ШПА: Виљареалу градски дерби, Валенсији ЛШ!

Виљареал у финишу срушио 'Слепе мишеве'! Фудбалери Виљареала победили су минималним резултатом (1:0) екипу Валенсије у утакмици 36. кола шпанске Ла Лиге.  Легенде "Сан Мамеса" зауставиле најбољи тим лиге! Муниаин и Адуриц постигли су голове у мечу који је окончао фантастичну серију Бетиса, рачунајући од почетка марта: 7-1-0 уз само један примљен погодак.  Какав дан за Валенсију: Мушема се враћа на Местаљу! Сетите се како је било прошле сезоне. . .  Дванаесто место на табели у последње две сезоне, чак осам промена тренера од новембра 2015. године и искидани живци навијача. . . Али, све се променило откад је диригентску палицу преузео Марселино. Додуше, Виљареал је однео победу.

Фудбал 06.05.2018 | 11:00
ШПА: Виљареалу градски дерби, Валенсији ЛШ!
Виљареал је до тријумфа у дербију дана стигао у самом финишу утакмице, када је мрежу гостију погодио Марио Гаспар.

Гаспар је у 87. минуту искористио одличан центаршут Мануа Тригероса из "скраћеног корнера" и главом послао лопту у супротну малу мрежу.

Овим тријумфом ‘Жута подморница’ се учврстила на шестом месту са 57 бодова, док су ‘Слепи мишеви’ две позиције више са 10 бодова више. 

Српски репрезентативац Антонио Рукавина на терену је провео првих 45 минута. 

Фудбалери Атлетика из Билбаа победили су данас на свом терену Бетис са 2:0. 

Атлетик је повео у 76. минуту голом Икера Муниаина, а победу је обезбедио Ариц Адуриц у другом минуту надокнаде времена. 

Атлетик је прекинуо низ лоших резултата и после 10. победе у првенству заузима 13. место на табели са 43 бода. Бетис је пети на табели са 59 бодова. 

Раније током дана Еибар је победио Ђирону са 4:1, док су Селта и Депортиво ремизирали резултатом 1:1.

Легенде града Билбао и покрајне Баскија, Икер Муниаин и Ариц Адуриц, успеле су данас да зауставе најбољи тим Ла Лиге овог пролећа…

...екипу Бетиса!

Након што је састав тренера Кикеа Сетијена од пораза на "Местаљи" од Валенсије 2:0, забележено 4. марта, добио седам од наредних осам утакмица и примио само гол у том периоду (!?), нашао се неко бољи од зелено-белих: Атлетик - Бетис 2:0 (0:0), пред 35.000 одушевљених навијача на "Сан Мамесу".

Реми је убио 25-годишњи Муниаин, који је лукаво вребао шансу на "другој" стативи и потом лако поентирао на центаршут Лекуеа Мартинеза са десног бока. Овај фудбалер сам је "пробио" Ризу Дурмисија и потом идеално асистирао за 46. погодак Муниаина у црвено-белом дресу у његовој већ 346. утакмици за први тим.

Андалужани су потом кренули "грлом у јагоде", желећи реми и наставак серије по сваку цену, а цена је била контра у надокнади времена коју су шмекерски, лукаво и ефектно у 2:0 претворили Ињаки Вилијамс и стрелац Адуриц.

Овај 37-годишњи ас залудео је чувара променом правца у шеснаестерцу, управо у тренутку када је Вилијамс "продао" лажњак свом ривалу, после чега је све била ствар рутине за човека који је 363. утакмицу за Билбао обележио 165. голом!

Бетис је ове сезоне постигао много, играо леп фудбал, давао ефектне голове, ушао у круг екипа са правом наступа у Европи наредне сезоне, али је у мечевима са Атлетиком доживео два пораза укупним резултатом 0:4 с тим да су на "Виљамарину" јесенас стрелци били Раул Гарсија са беле тачке и Зухер Федал, који је постигао аутогол у финишу меча.

Између пораза на "Местаљи" и "Сан Мамесу", само је Атлетико Мадрид као домаћин успео да избегне пораз у мечевима са Бетисом (0:0).

У последњем мечу дана, Виљареал је био бољи од Валенсије голом Марија Гаспара и то тек у 86. минуту, али "слепи мишеви" ништа не губе овим поразом.

Тима тренера Марселина од раније је обезбедио пласман у Лигу шампиона, док се Виљареал налази на сигурној позицији која води у Лигу Европе, а до краја сезоне једино могу да се "ротирају" са Бетисом на месту број пет.

