Vanredno u Petrovu i Maglaju

Na području opštine Petrovo poplavljeno je 20 kuća i najmanje dva preduzeća, zaplavljeno je 100 stambenih i pomoćnih objekata, dok su uništeni ili oštećeni mostovi usljed jakog nevremena, potvrđeno je Srni iz Opštinske uprave Petrovo.

Republika Srpska 06.05.2018 | 14:06
Vanredno u Petrovu i Maglaju
Iz opštinske uprave navode da je pričinjena i ogromna šteta na putnim komunikacijama, da je u prekidu telefonski saobraćaj u dijelu opšine, kao i snabdijevanje vodom sa izvorišta "Vrela".



Uništeni su mostovi u naseljima Porječina i Sočkovac, pa su od ostatka opštine odsječeni mještani Krtove i Sočkovca, dok je oštećen most koji vodi ka manastiru Ozren.



Snažno navrijeme zahvatilo je noćas kompletno područje opštine Petrovo.



Pripadnici Civilne zaštite i zaposleni u komunalnom preduzeću "Voda" Petrovo noć su proveli na terenu pokušavajući da osposobe dio putnih komunikacija na koje je voda nanijela drveće i blato.



Načelnik opštine Ozren Petković obilazi teren radi sagledavanja posljedica i procjene gdje su neophodne hitne intervencije.

"Ovo što vidimo na terenu je strašno", ocijenio je Petković i najavio sjednicu opštinskog Kriznog štaba, na kojoj će biti odlučeno da li će proglasiti stanje elementarne nepogode.

“Takođe put prema MZ Brezici, koji pripadaju gradu Doboju je u prekidu. Fiksna telefonija u MZ Porječina i Kaluđerica je u prekidu. Izvorište “Vrela” koje snabdijeva dio MZ Kakmuž i Sočkovac je takođe u prekidu, a ekipa javno-komunalnog preduzeća je na terenu.

U 2 privredna subjekta voda je ušla u proizvodne pogone, od toga je jedna farma pilića. U 15-tak kuća je ušla voda, a 100-njak pomoćnih objekata je potopljeno. Štete na poljoprivrednim usjevima su takođe velike, ali najveća šteta je na putnoj infrastrukturi i tu ćemo imati velikih problema. Sve ekipe su na terenu,” rekao je za BN TV Petković.

20-tak kuća poplavljeno je i u opštini Stanari.

Poplavljene brojne kuće i poljoprivredno zemljište

Štab Civilne zaštite opštine Maglaj donio je na današnjoj sjednici odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu teritorije ove opštine, gdje je poplavljeno više od 50 kuća i pomoćnih objekata.
 
Kako je saopšteno iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite, rijeka Jablanica je nakon izlivanja blokirala odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Doboj - Maglaj.

Rijeka Jablanica polako se vraća u korito i ostavlja pustoš iza sebe i nove probleme za mještane Bijele Ploče i Jablanice. Prema prvim procjenama, poplavljeno je više od 50 kuća i pomoćnih objekata, a stradalo je i više mostova.

U Federaciji BiH poplavljeno je oko 100 poslovnih, stambenih i drugih objekata nakon izlivanja potoka i rijeka iz korita usljed obilne kiše koja je padala tokom protekle noći, a mnoga naselja su odsječena, potvrđeno u Operativnom centru MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Dežurni operativni kantonalnog MUP-a potvrdio je rijeka Jablanica u opštini Maglaj nakon izlivanja blokirala odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Doboj-Maglaj, a tamo gdje se povukla ostali su nanosi drveća i drugog materijala. 
 
Na području opštine Doboj-Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros je iznosio 399 centimetara. Inače nivo kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 centimetara.

Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Nevrijeme zahvatilo Banjaluku, Prijedor i Brčko

Kiša koja je cijelu noć padala u većem dijelu BiH izazvala je velike probleme vozačima, jer su putevi pod vodom, ali su prohodni.

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija bez zastoja, uz slabu do umjerenu frekvenciju vozila, a zbog intenzivne kiše koja pada, kolovozi su mokri i klizavi i na njima se zadržava voda, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Јako nevrijeme sinoć je zahvatilo Banjaluku i Prijedor.

U selu Busnovi kod Prijedora padao je grad veličine oraha i nanio je veliku štetu na poljoprivrednim površinama, a čak ni oni stariji mještani kažu da ovakvo nevrijeme nisu zapamtili.

Ističu da se na listovima voćki šteta već nazire, mada će, kako kažu, pravi efekti tek kasnije biti vidljivi.

Na području Brčko distrikta, Prijedora i Oštre Luke dejstvovalo je šest protivgradnih stanica iz kojih je ispaljeno ukupno 12 protivgradnih raketa, saopšteno je iz "Protivgradne preventive Republike Srpske". Protivgradne rakete ispaljene su sinoć od 19.29 do 21.06 časova.

Iz "Protivgradne preventive" ističu da je zbog nestabilne vremenske situacije sistem protivgradne zaštite juče bio u punoj pripravnosti od 17.42 do 22.03 časova na području gradova Bijeljina, Doboj, Banjaluka, Prijedor, Zvornik i Brčko distrikta, te opština Ugljevik, Lopare, Šamac, Vukosavlje, Donji Žabar, Pelagićevo, Modriča, Gradačac, Derventa, Petrovo, Oštra Luka, Prnjavor, Laktaši i Brod.

Ovo je bilo šesto dejstvo u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni, u kojoj je do danas ispaljeno 207 protivgradnih raketa.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zokibmw

06.05.2018 10:14

Nikakve vajde od vase protivgradne odbrane

ODGOVORITE
Name

Drakče

06.05.2018 10:56

A tek od projekata zaštite od poplava...DNS i Vode Srpske...

Name

Ing

06.05.2018 22:38

To što se izlila zagađena Spreča na poljoprivredno zemljište je EKOLOŠKA KATASTROFA.Za to moraju odgovarati te fabrike u Lukavcu,federalni inspektori koji su dozvolili takvo "Bijelo more" i nasipe,a ne betonsku ogradu.To zemljište je trajno zagađeno,promjenjena njegova PH vrijednost i napravljena nenadoknadljiva šteta.

Name

Humanitarci iz Nisa

06.05.2018 10:16

Nista ne brinite stizemo u velikom broju da vam odmognemo.

ODGOVORITE
Name

nevrjeme

06.05.2018 10:32

I bog se pita kakosmo dosada izdrzali ovakav rezim ni turcim nisu ravni pa bog resijo da srbe digne na bunu protiv tiranije dode zeljane i clanova snsd toje pravi boziji znak dase treba dignut na pobunu i odbiti svaku poslusnost vladi i njenim tiranima dodi zeljani i svim ministrima iz snsd i svom vladajucem establismentu iz snsd i mupa

ODGOVORITE
Name

Ljudi

06.05.2018 10:44

Nevrijeme, poplave, jad, bjeda, borci stvarali Srpsku, sad ih dezerteri tjeraju iz zemlje za koju su se borili, evo juce u Trnovu izbori za mz snsd se bori da njihov covjek bude na celu mz a penzijoneri glasaju za njih misleci da ce im udjeliti 20km.

Name

Cvijanović Ž.

06.05.2018 10:44

Samo da iz plakara izvadim bijele čizmice i dolazim-da zaustavim tu bijednu poplavu. Supermenka!

ODGOVORITE
Name

Re: Cvijanovicka

06.05.2018 11:30

Ma to su opet tajne sluzbe izazvale poplave da okrenu narod protiv SNSD,-ovaca.

Name

Terenci

06.05.2018 10:45

Dođe gospoda iz CZ na teren da obračunaju nastalu štetu.Smiri se vrijeme, voda povuče a svako svoju štetu sanira kako zna i umije.A bijele čizmice naravno , obećaju novčanu pomoć.Padaj silo i nepravdo.

ODGOVORITE
Name

AR

06.05.2018 12:08

Cuj stariji se ne sjecaju pa pitajte mladje Mozda se oni sjecaju.Oooo zaboravio nema mladih oni su proslost u Bih pobjegli da spase zivu glavu