна Дизелдорф - Холштајн Кил 1:1 (0:0)
/Раман 75 - Дукч 77/

Гројтер Фирт - Дуизбург 2:2 (1:0)
/Калиђури 44, Ернст 75 - Ташчи 62, Оливеира-Соуза 64/

Кајзерслаутерн - Хајденхајм 1:0 (0:0)
/Андерсон 69/

Јан Регензбург - Дармштат 0:3 (0:1)
/Џонс 29, Џи 68, Кемпе 74/

Сандхаузен - Нирнберг 0:2 (0:1)
/Беренс 38, Лејболд 76/

Санкт Паули -  Арминија Билефелд 1:0 (1:0)
/Парл 39/

Унион Берлин - Бохум 3:1 (1:0)
/Редондо 45, Соарес 47. аутогол, Шкрбски 90+1 - Хинтерсер 87/

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар