Ванредно у Петрову и Маглају

На подручју општине Петрово поплављено је 20 кућа и најмање два предузећа, заплављено је 100 стамбених и помоћних објеката, док су уништени или оштећени мостови усљед јаког невремена, потврђено је Срни из Општинске управе Петрово.

Република Српска 06.05.2018 | 14:06
Ванредно у Петрову и Маглају
Из општинске управе наводе да је причињена и огромна штета на путним комуникацијама, да је у прекиду телефонски саобраћај у дијелу опшине, као и снабдијевање водом са изворишта "Врела".



Уништени су мостови у насељима Порјечина и Сочковац, па су од остатка општине одсјечени мјештани Кртове и Сочковца, док је оштећен мост који води ка манастиру Озрен.



Снажно навријеме захватило је ноћас комплетно подручје општине Петрово.



Припадници Цивилне заштите и запослени у комуналном предузећу "Вода" Петрово ноћ су провели на терену покушавајући да оспособе дио путних комуникација на које је вода нанијела дрвеће и блато.



Начелник општине Озрен Петковић обилази терен ради сагледавања посљедица и процјене гдје су неопходне хитне интервенције.

"Ово што видимо на терену је страшно", оцијенио је Петковић и најавио сједницу општинског Кризног штаба, на којој ће бити одлучено да ли ће прогласити стање елементарне непогоде.

“Такође пут према МЗ Брезици, који припадају граду Добоју је у прекиду. Фиксна телефонија у МЗ Порјечина и Калуђерица је у прекиду. Извориште “Врела” које снабдијева дио МЗ Какмуж и Сочковац је такође у прекиду, а екипа јавно-комуналног предузећа је на терену.

У 2 привредна субјекта вода је ушла у производне погоне, од тога је једна фарма пилића. У 15-так кућа је ушла вода, а 100-њак помоћних објеката је потопљено. Штете на пољопривредним усјевима су такође велике, али највећа штета је на путној инфраструктури и ту ћемо имати великих проблема. Све екипе су на терену,” рекао је за БН ТВ Петковић.

20-так кућа поплављено је и у општини Станари.

Поплављене бројне куће и пољопривредно земљиште

Штаб Цивилне заштите општине Маглај донио је на данашњој сједници одлуку о проглашењу стања природне несреће на дијелу територије ове општине, гдје је поплављено више од 50 кућа и помоћних објеката.
 
Како је саопштено из Оперативног центра Федералне управе Цивилне заштите, ријека Јабланица је након изливања блокирала одвијање саобраћаја на регионалном путу Добој - Маглај.

Ријека Јабланица полако се враћа у корито и оставља пустош иза себе и нове проблеме за мјештане Бијеле Плоче и Јабланице. Према првим процјенама, поплављено је више од 50 кућа и помоћних објеката, а страдало је и више мостова.

У Федерацији БиХ поплављено је око 100 пословних, стамбених и других објеката након изливања потока и ријека из корита усљед обилне кише која је падала током протекле ноћи, а многа насеља су одсјечена, потврђено у Оперативном центру МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Дежурни оперативни кантоналног МУП-а потврдио је ријека Јабланица у општини Маглај након изливања блокирала одвијање саобраћаја на регионалном путу Добој-Маглај, а тамо гдје се повукла остали су наноси дрвећа и другог материјала. 
 
На подручју општине Добој-Исток ријека Спреча се излила и поплавила је око 50 хектара пољопривредног земљишта.

Ниво ријеке Спрече на мјерном мјесту Карановац јутрос је износио 399 центиметара. Иначе ниво када се предузимају редовне мјере одбране од поплава је 300 центиметара.

Ријека Спреча се излила и поплавила је око 100 хектара пољопривредног земљишта.

Невријеме захватило Бањалуку, Приједор и Брчко

Киша која је цијелу ноћ падала у већем дијелу БиХ изазвала је велике проблеме возачима, јер су путеви под водом, али су проходни.

На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија без застоја, уз слабу до умјерену фреквенцију возила, а због интензивне кише која пада, коловози су мокри и клизави и на њима се задржава вода, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Јако невријеме синоћ је захватило Бањалуку и Приједор.

У селу Буснови код Приједора падао је град величине ораха и нанио је велику штету на пољопривредним површинама, а чак ни они старији мјештани кажу да овакво невријеме нису запамтили.

Истичу да се на листовима воћки штета већ назире, мада ће, како кажу, прави ефекти тек касније бити видљиви.

На подручју Брчко дистрикта, Приједора и Оштре Луке дејствовало је шест противградних станица из којих је испаљено укупно 12 противградних ракета, саопштено је из "Противградне превентиве Републике Српске". Противградне ракете испаљене су синоћ од 19.29 до 21.06 часова.

Из "Противградне превентиве" истичу да је због нестабилне временске ситуације систем противградне заштите јуче био у пуној приправности од 17.42 до 22.03 часова на подручју градова Бијељина, Добој, Бањалука, Приједор, Зворник и Брчко дистрикта, те општина Угљевик, Лопаре, Шамац, Вукосавље, Доњи Жабар, Пелагићево, Модрича, Градачац, Дервента, Петрово, Оштра Лука, Прњавор, Лакташи и Брод.

Ово је било шесто дејство у овогодишњој противградној сезони, у којој је до данас испаљено 207 противградних ракета.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зокибмw

06.05.2018 10:14

Никакве вајде од васе противградне одбране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дракче

06.05.2018 10:56

А тек од пројеката заштите од поплава...ДНС и Воде Српске...

Name

Инг

06.05.2018 22:38

То што се излила загађена Спреча на пољопривредно земљиште је ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА.За то морају одговарати те фабрике у Лукавцу,федерални инспектори који су дозволили такво "Бијело море" и насипе,а не бетонску ограду.То земљиште је трајно загађено,промјењена његова ПХ вриједност и направљена ненадокнадљива штета.

Name

Хуманитарци из Ниса

06.05.2018 10:16

Ниста не брините стиземо у великом броју да вам одмогнемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неврјеме

06.05.2018 10:32

И бог се пита какосмо досада издрзали овакав резим ни турцим нису равни па бог ресијо да србе дигне на буну против тираније доде зељане и цланова снсд тоје прави бозији знак дасе треба дигнут на побуну и одбити сваку послусност влади и њеним тиранима доди зељани и свим министрима из снсд и свом владајуцем естаблисменту из снсд и мупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

06.05.2018 10:44

Невријеме, поплаве, јад, бједа, борци стварали Српску, сад их дезертери тјерају из земље за коју су се борили, ево јуце у Трнову избори за мз снсд се бори да њихов цовјек буде на целу мз а пензијонери гласају за њих мислеци да це им удјелити 20км.

Name

Цвијановић Ж.

06.05.2018 10:44

Само да из плакара извадим бијеле чизмице и долазим-да зауставим ту биједну поплаву. Суперменка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Цвијановицка

06.05.2018 11:30

Ма то су опет тајне слузбе изазвале поплаве да окрену народ против СНСД,-оваца.

Name

Теренци

06.05.2018 10:45

Дође господа из ЦЗ на терен да обрачунају насталу штету.Смири се вријеме, вода повуче а свако своју штету санира како зна и умије.А бијеле чизмице наравно , обећају новчану помоћ.Падај сило и неправдо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

06.05.2018 12:08

Цуј старији се не сјецају па питајте младје Мозда се они сјецају.Оооо заборавио нема младих они су прослост у Бих побјегли да спасе зиву главу