Прве судске оптужбе до јесени

Прве оптужнице Специјалног суда за злочине припадника Ослободилачке војске Косова /ОВК/ требало би да буду подигнуте до јесени ове године, очекује приштински адвокат Арианит Коци.

Србија 05.05.2018 | 11:47
Прве судске оптужбе до јесени
Коци, један од 40 акредитованих адвоката Специјалног суда, рекао је да су у Суду почели да раде на обезбјеђивању насеља у Хагу и на припреми својих тимова, преноси Радио-телевизија Србије. 

"Званични почетак рада Суда је уско повезан са подношењем оптужница. Дакле, када буде подигнута прва оптужница, суд је функционалан, јер оптужница почиње под предвиђеном правном процедуром", рекао је Коци приштинским медијима. 

Он је напоменуо да нема тачних података о томе када ће се то догодити, али да очекује да ће Суд започети свој рад током јесени ове године, преноси РТС. 

На прве оптужнице чека се од 2015. године, када је под окриљем Европске уније формиран Специјални суд, након извештаја специјалног известиоца Савјета Европе Дика Мартија. 

Суд је постао оперативан у јулу прошле године, ступањем на снагу Правилника о поступку и доказима, и од тада нема правних препрека за подизање оптужница. 

Из тог суда нема званичних најава о подизању првих оптужница, а отежавајућу околност чини и то што се недавно амерички тужилац Дејвид Швендимен, повукао са функције главног тужиоца, након што му је истекао трогодишњи мандат, а нови није одређен. 

Новина у раду Суда биће та што ће жртве ратних злочина на Косову моћи да учествују у суђењима и да траже одштету.

(РТС) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

05.05.2018 11:30

Биће као у БиХ, прво их оптуже, затим ухапсе, онда им се (можда) суди и на крају ослободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрдацина

05.05.2018 20:01

Јос једна медјународна спрдацина и антисрпска ујдурма.Па ста висе неце против Срба измислити.

Name

Ре Спрдацина

06.05.2018 08:06

Ипак бих требало анализирати засто ми мислимо да су сви против нас. Мозда није до свиу мозда је до нас??????

Name

бице овде свега

05.05.2018 12:15

Истине ради, не ради се о 'Специјалном суду за злоцине ОВК' како писе него о 'Специјалном суду за све злоцине поцињене на Косову' .И зато се немојмо зацудити да буде и оптузница против Срба.Рецимо оних који су побили све оне Албанце, закопали их на Косову а када је потписан кумановски, откопали их пребацили у узу Србију - Рудницу код Раске, поново тајно закопали и над гробницом подигли зграду да би сакрили трагове. Та гробница је откривена 2010 а зртве идентификоване 2011. У Србији до сада нико није ни оптузен за то

ОДГОВОРИТЕ