Вучић о КиМ: Не тражим алибије

Председник Србије Александар Вучић истакао је да по питању Косова и Метохије не тражи алибије, нити оправдања, већ решење за будућност Србије.

Србија 06.05.2018 | 13:33
Вучић о КиМ: Не тражим алибије
Он је, гостујући на телевизији Пинк, истакао да је у недавном интервјуу британском Гардијану рекао да није оптимиста, да није неко ко верује да се може пронаћи решење, али да се нада да постоји жеља да се постигне споразум.

Казао је да Срби воле да одлажу решење, одлажу оно што је болно, рачунајући да ће нешто пасти с неба, али и подвукао да се то неће догодити.

Подсетио је да више Срба нема у Дјаковићи, Урошевцу, Приштини, а да не би да говори о Србици, Качанику.

Протеривања и борба за Косово од стране Албанаца је почела још пре прве Призренске лиге 1879, настављена после друге Призренске лиге 1942. Када је формиран Балистички покрет и настављена је и после треће Призренске лиге 1946.у Њујорку, на шта нисмо имали адекватан одговор.

„Победили су нас бројевима, непринципијелном политиком међународне заједнице и великих сила, али и нашим непромишљеним стварима и политиком“, констатовао је Вучић.

Рекао је да је Србија у тој борби као боксер који је полугроги после тешких борби током више деценија, којем су поломљене ноге и руке 1999 , који је даље хендикепиран 2004. мартовским погромом и даљим застрашивањем Срба, а касније додатно и формалним проглашењем независности, што је било, како је казао, изргавање руглу светских правила када је донета одлука о признавању независности од стране међународне заједнице кршећи сопствене норме, иако су говорили „стандарди пре статуса“.

То, како је рекао, је урађено када смо у Србји имали крхку и подељену власт.

„Онда смо кренули у тобож жестоку офанзиву 2010. Питањем Међународном суду правде и лагали народ о дипломатији на стеороидима, да бисмо ми сами на коверту са писмом о независности ставили печат и восак, запечатили сопственмом кривицом исту, а знали смо да ћемо све изгубити, јер одлучују судије представници земаља које су признале једнострану проглашену независнот. И глупом и ћоравом је унапред било јасан резултат“, објаснио је он.

Вучић је рекао да га стално, као мотком у главу, ударају одлуком Међунардног суда правде, јер му се говори шта треба поштовати ако не одлуке тог тела.

Казао је да је то кривица непрофесионалне и неодговорне политике ранијег руководства под председником Борисом Тадићем.

Рекао је да се сада налазимо у рингу са две поломљене руке и ноге, и да смо себе везали и ставили јос и фластере на уста и нос да не можемо да дишемо, а очекује се од нас да у тој борби победимо.

„Не можемо да победимо, али морамо да покушамо да останемо у рингу и сачувамо што можемо. То је изузетно тешко", рекао је.

"Не тражим алибије, нити оправдања, већ решење за будућност Србије, и нећу да се правдам ни пред ким. Хоћу да учиним све што је важно за будућност Србије и Косова и Метохије“, нагласио је он додајући да је проблем што нећемо да имамо децу, и да ту треба предузети хитне мере.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Заи Јиан

06.05.2018 11:45

Тешко је рећи коме ће бити теже да се ослободи од злотвора, Србији или Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

06.05.2018 13:47

Аааауууу а сто раде за народ боре се изгибосе за народ!!!! Мало морген!!! Све лицни интерес!!!

Name

Мистер Но

06.05.2018 20:46

Лако се мозе ресити питање косова...на исти начин како су се хрвати решили срба... само стрпљење, биче прилике...

Name

Ре

06.05.2018 22:52

Мистер не серy. Оцес ти ици оцес ти дете слати не нецес ти бих тудје послао. Ста мислис направити злоцин доле. Немас ти сине грама мозга сем језика. Све је доле изгубљено насом политиком и задирањем и не само доле и овдје и свугде. Па цовеце сви окрецу главу од насег политиканства све претварамо у други је крив ратне опције не излали из глава сви су криви само ми нисмо докле висе. Као ми цемо неста вратити мицемо ово оно ето и деведесетих смо зацртавали и умало и Србију нисмо изгубили. Нелупајте висе главни кривац смо ми и то је јасно свима