ŠPA: Viljarealu gradski derbi, Valensiji LŠ!

Viljareal u finišu srušio 'Slepe miševe'! Fudbaleri Viljareala pobedili su minimalnim rezultatom (1:0) ekipu Valensije u utakmici 36. kola španske La Lige.  Legende "San Mamesa" zaustavile najbolji tim lige! Muniain i Aduric postigli su golove u meču koji je okončao fantastičnu seriju Betisa, računajući od početka marta: 7-1-0 uz samo jedan primljen pogodak.  Kakav dan za Valensiju: Mušema se vraća na Mestalju! Setite se kako je bilo prošle sezone. . .  Dvanaesto mesto na tabeli u poslednje dve sezone, čak osam promena trenera od novembra 2015. godine i iskidani živci navijača. . . Ali, sve se promenilo otkad je dirigentsku palicu preuzeo Marselino. Doduše, Viljareal je odneo pobedu.

Fudbal 06.05.2018 | 11:00
ŠPA: Viljarealu gradski derbi, Valensiji LŠ!
Viljareal je do trijumfa u derbiju dana stigao u samom finišu utakmice, kada je mrežu gostiju pogodio Mario Gaspar.

Gaspar je u 87. minutu iskoristio odličan centaršut Manua Trigerosa iz "skraćenog kornera" i glavom poslao loptu u suprotnu malu mrežu.

Ovim trijumfom ‘Žuta podmornica’ se učvrstila na šestom mestu sa 57 bodova, dok su ‘Slepi miševi’ dve pozicije više sa 10 bodova više. 

Srpski reprezentativac Antonio Rukavina na terenu je proveo prvih 45 minuta. 

Fudbaleri Atletika iz Bilbaa pobedili su danas na svom terenu Betis sa 2:0. 

Atletik je poveo u 76. minutu golom Ikera Muniaina, a pobedu je obezbedio Aric Aduric u drugom minutu nadoknade vremena. 

Atletik je prekinuo niz loših rezultata i posle 10. pobede u prvenstvu zauzima 13. mesto na tabeli sa 43 boda. Betis je peti na tabeli sa 59 bodova. 

Ranije tokom dana Eibar je pobedio Đironu sa 4:1, dok su Selta i Deportivo remizirali rezultatom 1:1.

Legende grada Bilbao i pokrajne Baskija, Iker Muniain i Aric Aduric, uspele su danas da zaustave najbolji tim La Lige ovog proleća…

...ekipu Betisa!

Nakon što je sastav trenera Kikea Setijena od poraza na "Mestalji" od Valensije 2:0, zabeleženo 4. marta, dobio sedam od narednih osam utakmica i primio samo gol u tom periodu (!?), našao se neko bolji od zeleno-belih: Atletik - Betis 2:0 (0:0), pred 35.000 oduševljenih navijača na "San Mamesu".

Remi je ubio 25-godišnji Muniain, koji je lukavo vrebao šansu na "drugoj" stativi i potom lako poentirao na centaršut Lekuea Martineza sa desnog boka. Ovaj fudbaler sam je "probio" Rizu Durmisija i potom idealno asistirao za 46. pogodak Muniaina u crveno-belom dresu u njegovoj već 346. utakmici za prvi tim.

Andalužani su potom krenuli "grlom u jagode", želeći remi i nastavak serije po svaku cenu, a cena je bila kontra u nadoknadi vremena koju su šmekerski, lukavo i efektno u 2:0 pretvorili Injaki Vilijams i strelac Aduric.

Ovaj 37-godišnji as zaludeo je čuvara promenom pravca u šesnaestercu, upravo u trenutku kada je Vilijams "prodao" lažnjak svom rivalu, posle čega je sve bila stvar rutine za čoveka koji je 363. utakmicu za Bilbao obeležio 165. golom!

Betis je ove sezone postigao mnogo, igrao lep fudbal, davao efektne golove, ušao u krug ekipa sa pravom nastupa u Evropi naredne sezone, ali je u mečevima sa Atletikom doživeo dva poraza ukupnim rezultatom 0:4 s tim da su na "Viljamarinu" jesenas strelci bili Raul Garsija sa bele tačke i Zuher Fedal, koji je postigao autogol u finišu meča.

Između poraza na "Mestalji" i "San Mamesu", samo je Atletiko Madrid kao domaćin uspeo da izbegne poraz u mečevima sa Betisom (0:0).

U poslednjem meču dana, Viljareal je bio bolji od Valensije golom Marija Gaspara i to tek u 86. minutu, ali "slepi miševi" ništa ne gube ovim porazom.

Tima trenera Marselina od ranije je obezbedio plasman u Ligu šampiona, dok se Viljareal nalazi na sigurnoj poziciji koja vodi u Ligu Evrope, a do kraja sezone jedino mogu da se "rotiraju" sa Betisom na mestu broj pet.