Био је 30. јануар прошле године. Валенсија је гостовала Лас Палмасу на стадиону Гран Канарија. Тим у потпуном расулу, у новом покушају опоравка после одласка Ћезара Пранделија месец дана раније. Његов наследник Воро имао је задатак да тргне екипу и врати јој победнички сјај. Није успео. Лас Палмас је тог дана славио резултатом 3:1, а домаће присталице су разбијеног такмаца испратиле повицима: „Испашће Валенсија у Сегунду“.

Срећом по све фудбалске носталгичаре и искрене заљубљенике у чувени тим са Местаље, то се није догодило. Валенсија је другу сезону заредом завршила на дванаестој позицији, а Воро је морао да спакује кофере. Трећи пут од 30. новембра 2015. године, када је први пут постављен да одмени Нуна Еспирито Санта. У међувремену кроз славни клуб са истока Шпаније продефиловали су Гери Невил, Ћезаре Прандели и Воро у још два наврата, све док на клупу није стигао Марселино Торал.

После свих тешких пораза, изгубљених утакмица и претрпљене бруке мало ко могао је да верује да ће тог 1. јула 2017. године Валенсија добити спасиоца, човека који ће клуб окренути наопачке и вратити му победнички сјај!

Десет месеци касније, Валенсија има велики разлог за славље - после две мучне године „мушема“ Лиге шампиона враћа се на Местаљу! Мада су Слепи мишеви поражени управо од Марселиновогбившег клуба, Виљареала, с минималних 0:1, ранији пораз Бетиса од Атлетик Билбаоа озваничио је Валенсијин повратак у европску фудбалску елиту! Додуше, имаће Марселино разлога да буде забринут, пошто његови пулени ни у петој узастопној утакмици нису успели да славе, а у тих пет кола освојили су свега два бода...

Било како, Виљареал је однео злата вредну победу којом је Севиљи побегао на шест бодова предности, три кола пре краја шампионата и сада држе позицију која директно води у Лигу Европе! Трећом победом у низу Жута подморница стигла је до капиталне предности и већ сада може да одахне, мада је јасно да се Севиља после рецке против Сосиједада и те како нада чуду у завршници Примере.

Једини погодак на утакмици дело је Марија Гаспара у самом финиђу. Тачније, у 86. минуту, када је искористио додавање Мануела Тригероса за ерупцију славља на Мадригалу.

У међувремену, многи ће прославити повратак Валенсије у елиту и сетиће се оних легендарних генерација с почетка 21. века. Оних лудих и за њих несрећних финала Лиге шампиона против Реала 2000. и Бајерна 2001, освојених титула у Примери 2002, али и две године касније, као и оверавање тадашњег Купа УЕФА 2004. Сетиће сеПабла Ајмара, Сантијага Кањизареса, Роберта Ајале, Килија Гонзалеса, Ангула, Руфетеа, Мирослава Ђукића, Маурисија Пелегрина, Анхела Амариље, Рубена Барахе, Веисентеа, Мисте... Валенсија се враћа тамо где и припада.

Резултати 35. кола:

петак

Севиља - Сосиједад 1:0 (0:0)
/Банега пен 47/

субота

Ђирона - Еибар 1:4 (1:2)
/Адај 55 - Кике 9, 38, Жордан 80, Инуи 89/

Атлетик Билбао - Бетис 2:0 (0:0)
/Муниаин 76, Адуриз 90+2/

Селта - Депортиво 1:1 (1:0)
/Гомез 13 - Перез 90+1/

Виљареал - Валенсија 1:0 (0:0)
/Гаспар 86/

недеља

Малага - Алавес 12.00
Атлетико Мадрид - Еспањол 16.15
Лас Палмас - Хетафе 18.30
Барселона - Реал Мадрид 20.45

понедељак

Леганес - Леванте 21.00

ТАБЕЛА: Барселона (-2) 86, Атлетико (-1) 75, Реал Мадрид (-2) 71, Валенсија 67, Бетис 59, Виљареал (-1) 57, Севиља (-1) 51, Хетафе (-1) 49, Ђирона 48, Еибар 47, Сосиједад 46, Селта 46, Билбао 43, Алавес (-1) 41, Еспањол (-1) 40, Леганес (-1) 40, Леванте (-1) 40, Депортиво 29, Лас Палмас (-1) 22, Малага (-1) 20.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар