Posrnuli velikan se vratio u Bundesligu!

Poslije Fortune iz Dizeldorfa, drugi siguran putnik u elitni šampion Njemačke je tim Nirnberga! Pre 50 godina šampioni, danas slave povratak u Bundesligu! Nirnberg je i matematički postao prvoligaš, dok će Kil igrati u baražu za plasman u elitu.

Fudbal 06.05.2018 | 21:05
Posrnuli velikan se vratio u Bundesligu!
Nekadašnji devetostruki šampion Bundeslige je pobjedom u Sandhauzenu kolo prije kraja osigurao povratak u elitni razred njemačkog fudbala nakon četiri sezone u Drugoj ligi Njemačke!

Hano Behrens i Tim Leibold bili su strijelci za Nirnberg u nedjeljnoj utakmici na stadionu "Hardvald" gdje je proslavljena 17. ovosezonska pobjeda u "Cvajti", ali se velika proslava povratka u Bundesligu očekuje u posljednjem kolu na domaćem meču protiv Sent Paulija.

Nirnberg je po broju osvojenih titula odmah iza Bajerna, ali posljednji put davne 1968. godine.

Pretposlednje kolo Cvajte otklonilo nam je preostale dve dileme oko plasmana u viši rang, a pored Fortune i Nirnberg će od leta igrati direktno u najvišem rangu nemačkog fudbala. Radi se o jednom od dovova tamošnjeg fudbala, kluba koji je čak devet puta bio šampion Nemačke i koji po renomeu treba da igra svakog vikenda sa najboljima - Bajernom, Šalkeom, Borusijom iz Dortmunda...

Posle četiri sezone tavorenja u Cvajti, Der Klub je danas konačno pronašao izlaz, a za njega se pobrinuo 48-godišnji trener Mihael Kelner koji je maestralno predvodio ovaj tim u teškoj i iscrpljujućoj sezoni.

Povratak u Bundesligu rutinski je overen na gostovanju u Sandhauzenu gde je Nirnberg slavio sa 2:0 golovima Berensa u 38. i Lejbolda u 76. minutu, a zahvaljujući kiksu Fortune, uoči poslednjeg kola Nirnberg je preuzeo čelo tabele i moćiće narednog vikenda da osvoji "salataru" namenjenu prvoplasiranom klubu u drugoj ligi Nemačke.

Zanimljivo, promocija je izborena u sezoni u kojoj slave 50 godina od osvajanja poslednje titule šampiona Nemačke, davne 1968. godine.

Pored Fortune i Nirnberga u eliti bi sledeće sezone mogao da igra i Kil. Novajlija u Cvajti uspeo je u prvoj sezoni u višem rangu da se dokopa trećeg mesta i baraža sa 16-plasiranim iz Bundeslige. Ekipa sa severa Nemačke nije dobila bundesligašku licencu i pitanje je gde će igrati kao domaćin u eliti sledeće sezone, ali je na terenu zaslužila pravo da se bori sa Volfzburgom ili Hamburgerom u zavisnosti ko bude 16. u Bundesligi

Njihov najbolji strelac Marvin Dukč pobrinuo se danas da osvoje bod vredan trećeg mesta i to na gostovanju u Dizeldorfu (1:1). Iako je lider vodio pogotkom Belgijanca Ramana od 75. minuta, čim je lopta krenula sa centra Dukč je na drugoj strani 17. golom u sezoni doneo baraža vredan bod svom timu. Kilu su na ruku išli i današnji porazi sva tri kandidata za treće mesto - Regenzburga, Arminije i Bohuma - pa će se večeras sigurno slaviti i u gradu rukometa.

Kada je reč o borbi za opstanak, konačna odluke biće donesena tek u poslednjem kolu.

A sada je jasno da čak sedam klubova visi uoči poslednjih 90 minuta u sezoni. Pored davno otpisanog Kajzerslauterna trenutno su najugroženiji Grojter Firt koji je izbegao danas nekako poraz od Duizburga (2:2) i Braunšvajg koji je poražen kod kuće od Ingolštata sa 0:2. Veliku pobedu ostavrio je i Darmštad (bez našeg Slobodana Medojevića u timu) na gostovanju protiv favorizovanog Regenzburga od 3:0.  

Samo je Sankt Pauli na 10. mesti bezbedan za status u Cvajti u završnici sezone, ostale timove do 17. mesta čeka pravi pakao u poslednjem kolu (13. maja), a parovi su: Hejdenhajm - Grojter Firt, Nirnberg - Fortuna, Arminija - Sendhauzen, Darmštad - Aue, Dinamo Drezden - Union Berlin, Kil - Braunšvajg, Ingolštat - Kajzerslautern, Duizburg - Sankt Pauli, Bohum - Regenzburg.

NEMAČKA 2 - 33. kolo 

Nedelja
Ercgebirge Aue - Dinamo Drezden 0:0

Ajntraht Braunšvajg - Ingolštat 0:2 (0:0)
/Lejperc 56, Kučke 67/

Fortuna Dizeldorf - Holštajn Kil 1:1 (0:0)
/Raman 75 - Dukč 77/

Grojter Firt - Duizburg 2:2 (1:0)
/Kaliđuri 44, Ernst 75 - Tašči 62, Oliveira-Souza 64/

Kajzerslautern - Hajdenhajm 1:0 (0:0)
/Anderson 69/

Jan Regenzburg - Darmštat 0:3 (0:1)
/Džons 29, Dži 68, Kempe 74/

Sandhauzen - Nirnberg 0:2 (0:1)
/Berens 38, Lejbold 76/

Sankt Pauli -  Arminija Bilefeld 1:0 (1:0)
/Parl 39/

Union Berlin - Bohum 3:1 (1:0)
/Redondo 45, Soares 47. autogol, Škrbski 90+1 - Hinterser 87/

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar