Vučić o KiM: Ne tražim alibije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da po pitanju Kosova i Metohije ne traži alibije, niti opravdanja, već rešenje za budućnost Srbije.

Srbija 06.05.2018 | 13:33
Vučić o KiM: Ne tražim alibije
On je, gostujući na televiziji Pink, istakao da je u nedavnom intervjuu britanskom Gardijanu rekao da nije optimista, da nije neko ko veruje da se može pronaći rešenje, ali da se nada da postoji želja da se postigne sporazum.

Kazao je da Srbi vole da odlažu rešenje, odlažu ono što je bolno, računajući da će nešto pasti s neba, ali i podvukao da se to neće dogoditi.

Podsetio je da više Srba nema u Djakovići, Uroševcu, Prištini, a da ne bi da govori o Srbici, Kačaniku.

Proterivanja i borba za Kosovo od strane Albanaca je počela još pre prve Prizrenske lige 1879, nastavljena posle druge Prizrenske lige 1942. Kada je formiran Balistički pokret i nastavljena je i posle treće Prizrenske lige 1946.u Njujorku, na šta nismo imali adekvatan odgovor.

„Pobedili su nas brojevima, neprincipijelnom politikom međunarodne zajednice i velikih sila, ali i našim nepromišljenim stvarima i politikom“, konstatovao je Vučić.

Rekao je da je Srbija u toj borbi kao bokser koji je polugrogi posle teških borbi tokom više decenija, kojem su polomljene noge i ruke 1999 , koji je dalje hendikepiran 2004. martovskim pogromom i daljim zastrašivanjem Srba, a kasnije dodatno i formalnim proglašenjem nezavisnosti, što je bilo, kako je kazao, izrgavanje ruglu svetskih pravila kada je doneta odluka o priznavanju nezavisnosti od strane međunarodne zajednice kršeći sopstvene norme, iako su govorili „standardi pre statusa“.

To, kako je rekao, je urađeno kada smo u Srbji imali krhku i podeljenu vlast.

„Onda smo krenuli u tobož žestoku ofanzivu 2010. Pitanjem Međunarodnom sudu pravde i lagali narod o diplomatiji na steoroidima, da bismo mi sami na kovertu sa pismom o nezavisnosti stavili pečat i vosak, zapečatili sopstvenmom krivicom istu, a znali smo da ćemo sve izgubiti, jer odlučuju sudije predstavnici zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnot. I glupom i ćoravom je unapred bilo jasan rezultat“, objasnio je on.

Vučić je rekao da ga stalno, kao motkom u glavu, udaraju odlukom Međunardnog suda pravde, jer mu se govori šta treba poštovati ako ne odluke tog tela.

Kazao je da je to krivica neprofesionalne i neodgovorne politike ranijeg rukovodstva pod predsednikom Borisom Tadićem.

Rekao je da se sada nalazimo u ringu sa dve polomljene ruke i noge, i da smo sebe vezali i stavili jos i flastere na usta i nos da ne možemo da dišemo, a očekuje se od nas da u toj borbi pobedimo.

„Ne možemo da pobedimo, ali moramo da pokušamo da ostanemo u ringu i sačuvamo što možemo. To je izuzetno teško", rekao je.

"Ne tražim alibije, niti opravdanja, već rešenje za budućnost Srbije, i neću da se pravdam ni pred kim. Hoću da učinim sve što je važno za budućnost Srbije i Kosova i Metohije“, naglasio je on dodajući da je problem što nećemo da imamo decu, i da tu treba preduzeti hitne mere.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zai Jian

06.05.2018 11:45

Teško je reći kome će biti teže da se oslobodi od zlotvora, Srbiji ili Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Buba

06.05.2018 13:47

Aaaauuuu a sto rade za narod bore se izgibose za narod!!!! Malo morgen!!! Sve licni interes!!!

Name

Mister No

06.05.2018 20:46

Lako se moze resiti pitanje kosova...na isti način kako su se hrvati rešili srba... samo strpljenje, biče prilike...

Name

Re

06.05.2018 22:52

Mister ne sery. Oces ti ici oces ti dete slati ne neces ti bih tudje poslao. Sta mislis napraviti zlocin dole. Nemas ti sine grama mozga sem jezika. Sve je dole izgubljeno nasom politikom i zadiranjem i ne samo dole i ovdje i svugde. Pa covece svi okrecu glavu od naseg politikanstva sve pretvaramo u drugi je kriv ratne opcije ne izlali iz glava svi su krivi samo mi nismo dokle vise. Kao mi cemo nesta vratiti micemo ovo ono eto i devedesetih smo zacrtavali i umalo i Srbiju nismo izgubili. Nelupajte vise glavni krivac smo mi i to je jasno svima