Bio je 30. januar prošle godine. Valensija je gostovala Las Palmasu na stadionu Gran Kanarija. Tim u potpunom rasulu, u novom pokušaju oporavka posle odlaska Ćezara Prandelija mesec dana ranije. Njegov naslednik Voro imao je zadatak da trgne ekipu i vrati joj pobednički sjaj. Nije uspeo. Las Palmas je tog dana slavio rezultatom 3:1, a domaće pristalice su razbijenog takmaca ispratile povicima: „Ispašće Valensija u Segundu“.

Srećom po sve fudbalske nostalgičare i iskrene zaljubljenike u čuveni tim sa Mestalje, to se nije dogodilo. Valensija je drugu sezonu zaredom završila na dvanaestoj poziciji, a Voro je morao da spakuje kofere. Treći put od 30. novembra 2015. godine, kada je prvi put postavljen da odmeni Nuna Espirito Santa. U međuvremenu kroz slavni klub sa istoka Španije prodefilovali su Geri Nevil, Ćezare Prandeli i Voro u još dva navrata, sve dok na klupu nije stigao Marselino Toral.

Posle svih teških poraza, izgubljenih utakmica i pretrpljene bruke malo ko mogao je da veruje da će tog 1. jula 2017. godine Valensija dobiti spasioca, čoveka koji će klub okrenuti naopačke i vratiti mu pobednički sjaj!

Deset meseci kasnije, Valensija ima veliki razlog za slavlje - posle dve mučne godine „mušema“ Lige šampiona vraća se na Mestalju! Mada su Slepi miševi poraženi upravo od Marselinovogbivšeg kluba, Viljareala, s minimalnih 0:1, raniji poraz Betisa od Atletik Bilbaoa ozvaničio je Valensijin povratak u evropsku fudbalsku elitu! Doduše, imaće Marselino razloga da bude zabrinut, pošto njegovi puleni ni u petoj uzastopnoj utakmici nisu uspeli da slave, a u tih pet kola osvojili su svega dva boda...

Bilo kako, Viljareal je odneo zlata vrednu pobedu kojom je Sevilji pobegao na šest bodova prednosti, tri kola pre kraja šampionata i sada drže poziciju koja direktno vodi u Ligu Evrope! Trećom pobedom u nizu Žuta podmornica stigla je do kapitalne prednosti i već sada može da odahne, mada je jasno da se Sevilja posle recke protiv Sosijedada i te kako nada čudu u završnici Primere.

Jedini pogodak na utakmici delo je Marija Gaspara u samom finiđu. Tačnije, u 86. minutu, kada je iskoristio dodavanje Manuela Trigerosa za erupciju slavlja na Madrigalu.

U međuvremenu, mnogi će proslaviti povratak Valensije u elitu i setiće se onih legendarnih generacija s početka 21. veka. Onih ludih i za njih nesrećnih finala Lige šampiona protiv Reala 2000. i Bajerna 2001, osvojenih titula u Primeri 2002, ali i dve godine kasnije, kao i overavanje tadašnjeg Kupa UEFA 2004. Setiće sePabla Ajmara, Santijaga Kanjizaresa, Roberta Ajale, Kilija Gonzalesa, Angula, Rufetea, Miroslava Đukića, Maurisija Pelegrina, Anhela Amarilje, Rubena Barahe, Veisentea, Miste... Valensija se vraća tamo gde i pripada.

Rezultati 35. kola:

petak

Sevilja - Sosijedad 1:0 (0:0)
/Banega pen 47/

subota

Đirona - Eibar 1:4 (1:2)
/Adaj 55 - Kike 9, 38, Žordan 80, Inui 89/

Atletik Bilbao - Betis 2:0 (0:0)
/Muniain 76, Aduriz 90+2/

Selta - Deportivo 1:1 (1:0)
/Gomez 13 - Perez 90+1/

Viljareal - Valensija 1:0 (0:0)
/Gaspar 86/

nedelja

Malaga - Alaves 12.00
Atletiko Madrid - Espanjol 16.15
Las Palmas - Hetafe 18.30
Barselona - Real Madrid 20.45

ponedeljak

Leganes - Levante 21.00

TABELA: Barselona (-2) 86, Atletiko (-1) 75, Real Madrid (-2) 71, Valensija 67, Betis 59, Viljareal (-1) 57, Sevilja (-1) 51, Hetafe (-1) 49, Đirona 48, Eibar 47, Sosijedad 46, Selta 46, Bilbao 43, Alaves (-1) 41, Espanjol (-1) 40, Leganes (-1) 40, Levante (-1) 40, Deportivo 29, Las Palmas (-1) 22, Malaga (-1) 20.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar